Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda se některé z Vás nestalo něco stejného: při stimulaci na své 5.IVF jsem při 1.utz kontrole měla celkem asi 14 folikulů, které odpovídaly dni stimulace. Při další utz kontrole za 2 dny ale byl zaznamenám jen minimální růst folikulů a ani za další dva dny to nebylo o moc lepší. Přesto jsme se s dr. dohodli, že to zkusíme a při opu mi bylo odebráno 7 vajíček, ale z toho pouze 1 zralé. Oplodnilo se, ale bohužel se vývoj 3.den zastavil. Takže ET nebyl. Bohužel dr. ihned řekl, že jediná šance jsou darovaná vajíčka. Jsem z toho mimo, neb ještě pomalu před 14 dny jsem se těšila na stimulaci - která byla vždy celekm O. K., ale místo ET tu je téma selhání ovarií a darované oocyty. Pořád na to musím myslet, zda je to nevyhnutelné nebo se jedná o nepovedenou stimulaci - měla jsem méně jednotek i jiný typ hormonů než minule i předminule. Zkrátka, zda je ještě nějaká šance počít s vlastními vajíčky.
Ahojky,
je mi líto, že se nedaří. Píšeš, že to bylo již vaše 5.IFV. U předchozích 4 byl také problém s vajíčky?
Co zkusit konzultaci v jiném CARu? ![]()
Počkej a to soudí jen dle téhle stimulace nebo ti brali i krev na AMH?
Jak psali holky je důležitý AMH hormon, reprodukční imunologie kompletní jsou dva druhy atd. někdy nesednou léky. Já jdu na 5 IVF až na to našetříme. Dnes jsem hledala i nějaké brigádu bude to záhul. Moc tím nevydělám jen nějakou tisícovku. Další pokus nás bude stát neuvěřitelných asi 120 tis.
No právě, že jsem z toho mimo. mám k dr. plnou důvěru, ale tenhle rychlý a hlavně ničím nepodložený závěr mne dostal Objektivně: jsem vyššího věku -37- takže moje TSH a LH nebudou ideální. To mne ale na mém dr. mrzí asi nejvíc - poslední hormonální profil mám v 2009. Pak nic, jen stimulky - vždy celkem O. K. zbývalo i na zamražení. A na můj dotaz, zda se to dá ta diagnosa - selhání vaječníků - nějak podložit - HP, AMH nebo něco jiného mi dr. odepsal, že k čemu by nám to bylo… já fakt nevím, on sám nemá odpověď na to, co se stalo, proč ta stimulace tak pěkně začala a pak „zamrzla“. Tak jsem se jen chtěla zeptat, zda to též potkalo někoho jiného. Já to pořád nemůžu nepřijmout, přijde mi to jako střelba od pasu. Vždyť vajíčka jsem vyprodukovala, byť nebylá zralá ale bylo jich 7. Myslela jsem, že ženy s předčasným selháním vaječníků nemají ani folikuly ani vajíčka… fakt nevím
@gabi21 píše:
No právě, že jsem z toho mimo. mám k dr. plnou důvěru, ale tenhle rychlý a hlavně ničím nepodložený závěr mne dostal Objektivně: jsem vyššího věku -37- takže moje TSH a LH nebudou ideální. To mne ale na mém dr. mrzí asi nejvíc - poslední hormonální profil mám v 2009. Pak nic, jen stimulky - vždy celkem O. K. zbývalo i na zamražení. A na můj dotaz, zda se to dá ta diagnosa - selhání vaječníků - nějak podložit - HP, AMH nebo něco jiného mi dr. odepsal, že k čemu by nám to bylo… já fakt nevím, on sám nemá odpověď na to, co se stalo, proč ta stimulace tak pěkně začala a pak „zamrzla“. Tak jsem se jen chtěla zeptat, zda to též potkalo někoho jiného. Já to pořád nemůžu nepřijmout, přijde mi to jako střelba od pasu. Vždyť vajíčka jsem vyprodukovala, byť nebylá zralá ale bylo jich 7. Myslela jsem, že ženy s předčasným selháním vaječníků nemají ani folikuly ani vajíčka… fakt nevím
Teda, nejsem profík, ale doktora, ktery Ti delal hormony naposled pred 3 roky bych URYCHLENE zmenila. Drzim palce, at se zadari.
Gabi nech si ten AMH udělat někde v laboratoři soukromé. Stejně se ten odběr platíš sama cena 560 Brno až 1250 v Praze. Já mám problém s tím, že mám při OPU 3/4 nezralých vajíček a nikdo taky neví jak to zlepšit příště ještě něco zkusím sama a uvidím. zajdi na konzultaci jinam. Toto by říkat neměl protože to nemá nijak ověěřeno odběry. Před každým IVF by se měli dělat HP a dle toho stanový protokol jo a jak vysoký máš prolaktin? Jé a odkud jsi? Mě je taky 37.
Příspěvek upraven 07.11.12 v 22:57
Jeho jediný závěr je, že spějeme k darovaným oocytům… já jsem toto schopna a ochotna přijmout, ale musím být přesvědčená, že není jiná možnost. a o tom momentálně přesvědčená nejsem vůbec. Moc nerozumím tomu, proč jsem na 3.a 4. IVF stimulovla se 325 a 350j. a teď „jen“ 225j. Napsal mi, že to probereme osobně u konzultace. takže se musím zítra objednat. ale než to bude, tak mi to nedá spát…
Jako mě se to stalo, taky jsem měla folikly, ale nakonec třeba nebylo nic k odebrání nebo nám zbyl jeden folík a v něm jedno nezralý vajíčko, jenže já mám předčasný selhání vaječníků potvrzený jak 3D UTZ, tak mám vysoké FSH a nízké AMH. Trvej na hormonálním profilu nebo změň CAR ![]()
I kyž se mi to osobně nikdy nestalo, tak jsem si myslela, že je dost ženských, kterým třeba nesedla 1 stimulace, ale druhá pak byla lepší.
No já myslím, že to bral tak, že mne zná, ví jak reaguji a že to je O. K. byl dost překvapený z tohoto průběhu…
Gabi jakou jsi měla pauzu mezi těmi dvěmi IVF? Měla jsi lék s LH ten je lepší pro nás starší atd.
Holky moc díky za info a názory. Mandličko, jsem se severu Moravy. Jinak jen aby jste věděly, kolečko všech vyšetření - imuno, hematologii, genetiku, endokrino - jsem absolvovala v roce 2009 před 3.ivf. Ten pokus, pak 4.ivf + následné kety atd. jsem dost řešila, o vše se zajímala a chodila jsem i dost na diskuze na neplodnosti. Ale pak jsem z „výroby dětí“ byla tak unavená - 2× jsem tenkrát potratila, následovaly revize atd., že jsem to přestala řešit a zajímat o vše tak podrobně a nechala jsem vše na lékaři. A o to větší je to mne teď šok, že je něco tak moc špatně - aby jste rozuměly - my jsme primárně museli do ivf, protože manžel má hodně špatné spermio.
Jo a ještě jste se ptaly - tak stimulovala jsem bavelle. ten lék neznám, jen jsem se dopídila, že je menopauzálního typu. jestli tam je přídavel LH fakt netuším, nikde jsem se to nedočetla. před tím jsem měla gonal a puregon.
Gabi a máš zkutečně celou imunologii? Já totiž před 5 IVF zjistila, že nemám dořešenou buněčnou imunitu vysoké NK bunky atd. Před tím jsem byla v roce 2009 v Praze, ale tam to udělali jen částěčně a říkali, že je třeba vhodné to někdy i zopakovat.
@gabi21 - osobně bych šla na konzultaci s lékařem a dle tvého naturelu ho buď požádala o konzultaci s jeho kolegou či šéfem oddělení nebo ho požádala o vypsání dokumentace a objednala se na konzultaci ke konkurenci. V tvém případě, kdy za iVF již platíte si myslím, že je lepší před dalším pokusem probrat vše s 2-3mi odborníky a udělat si přehled, co ti doporučí. Pokud jsi z Ostravska, doporučovala bych klidně zvolit i centrum v Brně nebo Olomouci, protože cesta na konzultaci bude stát vždy míň než zmařený pokus!
Jaký byk závěr ohledně potratů? proč se embrya přestala vyvíjet? Bylo ti navrženo PDG? Výsledky z genetiky a imunologie byly v pořádku?