Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Pamplemouse Ono bys je asi mohla dát do kompostu a nebo je nosit do bio odpadu, ale fakt nvm, jestli se to může.
@P4ja píše:
@Pamplemouse Ono bys je asi mohla dát do kompostu a nebo je nosit do bio odpadu, ale fakt nvm, jestli se to může.
S tou bio popelnici to neni spatnej napad… jeste to nastuduju, diky za tip!
Separačky jsem si šila, dají se i koupit z flísu, vždy jsem jen omyla vodou a vyprala, mám jich asi 35ks, nikdy žádný problém. Když už mimi jí tak hovínko jen sklepnu do wc a separačku vyperu v pračce. Když už eko, tak se vším všudy.
Jednorázové se některé dají prát i vícekrát a ty co jsou z kukuřice taky splachovat, ale já bych nesplachovala, v čističce vod z toho nemají moc radost, zachycují se na strojích!
Taky bych nesplachovala, i když je to lákavé.
Ovšem pak je otázkou, co s tím. Běhat s každým bobkem do popelnice se mi nechce a to jí nemám daleko. Balit to do igeliťáku popírá smysl látkování, bez zabalení zase nevím, jestli to nebude smrdět po bytě… jak tenhle krok přesně řešíte? Zvažuju mít doma malý koš s víkem, vyložený kompostovatelným pytlíkem a 1× denně s tím zaběhnout k popelnici. Bude to fungovat?
Tam kde bydlím máme speciální malé popelnice na kuchňský odpad, odváží se to do kompostárny. Ale tam taky není povolené to dávat. Takže i když koupím ty ekologické, tak stejně půjdou do směsného, kde je to tak namačkané, že pokud to dají na skládku, tak se to stejně nerozloží, protože tam nejsou ty kompostovací podmínky a procesy, které by to zajistily ![]()
@Callista Ono si moc nepomůžeš. Za mě je menší zlo hodit pokadenou separační do popelnice, než tam dávat tunu papírovek. Jinak na vaječinu jsem měla malý koš, který jsem každý den vynášela. Většinou tedy s igelitovým pytlíkem. A na bobky to už bylo jednodušší. Ty vysypeš a trošku proplachnes a pak už se dá hodit i do klasického směsného.
Měla jsem kdysi nějaké splachovací separacky, ale už jsem je letos nenašla v prodeji. Taky mě za to nebavilo utracet, tak jsem si nastrihala fleece. Hovínko jsem sklepala nebo vymachala v záchodě a fleece hodila do malého koše (sada k prebalovaku ikea) co byl rovnou umístěny u zachodu. Při praní šly první pokakane pliny a separacky na máchání bez otáček. Pak jsem přihodila
zbytek plin a hotovo.
Když oni v těch čističkách prosí aby lidi nesplachovali ani ty splachovací, že to v reálu tak dobře nefunguje.
@Callista píše:
@aivetkaKdyž oni v těch čističkách prosí aby lidi nesplachovali ani ty splachovací, že to v reálu tak dobře nefunguje.
Tak tak. Nestihne se to rozpadnout, a pak to končí mezi ostatním čurbesem nebo to. zacpe odpad. Ono je to vcelku pochopitelné, když většinu z nich v klidu několikrát vypereš.