Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Pamplemouse píše:
Ahoj holky,
plánujeme našeho prcka látkovat, látkovky už mám nakoupený, ale trochu tápu s těma separačkama. Určitě separačky chci, spíše se přikláním k jednorázovým. A jak to tak zkoumám, tak z toho nejsem moc moudrá. Tak se chci zeptat na dvě věci.Můžete mi tedy prosím nasdílet vaše zkušenosti se separačkama pro novorozence a pro větší a jak je to s tím splachováním? (asi jsem prostě líná a to splachování by bylo super, že jo…)
- Který materiál jednorázových separaček je nejvhodnější na novorozenecká „vajíčka“?
- Jak je to s tím splachováním? Někde píšou, že odbouratelné, lze i splachovat, někde, že odbouratelné, ale kompostovatelné a rozhodně nesplachovat… a někdy tyto dva názory píšou na dvou různých webech u stejných separaček
Nesplachovala bych. Nerozpustí se praním, takže to není klasický toaleťák.
@Pamplemouse píše:
@Russet Takže raději vyhazovat?
Jo, já bych to vyhazovala.
@Russet píše:
Jo, já bych to vyhazovala.
Nebo přeprala po čůrání. Ale nevím, jestli máš ten typ, co vydrží pár praní v pračce.
@Russet Právě, že separačky ještě nemám. Prcka čekáme za měsíc a půl, takže právě řeším co koupit. Jestli viskozové, celulozové nebo ty na bázi kukuřičného škrobu
A jsem z toho dost zametná. Třeba u celulozových píšou že jsou vhodné pro kojence, popolini, že jen kompostovat nebo vyhazovat, Disana zas, že když je v pohodě potrubí, tak klidně splachovat… U těch kukuřičných zas epíšou jen 100% ekologicky rozložitelné, ale z toho vim prd, že jo… ![]()
Taky jsem nesplachovala. Ale dlouho jsem u nich nevydržela. Vždycky jsem měla problém je sehnat a nechtěla jsem objednávat větší množství, kdyby náhodou nevyhovovaly. Zkoušela jsem různé, ale v závěru ty, které mi vyhovovaly, co se týče materiálu a velikosti, pak už nešly sehnat a byly vyprodané. Používala jsem dva měsíce a pak se na to vykašlala. Taky se mi za to nechtělo pořád utrácet.
@Russet píše:
Nebo přeprala po čůrání. Ale nevím, jestli máš ten typ, co vydrží pár praní v pračce.
Jo to jsem si říkala, že budu dělat, ale prcek měl prcnuté v každé plence. Nikdy nebyla jen počůraná. To až v půl roce. Takže spotřeba velká.
@Pamplemouse píše:
@Russet Právě, že separačky ještě nemám. Prcka čekáme za měsíc a půl, takže právě řeším co koupit. Jestli viskozové, celulozové nebo ty na bázi kukuřičného škrobuA jsem z toho dost zametná. Třeba u celulozových píšou že jsou vhodné pro kojence, popolini, že jen kompostovat nebo vyhazovat, Disana zas, že když je v pohodě potrubí, tak klidně splachovat… U těch kukuřičných zas epíšou jen 100% ekologicky rozložitelné, ale z toho vim prd, že jo…
Trochu dilema, no. Zkusila bych jeden druh a viděla bys, co mimino. To je asi nejdůležitější. Lidi do záchodu nacpou kdeco. Já bych to tam neházela. Rozložitelné můžou být klidně všechny, ale aby se dokázaly na cestě do čističky rozložit. To podle mě umí jen klasický toaleťák. Doma do vlastní žumpy bych to teda nehodila.
@Russet píše:
Trochu dilema, no. Zkusila bych jeden druh a viděla bys, co mimino. To je asi nejdůležitější. Lidi do záchodu nacpou kdeco. Já bych to tam neházela. Rozložitelné můžou být klidně všechny, ale aby se dokázaly na cestě do čističky rozložit. To podle mě umí jen klasický toaleťák. Doma do vlastní žumpy bych to teda nehodila.
Ok. Tak asi koupim od každého jedno balení (celuloza/viskoza/kukuřičný škrob), uvidim co na to mládě, a holt budu s košem chodit častěji. Vím, že ty počůrané se dají prát několikrát, takže to snad nebude s tim vyhazováním tak hrozný.. díky ![]()
Kupuji v lékárně Puero. A používám od začátku. Nesplachuju, protože se dají vyprat, takže se cestou do čističky nerozloží. Ty co jsou pocurane, tak peru s plinama v sitce na záclony.
@P4ja Na ty jsem koukala. Takže zachytí i novorozeneckou vaječinu v pohodě? A ty pokakané taky pereš nebo vyhazuješ?
@Pamplemouse píše:
@P4ja Na ty jsem koukala. Takže zachytí i novorozeneckou vaječinu v pohodě? A ty pokakané taky pereš nebo vyhazuješ?
Pokakane vyhazuju. Tedy pokud jsou znečištěné. Někdy bobky sklepu do záchodu a dám vyprat. Vaječina mně přišla v pohodě, ale tak jako ty jsem to neporovnavala. Vím jen, že jsem měla jedny a ty byly spíš jako igelit, ale značku nevím.
@Pamplemouse píše:
Ok. Tak asi koupim od každého jedno balení (celuloza/viskoza/kukuřičný škrob), uvidim co na to mládě, a holt budu s košem chodit častěji. Vím, že ty počůrané se dají prát několikrát, takže to snad nebude s tim vyhazováním tak hrozný.. díky
Nevím jak je to s rozložitelnosti u celulózy a kukuřičného škrobu, ale ty z viskózy určitě nesplachovat. Viskóza je umělé vlákno vyrobené z celulózy. Dělá se z ní běžně oblečení a kousky oblečení bys do záchodu také nespláchla. Tedy alespoň doufám. ![]()
Stejně tak tam nepatří vlhčené ubrousky, které tam spousta lidí háže.
Myslím, že jednoduché pravidlo je, pokud se to nechá vyprat a nerozpadne se to, nepatří to do záchodu.
Ať má kdo kanalizaci sebelepší.
@Brontik S těma viskozovýma to je jasný, a ne fakt oblečení nesplachuju
Právě proto se ptám, jestli má někdo zkušenost s těmi u kterých se občas píše, že by to snad mohlo jít. Hlavně ty z kukuřičného škrobu (tam by mi to i dávalo smysl díky složení, ale těžko říct) a celulozové. Nicméně většina se shodla, že nesplachovat, tak asi zkusim doma s těmi kukuřičnými pokus, že je dám do vody a za jak dlouho se rozpadnou. No a počůrané budu prát, pokakané vyhazovat
![]()
@Pamplemouse Ono bys je asi mohla dát do kompostu a nebo je nosit do bio odpadu, ale fakt nvm, jestli se to může.