Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nas to zacalo kdyz mel maly 9 mesicu a trva to doted - ma 14 mesicu!!! Nekdy to je na palici ![]()
Projdou si tím všechny děti. Patří to ke zdravému vývoji. Separační úzkost vlastně chrání dítě - aby se nevzdalovalo mamince, protože přichází ve chvíli, kdy dítě začíná lézt a mohlo by se mamince „zatoulat“. Takže žádné strachy, časem to přejde. Je špatně, když ji dítě nemá.
@Levandulina nedá. Naše nejmladší - šesté dítě, je komunitně vychovávané (od jeho půl roku pracuji na půlku úvazku) - bydlíme v domě vedle domu tchánů, domy jsou spojeny cestou a děti volně přecházejí z domu k nim a opačně, pohybuje se tady stále spousta lidí (kamarádi dětí, soukromá učitelka, návštěvy, přátelé, kteří jezdí třeba na pár dní apod., bývá s tátou hodně, neb táta je doma) a stejně prostě bere zavděk primárně maminkou a pláče, když odcházím, pláče když odchází i manžel. Prostě to patří k věku.
@Levandulina Nedá, je to přirozený vývoj. Dost taky záleží na povaze dítěte. Možná se dá trochu omezit takový ten extrém, kdy si máma nemůže odskočit ani na záchod, aniž by dítě nemělo hysterický záchvat, tím, že se o něj běžně stará a tráví čas i někdo jiný než máma. Včetně naší rodiny znám ještě 3 další, kdy máma pracovala a dítě trávilo hodně času od několika měsíců i s prarodiči nebo je máma doma, ale tatínek se aktivně zapojuje do péče o dítě (=pravidelně se dítěti věnuje a dělá vše co matka kromě kojení). Přijde mi, že ty děti pak nemají takový problém, že není máma - stačí jim ta další pečující osoba (samozřejmě když zmízí máma i táta, tak je dítě taky nešťastné).
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o radu jestli se jedná o separační uzkost? Naše mimčo bude mít 7 měsíců, poslední dobou nás vyžaduje naprosto u všeho. Když jedeme k babičce jsme společně venku je klidný, dojedeme k babičce do domu já si chci na pět minut odskočit. Přijedu a maličký strašně pláče, nejde utišit. Jen když si ho vezmu a nikdo na nás nemluví a nedívá se na něj. Jak se začneme chystat že jedeme domů tak je najednou klidný. Nejlépe je mu doma a když jsme s ním jen my jako rodina. Měli jste to taky některá maminka u miminka?
nám začala separačka v necelých 7 měsících a pokračuje dodnes malýmu je 11 měsícu…myslím že to bude ono
Ahoj, máme to samé, malé je 8 m a minimálně měsíc to trvá a už se těším až to přestane
.Když jsem s ní sama doma, tak si opravdu ani v klidu na ten záchod nedojdu
.Jakmile mě vidí jen se vzdálit milimetr, hned řev, a i když si za mnou doleze, chytá mě za nohy a řev, řev, řev…
.Ani hračky jí nezajímají, nic
.Je to fakt někdy na palici
.Když je doma přítel, tak je to v pohodě, to kolem ní pořád někdo je a je spokojená
.
Ahoj, prosím o radu jestli se jedná o separační uzkost? Naše mimčo bude mít 7 měsíců, poslední dobou nás vyžaduje naprosto u všeho. Když jedeme k babičce jsme společně venku je klidný, dojedeme k babičce do domu já si chci na pět minut odskočit. Přijedu a maličký strašně pláče, nejde utišit. Jen když si ho vezmu a nikdo na nás nemluví a nedívá se na něj. Jak se začneme chystat že jedeme domů tak je najednou klidný. Nejlépe je mu doma a když jsme s ním jen my jako rodina. Měli jste to taky některá maminka u miminka?