Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den malá má problém že veškerá rýma nebo nachlazení ji hned spadne na průdušky takže je dusná špatně se jí dýchá tak na to dostala ventolin teď jsme byli na alergo tak nasadila seretide 2 vdechy ráno a 2 večer a jdeme až za půl roku na kontrolu docela se bojím těch kortikoidů jsou ji 2 a půl skoro pomohlo to někomu? Prý to má zabránit aby se jí to usazovalo na průduškách měla by se tím zmírnit nemoc
po delším užívání
Děcka to měly. Nepomohlo to. Taky mívali bronchowaxom v zimě. Pomohl až čas.
@andelka83 a jak dlouho to foukali? Malá měla na 2 měsíce loni flixotide a teď dali tohle no tak jsem si myslela že to pomůže 😭
@Nikonik no, to už nevím. Už je to dost dávno. Ale byly to roky.
@andelka83 tak to si mě moc nepotesila 🙈tak budu doufat že bude jednou klid
Jo, tak od 8-10 let je to celkem ok. Neberou nic, nemocní jsou tak 2× za sezonu.
Nám to v tom věku zhruba začalo. Resp už kolem 2 let. Když jim bylo 4,5 a necelé tři, byli jsme měsíc v ozdravovně. Za rok a půl podruhé. Pak už jsem kvůli práci nemohla a sami jet nechtěli. Ale od kamarádky syn jezdí sám, byl několikrát, teď mu je 12.
Nejhorší to bylo od těch 2 let do cca druhé třídy. Pak už čím dál lepší.
Můj nejmladší měl v 10-13 měs 3 velmi těžké bronchiolitidy, s hospitalizacemi, jednou dokonce i na JIP. Po tomto dostal na 6 měsíců Flixotide, ale nestačilo to, takže od roka a půl měl Seretide do 4 let. Pak mu ho vysadili a bere proti astmatický Singulair (prášek) - podobná báze jako Seretide, ale bez kortikoidů.
Nemocnost se během let snižuje, i když je stále větší než u vrstevníků. Jezdíme pravidelně do lázní.
@pettta takže to je tedy to dětské astma? Mě řekla Dr že to časem může vymizet úplně samo jen mi jde o to jak dlouho to bude muset foukat a male to začíná od října a většinou co 2 měsíce bum hned průdušky a ventolin ale zase ten ji vždy pomůže takhle třeba 4 dny a pak je zase ok… Ale první 2dny to poléhavá a není to hezký pohled jak zatahuje nu.. v rodině astmatiky ani alergiky nemáme
@Nikonik spíš preventivně, aby se to v astma nerozjelo, ve 2,5 letech je na DG astma ještě moc brzy.
Seretide jsme začali foukat v září a Dr řekla, že min. rok. Nakonec z toho bylo 2,5 roku. V zimě ho měl 2-0-2, v létě 1-0-1.
@pettta tak to jsem taky zvědavá co nám poví akorad na kontrolu až v červenci i když určitě se tam ukážeme dřív pokud zase bude nemocná… A jak jste to dělali s vyplachováním pusy? Malá neumí pořádně plivat a místo aby plivla tak to polkne tak si říkám zda to může mít vliv na zuby a nebo celkové že je to špatně když si tu papulu pořádně nevyplachne.. teď také má 2-0-2 tak třeba přes to léto to také stane a měli jste zlepšení? Že když už byla naka nemoc tak to mělo menší průběh? Nebo pořád stejný
@Okta nebere nic jen pokaždé když byla nemocná tak to měla hned na průduškách pokaždé rýma den druhý den kašel a 3 ti den odpadla a dusná takže ventolin tak nás Mudr poslala na alergo tam zkoušeli tu spirometrii ale malá nefoukala takže to bylo k prdu.. tak tam nám nasadila ten seretide a když bude dusná tak na alergo když by se stal zázrak a měla klasickou virózu bez dušnosti tak k mudr
@Nikonik Místo vyplachování se po tom vždy napil. Víc jsem neřešila, nebylo jak jinak.
Zlepšení… Já vlastně nevím. Asi ano, nekončil na antibiotikách a stačil Ventolin, příp. V kombinaci s inhalačním Berodualem, když byl nemocný, což kolem toho 3 roku a nástupu do školky bylo často. A hlavně mu to vždy dlouho trvalo. Čili jsme jeli třeba ve stylu tyden-tyden a půl školka a pak 3 týdny doma (prvních 5 dní horečky přes 40, pak už jen vrzoty, piskoty a pak dokaslavani). No a takhle furt dokola. Bylo to děsné období. Teď pojedeme už po třetí na měsíc do lázní a ty mu svědčí + asi z toho taky roste. Teď marodí 1× měsíčně na 10 dní cca. Ale hlavně, od cca 2 let už není dušny, mám svůj oxymetr a předtím míval saturaci i kolem 85, takže asi jo, k něčemu Seretide bude ![]()