Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré ráno,
Máte někdo zkušenost se špatným viděním za šera nebo ve tmě u dítěte?
Dcera 12let, má tento problém, kdy se po setmění začíná hůře orientovat v prostoru. Přes den vidí výborně, brýle nepotřebuje. Čeká nás další speciální vyšetření na tu šeroslepost. Nicméně mám obavy, po tom, co jsem se dočetla o prognóze tohoto onemocnění ![]()
Mám s tím zkušenost osobní, ale u mě se to začalo rozvíjet až v dospělosti, tak cca v 25 letech. Je to rok od roku horší, jsem zvědavá, kam to až půjde. Aktuálně nemůžu ani nosit sluneční brýle, nic v nich nevidím, je to nepříjemný. Nicméně můj otec na to trpí taky, je mu 56 a nijak zásadně mu to život neovlivňuje. Nemůže řídit po setmění, nenosí sluneční brýle a to je tak všechno.
Můj otec to má taky, nějak moc ho to neovlivnuje, nerad řídí večer, to je tak jediné.
Je „šeroslepost“ a šeroslepost. To první je „blbe vidím v šeru a tmě“ a to druhé nemoc retinitis pigmentosa, což může být problém, ale taky nemusí a když už, tak v pozdějším věku a da se operovat.
V podstatě, kromě nočních bojovek v lese, dela lidem největší problém řízení auta. Tam je pak na posouzení lékaře zda li řidičák schválí s výjimkou nebo vůbec ne, ale dnes už se dělají speciální filtry do brýlí a díky nim se řídit dá i v tehle podmínkách, takže už to není problém pro řidičák jako před x lety. Je určitě dobře aby vývoj sledoval doktor ![]()
Doporucuju objednat se do Prahy. Centrum ocni genetiky. Vysetri, poradi.