Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, měli jste někdo z dospělých „šestou nemoc“?
Já už mám po té první 3-denní horečkové fázi, po 3 dnech mi zmizelo osypání…tak jsem myslela, že to je konec a bude pokoj, ale od včerejšího večera mě tak strašně bolí klouby!!! ![]()
Měl jste to taky někdo tak? Nemůžu pořádně ze schodů/do schodů, bolestí mi nejdou pořádně ohýbat nohy v kolenech…a nejhorší jsou zápěstí, ta mě vyloženě pálí, až musím chladit. A únava je dneska za těch 6 dní snad nejhorší, celý den jen polehávám…
Teď víkendovou dovolenou jsme zrušili, ale ve středu chceme do zahraničí, tak se bojím, abych do té doby byla vůbec v pořádku ![]()
děkuji za reakce
Měla jsem loni a bylo to strašné. Uzliny velikosti tenisáku, rýma, bolest kloubů a únava snad dodnes.Jako opravdu. Otřesný zážitek. a to mě při tomto hnusu navíc operovali, a možná i díky tomu se to se mniu potom táhlo extrémně dlouho…
To jste mě nepotěšily
Ty klouby bolí pořád víc…nejvíc ty zápěstní…teď mi ani zuby nešly vyčistit, neudržím v ruce nic…i to psaní na klávesnici nic moc.
Jdu si to namazat něčím na bolest, vezmu ibalgin a jdu spát, uvidím, co zítřek ![]()
Ahoj potřebovala bych radu. Syn 4roky před 10ti dny dostal horečky to bylo v pátek. V neděli po ústupu horecek chytil vyrazku. Měl bolesti hlavy zvracel a celkově byl hodně vyčerpaný. V pondělí dostal horečky nás 9ti měsíční syn po dvou dnech vyrazka. Ja měla od soboty zimnice a horečky pak jsem chytila také vyrazku ale jen v mírně formě. Minulou středu chytil vyrazku i přítel ta trvala az do soboty a minulý pátek dostal příšerné migreny tak ze nemohl ani vylézt z postele a v podstatě celý víkend prospal. Dnes šel do práce ale ani dnes mu není ještě stoprocentně dobře. Mám strach aby to nebylo něco vážnějšího kluci se celkem otrepali ale přítel je tedy k. o. dost me zneklidnění ty strašně migreny. Máte někdo zkušenosti.? Děkuji ![]()
Těžko říct
já jak jsem psala, bylo mi fakt pekelně zle a ještě jsem ani napřed netušila z čeho, neb dítě bylo zdravé. Kdyby doktorka na kožním nevyjádřila to podezření na šestou, tak bych netušila vůbec. Po pár dnech jsem se potkala s kamarádkou z vedlejší ulice (naše děti chodí spolu do třídy, takže k možné nákaze mohli přijít oba stejně) a ta mi vyprávěla, jak jí teď bylo hrozně zle a popsala všechny ty příznaky, co jsem měla já, myslím ale, že zmiňovala i ty migrény…no a protože její dítě taky bylo zdravé a nikoho ta šestá nemoc nenapadla, tak s tím oběhala všechna možná vyšetření - na mononukléozu, boreliózu, revma, já nevím, co ještě…pochopitelně bez výsledků. Takže měla očividn to samé.
Jinak musím dodat, že u mě to pak ještě mělo dohru, málem jsem přišla o vlasy. Resp. přišla jsem asi o 1/4 vlasů na hlavě (prostě pleš přes čtvrtinu hlavy), postupovalo to hrozně rychle. Ale naštěstí jsem po 2 měsících otěhotněla a tím se to vypadávání zastavilo a vlasy pak dorostly.
@Ivulka88 tak 6. nemoc se může projevit i jako aseptická meningitida, takže bolesti hlavy a únava by mohly být k tomu. Nebolí ho třeba za krkem když předkloní hlavu? Nevadí mu světlo? Léčba na to stejně neexistuje (jen při těžkém průběhu by se mohly zkusit kortikoidy), takže pokud krom bolestí hlavy a únavy nemá nic jiného, tak ať je v klidu, neleze na sluníčko a ono se to vyléčí samo. Na bolesti běžná analgetika - paralen v dostatečné dávce, t. j. 1000mg (2tbl) najednou 3× denně, nebo Ibalgin 400-600mg 3-4× denně. Asi by bylo dobré kdyby si nechal napsat neschopenku jestli mu je tak špatně. Ale pokud se Ti zdá hodně špatný ať zajde zítra k lékaři.
@Lucka1111 píše:
@Ivulka88 tak 6. nemoc se může projevit i jako aseptická meningitida, takže bolesti hlavy a únava by mohly být k tomu. Nebolí ho třeba za krkem když předkloní hlavu? Nevadí mu světlo? Léčba na to stejně neexistuje (jen při těžkém průběhu by se mohly zkusit kortikoidy), takže pokud krom bolestí hlavy a únavy nemá nic jiného, tak ať je v klidu, neleze na sluníčko a ono se to vyléčí samo. Na bolesti běžná analgetika - paralen v dostatečné dávce, t. j. 1000mg (2tbl) najednou 3× denně, nebo Ibalgin 400-600mg 3-4× denně. Asi by bylo dobré kdyby si nechal napsat neschopenku jestli mu je tak špatně. Ale pokud se Ti zdá hodně špatný ať zajde zítra k lékaři.
Bolesti za krkem měl. Bolelo ho jakoby i za očima a páteř. Problém je v tom, že pracuje na přímém slunci a od středy se mu stav zhoršoval a vyrážka se mu dost rozlezla. Stěžoval si na únavu a v pátek večer lehl a probral se až v neděli odpoledne. Jedl paraleny, ale prej nějak extra nezabíraly. Od pondělního rána se dá říct, že už je v pořádku. Vůbec nechápu co je to za svinstvo. Spíš jsem měla strach ze zápalu mozkových blan. ![]()
@Ivulka88 no tak on mohl mít zápal mozkových blan, ten může být i virový, nemusí se jednat vždy o meningokoka či něco podobného. Třeba u příušnic je zánětlivý nález v mozkomíšním moku častý, ale jen málokdo má potíže. Takže u té šesté nemoci to může být podobné. Ale jestli už je mu dobře, tak už se z toho dostal. A dospělí často snáší ty dětské nemoci hůř než děti, já měla nedávno nemoc ruka, noha, pusa. Taky tedy nic moc musím říct. Ale stejně tak mohl mít tvůj přítel třeba šestou nemoc v kombinaci s úpalem, pokud s teplotou pracoval na přímém slunci. A nebo i někoho prostě skolí ty vysoké horečky.