Šestinedělí a nevlastní syn

Holma
25.10.11 13:17

Šestinedělí a nevlastní syn

Ahoj maminky,

pokládám již druhý dotaz týkající se šestinedělí, snad prominete…

Manžel má syna z prvního manželství, vyrůstá u matky a k nám jezdí 1× za 14 dní na víkend. Problém je, že je neustále nemocný, snad každý víkend kašle a neustále má nějaké chřipky a virozy. Řekla jsem manželovi, že by bylo vhodné, kdyby během šestinedělí k nám syn nejezdil. Ovšem na druhou stranu vím, že jsou také na světě druhorodičky které už doma jedno dítko mají, tak to přeci v tom šestinedělí není tak rizikové, když starší sourozenec onemocní.

Prosím tedy zkušené maminy, aby tu vyjádřily své zkušenosti a názory. Chci pro miminko to nejlepší, zároveň nevlastního syna mám taky ráda, na miminko se moc těší, tak nechci, aby měl pocit, že je odstrčený.

Děkuju moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2075
25.10.11 13:22

Ahoj, tak já bych v šestinedělí nikoho nemocného k malé nepustila, pokud ho ovšem nechceš ošidit o návštěvy u vás tak mu pořiď roušku a omez styk s miminkem na minimum v jedné místnosti, třeba to pomůže :-) Já byla krátce po šestinedělí s dcerou u rodičů, neteř měla rýmu (nikdo mi to neřekl :cert: ), samozřejmě jí hned chytla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
25.10.11 13:24

Teoreticky je riziko maly, protoze po porodu se vybudi potlacena imunita a nejakou dobu funguje lip, nez obvykle. Dite je chraneny od tebe. Samozrejme jsou vyjimky, jako ve vsem, takze nekdo ti tu i napise, ze virozu mel. :nevim: Ja nikdy nemela nic a pokud, bylo to dlouho po sestinedeli a dite ode mne nechytlo nikdy nic.
Ale samozrejme nemocny dite bych nechala doma vylezet a na vikend si ho vubec nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
25.10.11 13:25

Ahoj já porodila druhého syna v lednu. Starší byl zrovna nemocný tak za námi nemohl ani do porodnice. Domů jsme přijeli a nemoc mu končila. Za měsíc byl nemocný znovu. Malej to od něj nikdy nechytl.
Záleží na uvážení.
Já bych třeba nemocné dítě nikam neposílala. Doma je doma. Ale nějakou rýmu bych asi neřešila. Záleží co bude mít. Třeba zrovna v té době bude zdravej jako rybka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
25.10.11 13:27

Tak upřímně, jsem sobec. Nemocné vlastní dítě mi nevadí, cizí nemocné dítě kohokoliv bych tu nechtěla. I kdyby se jednalo o partnera nebo manžela..
Já si myslím, že dítko je na rodinné bacily trochu odolnější než na ty zvenčí..
Snažím se to nehrotit, odsud posud, ale my zase na tuto problematiku máme docela sjednocený názor..Rýma nevadí, zvlášť ta dlouhotrvající, ale akutní onemocnění si hlásíme. To i třeba tak, že jsou u babičky nemocné děti - dostanu hlášku, ať tam nechodím nebo sama zvážím, že tam jsou..

Každý má něco - já jsem kardiak a ráda bych se vyhnula aktuní viroze, která se v uzavřené místnosti šíří, moje dcera chytne kde co, starší dítě je odolnější. Dcera z prvního manželství tatínka mé dcery má zase vytržené krční mandle a taky je náchylná, už je starší, když jsou naše děti nemocné, vždy ji dopředu informuji, aby k nám nechodila..Díky mandlím chytne kde co a fakt to nestojí za to..

Je to na individuálním zvážení, ale skutečně nemocné dítě bych si domů k novorozenci nepustila..
Tak bych to podala i manželovi. Však jde o prvních pár dní. Až se viroza zvládne nebo infekce zaléčí ATB, už je kontakt možný, jen bych se snažila zabránit pusinkování a přímému kontaktu.

Dále máme mezi blízkými známými i dítě s nádorovým onemocněním, naštěstí je to překonané a snad se to nevrátí, ale po léčbě má prostě nižší imunitu a bude mít..Takže taky nemoci hlásíme, zasoplení je nenavštěvujeme..

Já zase nevidím nějaký problém, vědu. Prostě je nutné si s partnerem a matkou dítěte vyříkat, co a jak. Za jakých okolností si syna nevezmete a jestli by byla ochotna přistoupit a dát ho otci jindy..
Ale je to tím, že mám sama zdravotní problémy, tak o tom umím mluvit a taky to přiměřeně podat.
A rozhodně nejsme Ti, kteří by chodili z rouškami.Ale odsud posud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
25.10.11 13:27

Když onemocní malé miminko, je to vždycky problém. Je-li doma starší dítě, tak se prostě nedá nic jiného dělat, není možné ho někam odložit. Ale pokud se jedná o sourozence, který dojíždí jen občas na víkendy, k miminku bych ho pustila jen naprosto zdravého. S rýmou a kašlem určitě ne. Když se situace dá řešit nějak jinak, je lepší to neriskovat.

Pokud se na ten víkend zase přitrefí viróza, tak snad by ho manžel mohl vzít jenom na výlet, k babičce a podobně, někam s ním odjet (taky aby se kluk necítil odstrčený) a pak zase na noc vrátit mamince…

Příspěvek upraven 25.10.11 v 13:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
25.10.11 13:29

Ahoj, já šla domů z porodnice se 6. dítkem s tím, že nejstarší má ošklivou virózu… Samozřejmě to chytly další 4 děti (jediný novorozenec byl OK) + já i muž :zed: Větší radost týden po porodu nezmám :-?

Novorozenec to nechytne, to bych se nebála, prvních pár měsíců mají imunitu od matky. Spíš bych asi myslela na sebe, že zrovna v šestinedělí nemusím všechno vychytat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
25.10.11 13:30

Cizí nemocné dítě mi domů nesmí, byť je to dítě partnera z předchozího vztahu. Dost toho, že mi domů nosí nemoci starší děti. Není většího opruzu než nemocný kojenec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
25.10.11 13:31

No, kdyby nám matka řekla, že je nemocný, tak je to o něčem jiném, ale když dítě nechala chodit do školy a pak ho poslala k nám a nám se zdál divnej, jak moc kašlal… byl z to začínající zápal plic. Takže z tohoto důvodu se i ptám, protože během předávky nic neřekne a na dítěti to poznat není.

Často se musí léčit právě u nás.

• Citovat
  • Upravit
44193
25.10.11 13:31

Když mělo moje mladší dítě 3 měsíce, starší měl hnisavou angínu, malá to nechytla, to ani přesto, že jsem je ještě oba dohromady kojila(tou angínou to skončila, ale nemoc je nakažlivá dřív než se projeví)..
Oba jsme měli doma, snažili jsme se mít miminko v jiné místnosti než staršího, aspoň ze začátku a koupili dezinfekční mýdlo..

Později, jak šel čas, tak ty běžné virozy od sebe děti většinou pochytaly..Teď už ale bývá zpravidla nemocná jen mladší, starší má v 5 letech silnější imunitu.
Ale zase naopak, starší trpí na letní hnisavé anginy, to malá nechytla.
Malá nedávno prodělala herpetickou stomatitidu, starší to nechytl, přestože spolu někdy pijí z jedné sklenky(nedá se to uhlídat)..

Ale jak já říkám, sourozenci si ty bacily navzájem tolerují, horší je to, když se něco zavleče zvenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
25.10.11 13:32

Podívej, když starší začal v září chodit do školky (mladšímu bylo 2,5m), tak furt nosil nějaké rýmyčky. Do 2 dnů to mělo mimino taky! Takže samé odsávání vysavačem, prokapávání Libenarem, později i Pamykoinem a podobné chuťovky. Mudra mi řekla, že to je normální, že mladší sourozenci jsou dříve promoření než starší, že to tak je, že se s tím nedá nic dělat, že je starší syn s tou rýmou infekční ještě dřív, než si toho všimneme, že tu rýmu má (to doplnila na moji poznámku, že jak má starší rýmu, snažím se je držet odděleně).

Co poradit nevím, to si musíš zvážit sama. Zkus se nad tím zamyslet tak, co bys dělala, kdyby byl starší tvůj a měli jste ho doma. Jak bys to řešila? A vyřeš to stejně.

(Já bych mimino nechala v ložnici, staršího tam nepouštěla, mimino na pochování/pohlazení mu dala, ale musel by mít roušku. Doufala bych, že to mimino nechytne, páč bych kojila a to je to nejlepší co bych pro něj mohla udělat, kdyby to chytlo, tak smůla, ale fuj s tím, aspoň by mělo dřív imunitu… 8-) Ale moje mimčo je už druhé, takže to zas tolik neřeším/nehrotím, ty jsi ale asi prvorodička, tak chápu, že to můžeš vidět jinak. :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
25.10.11 13:33

Od dospělých očekávám i teď, že rozumně posoudí svůj zdravotní stav, než k nám přijdou na návštěvu.
Nějakou rýmu u strašího jsem neřešila, vlastně ani řešit nemohla. V bytě 2+nic prostě prskal, ani mě nenapadlo ho poslat třeba k babičce :nevim: Po nástupu do školky by tam byl už asi napořád :think:
V tvém případě nepovažuju za rozumné nevlastní dítě izolovat. Určitě bych mu vysvětlila, že na miminko se neprská, možná držela dál, aby mimčo neošahával usoplenejma rukama. Ale to je všechno.
I vlastní sourozenci často těžce mimča snáší, natož u nevlstního dítěte, které vidí tatínka jen jednou za 14dní a kvůli nějakýmu vetřelci (=miminko) ho nemůže vidět vůbec???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
25.10.11 13:33
Holma píše:
No, kdyby nám matka řekla, že je nemocný, tak je to o něčem jiném, ale když dítě nechala chodit do školy a pak ho poslala k nám a nám se zdál divnej, jak moc kašlal… byl z to začínající zápal plic. Takže z tohoto důvodu se i ptám, protože během předávky nic neřekne a na dítěti to poznat není.Často se musí léčit právě u nás.

Tak to je typ matky, co se potřebuje dítěte zbavit a posílá ho i nemocného, aby se nemusela starat nebo prostě dodržuje rozsudek,protože třeba byly nějaké problémy, nefunguje komunikace s otcem a ona ho dává „za každou cenu“?

Já teda nevím, ale myslím, že o nemoci by otec měl vědět, vždyť je to o domluvě a matka dítěte(je matka), by měla být natolik empatická, že rodiče novorozence informuje..

Jaký názor na to má manžel? Nemohl by ty pravidla nějak „vykomunikovat“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
25.10.11 13:37
Holma píše:
No, kdyby nám matka řekla, že je nemocný, tak je to o něčem jiném, ale když dítě nechala chodit do školy a pak ho poslala k nám a nám se zdál divnej, jak moc kašlal… byl z to začínající zápal plic. Takže z tohoto důvodu se i ptám, protože během předávky nic neřekne a na dítěti to poznat není.Často se musí léčit právě u nás.

Tak v tomhle případě beru zpět svůj příspěvek. To bych pěkně nadávala! To je matčina nezodpovědnost! Ale je blbé, že to řešíte až teď, je nemožné, aby se dítě necítilo odstrčené, když vám jeho nemoci nikdy nevadily a najednou začnou :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
25.10.11 13:39

Jani, manžel posílá alimenty, vzorně se stará a vyhoví, kdykoli je potřeba. Bohužel o tom zápalu nevěděla ani ona, i když nechápu jak je to možné. Dítě k lékaři nevzala, nasadila Mucosolvan a bylo to. Nám se nezdálo to šílený silný kašlání, až když jsme ji upozornili na to, že to není jen tak nějaký kašlík, k lékaři ho vzala.

Vzhledem k tomu, že manželovi odpírá i žákovskou knížku, není to nic, co by mě překvapovalo. Manžel je hodný a důvěřivý moula, vše řeší v klidu domluvou a neumí si dupnout, i když je v právu, takže ze sebe nechá dělat s prominutím blbce. Manžel chápe můj úmysl, nevídat syna v šestinedělí, jen měl právě takovou poznámku o těch straších sourozencích. Tak se ptám…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure