Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
ráda bych se s vámi poradila, jak naložit s tím, když chci, aby si malá šetřila penízky do pokladničky? Chceme šetřit na koloběžku (na narozeniny), po které moc touží, pokladničku dostala od Mikuláše, jen nevím, jak tam vkládat peníze, aby to bylo zároveň výchovné a něco taky přibývalo…
Nerada bych za chování, to by mělo být asi samozřejmostí a mohla by z toho vzniknout „vypočítavost“, za papání (jíme fakt hrozně) to asi taky není ideální, tak nevím. Jak to děláte vy? Máte nějaké tipy, rady, nebo upřesnění?
Moc díky. ![]()
Ahoj,
zalezi na tom, jak je velka. U starsi dcery (4 roky) to byva za pomoc pri domacich pracich mimo jeji bezne ukoly, za pul dne bez zlobeni (to se stava malokdy) a za to, ze nam treba udela necim radost (napr. nakresli obrazek pro maminku, tatinka). Jinak prihazuji babicky. Taky jsem si myslela, ze to neni moc vychovne, ale obcas jsou situace, kdy se s ni neda vubec komunikovat a pokladnicka je jedine na co slysi.
U mladsi dcery (2,5r) to zatim moc neresim, ale davam ji penizky, kdyz si sama od sebe pouklizi. To me vzdy potesi a myslim, ze si to zaslouzi odmenu.
Terik
Libča má pokladničku asi od dvou let.
Penízky si tam dává sám. Většinou nějaké drobné dostane od babičky nebo tety. Chodí k nám soused a ten mu pravidelně strčí desetikorunu. Všechny penízky co najdu po kapsách nebo se vysypou tátovi z kapes /drobné/ mu dávám.
Když pomáhá dědovi třeba na zahradě dá mu děda drobné. On toho moc nepomůže, spíš překáží, ale je u toho důležitý a z vydělaných korunek má radost.
Jinak nevím, za jídlo nebo dobré chování nepraktikujeme. To je samozřejmost.
ahoj,
mame to podobne jako Mava… davam ji penizky vetsinou co najdu po kapsach nebo co mi zbydou drobaky z nakupu. vetsinou ji davaji babicky. jezdime za nimi cca jednou mesicne tak vetsonou od kazde nejaky peniz dostane tak si je pak hodi do kasicky. zadne odmenovani nepraktikujeme. az bude starsi tak urcite bude dostavat nejaku korunku za pomoc v domacnosti. ale zatim jen dostane to co se vysype z kapes nebo z penezenky ![]()
Tak mě dosud nenapadlo hledat nějaká pravidla pro přispívání do pokladniček. Zkrátka když máme s manželem hodně drobných (od 10,– výš), tak je rozdělíme mezi děti, babi s dědou jim také pokaždé něco dají a každý si je hází sám do pokladničky.
Jen jsme řekli, že až bude plná a oni samozřejmě hodní, pokladničku rozbijem a něco hezkého koupíme.
S postupujícím věkěm ale také asi zavedeme „odměny“, ale určitě to nebude za „dobré chování“… ![]()
My jsme na tom podobně jako holky!
Malý má už pokladničku snad od 1,5 roku a pořád si skládá penízky!
Něco dostane od dědečka jak pracují na zahradě, když jdeme na nákup a zůstanou mi drobné tak mu něco dám, babička když uklízí v kabelce tak tam má plno drobných tak je malý ukořistí, prababi mu dává k Mikuláši atd. k sladkostem taky nějaké drobné nebo když příjde na návštěvu tak vždycky nějaké drobné mu dá!
Když uklízím a malý mi pomáhá, že po vysávání uklízí věci na místo nebo když mi pomáhá s nákupem - vytahuje z tašek a vyskládává na linku tak dostane taky nějakou korunku!
Rozhodně nedostává penízky za věci které mi připadají jako samozřejmost - za poskládání hraček v pokojíčku, za jídlo ...... to si myslím, že není výchovné.
Když má v pokladničce moc drobných tak mu ji vyberu a penízky mu pošlu do banky na jeho účet - má Berušku v KB a musím říct, že už tam pár tisíkovek má naspořených
![]()