Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.. prosím vás mám takový intimní dotaz..
Moje 5ti letá dcera začala řádit s hormony.. furt mluví o klucích, že si musí najít kluka, furt se zajímá o to co to je sex
a dnes dokonce chtěla na dětském hřišti jednomu klukovi ukazovat pipinku..
Nevím odkud to má, u nás doma se nic takového neděje, můžete mi někdo poradit co s tím? Jak jí v tom alespoň utlumit? Přijde mi, že je to hrozně brzy na 5ti letou holčičku.
Jsem z toho nešťastná
![]()
@VercaVerculinka píše: Více
brzy? chodí do školky? tam si děti pipinky a pindíky ukazují už dávno,
je to normální, děti to prostě zajímá,
pouč ji, že pipinka je její soukromá věc a nikomu se neukazuje (ale beztak tomu nezabráníš)
@stinga Ve školce to snad zas tak normání není..a jestli ano, tak jsi mě zaskočila.. nic takového mi ale nikdy neříkala.. dobře, děkuji za radu.. ![]()
je to ve školce normální, a asi bych to ani tak neřešila, spíš je problém, že se chtěla ukazovat chlapečkovi na veřejném hřišti - ale to je proto, že děti to neřeší - pipina, ruka, ucho - prostě je to součást těla, ony nevědí, že je to něco intimního, tabu - to se jim musí připomínat,
moje dcera je typ „co neví, nepoví“ - tak právě ona mi to klidně po příchodu ze školky povykládala,
včera po příchodu z příměstského tábora mi ukazovala pozice, v jakých se rodí - takže děti tyhle věci probírají
@VercaVerculinka je to normální…dcera ve třech letech prohlásila, že teta má asi větší kačenu, že se jí tam vešlo miminko a ona musela ven jizvou…pak po 3.narozeninach povídala paní učitelce, že má mamka miminko v bříško a že jsme si ho s taťkou vyrobili bez ní, až bude velká, tak si taky vyrobí…jiný kluk zase říkal, že má v pytlíku semínko a ještě si vybere, komu ho dá…
@Anonymní píše: Více
Ale, to se klučík plete.ten kdo se rozhodne komu ho dá rozhodně nebude on ![]()
Já si myslím že děcka tohle neřeší, ale už to tu někdo psal. Vysvětli ji že její,,pipka" je její soukromí, ono časem se to poddá. ![]()
@VercaVerculinka já si myslím, že z toho děláš nafouknutou bublinu a tabu…od nás to rozhodně nemá
chudák holčička, proč si s ní o tom nepovídáš, mám ještě mladší holčičku, brzy mluvila, všechno ji zajímá a mluvíme s ní o všem, co ji zajímá, tabu není ani porod, kojení, císař, peníze, kamarádství…
@VercaVerculinka Žádné hormony s ní v peti letech opravdu neradi. Jen ti není malé mimino a začala se (btw celkem pozdě) zajímat o běžné věci. A bohužel má asi malinko prudérní rodice. Dost pochybuju, že v pěti letech používá slovo sex.
@VercaVerculinka Tak u nás ve školce to taky zas tak normální není. Ve třídě to děti nedělají a na záchodech na ně vždy 1 učitelka dohlíží, aby se tam nezdržovaly dýl než je potřeba. Venku chodí kluci čurat na jednu stranu paloučku a holky na druhou. Jednou jsem to rozebírala s učitelkami, protože syn je stydlín a má na své potřeby rád klid a soukromí 🙃
@Svistice Z čeho usuzuješ že pruderni? Pouze jsem byla zaskočena, tak jsem se zeptala na zkušenosti a rady ostatních. ![]()
@Vinted108 Tak ve školce přímo asi ne, ale moje čtyřletá si zalezla s o rok mladším kamarádem na zahradě za křoví a nějaké „ukázky“ tam taky probíhaly.
Vtipné na tom byla, že oba mají doma sourozence opačného pohlaví, ale stejně prostě tahle „vývojová etapa“ asi musí proběhnout.
Nikdo z toho nedělal aféru, dítě bylo v klidu poučeno, že to opravdu není vhodné se nekde takhle prohlizet, že kluci prostě mají pindíka a holky pipinky (takže Pepíček v trenkach nemá něco jiného než brácha nebo táta) a vyřízeno.
@Vinted108 Právě, jedna maminka to u nás ve školce také řešila a dávají na ně opravdu pozor co se týče tehto věcí.
OSTATNÍM MOCKRÁT DĚKUJU ZA RADY A ZKUŠENOSTI
![]()
V rodině, kde probiha přirozená sexuální osvěta vhodná věku se rodič neptá na internetu, jak dítě utlumit v projevech a dotazech celku úměrných věku.