Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoja, když mi do SZ napíšeš e-mail, pošlu Ti soubor, co jsem sepisovala pro kamarádku
. Jinak určitě mrkni do různých diskusí, každý Ti ze své zkušenosti doporučí něco jiného. Ale taky vím, že jsem u prvního dítěte nakoupila i kupu blbostí, co jsme ani jednou nepoužili
.
@dracula-s To vám nikdo nenapíše, protože co jeden využije na 100%, je pro druhého zbytečnost co nikdy nepoužil. Třeba takový hřeben na vlásky - u mě užitečná věc, měla jsem dvě vlasatá novorozeňata, sestřenka ho nepotřebuje ani ve dvou letech dcerky, nemá co česat. Já třeba nedám dopustit na svůj velký a vysoký přebalovací pult, moje sestra radši přebalovala na zemi. Taky závisí na prostoru, já koupala dětí v koupelně kde jsem dala vaničku do naší vany, kamarádka koupala v ložnici protože do sprcháče nedala pomalu ani ten koupací kyblík nebo respektive by se k němu nedostala. Takže zásadní je aby mělo miminko kde spát, v čem jezdit a v čem se koupat, zbytek je těžce variabilní.
Já nejvíc ocenila novorozenecký košík, který byl tak vysoký, že jsem se nemusela k miminku moc ohýbat, už zmíněný převalovák kam se vešla celá látková výbava a aktuální velikost oblečení, velká vanička s látkovým lehátkem, monitor dechu (dceři několikrát zachránil život), a postýlka ve které jde sklon udělat jen polohováním roštu (takže žádné podkládání nohou postýlky).
Bodycka (krátký dlouhý rukáv podle ročního obdobi), overaly na spaní, dupacky/polodupacky/kalhoty, ponožky, capáčky, rukavicky, čepička, ( na zimu: kombineza/bundicka, teplé rukavice a capáčky A cepice)
Mydlo/Olejicek na koupání, sudocrem/bepanthen, ručníky, teplomer do vody, kartacek na vlásky, nuzticky na nehty (asi ne kazdy je pouziva), vlhcene ubrousky nebo sada medvídek, deka do postýlky, povlečení, 2× deka do kočárku apod, bratříčka na hraní, malé i velké látkové pleny, monitor dechu, chuvicka, odsavacka do nosank, „dětská lekarnicka“, pokud chceš nosit tak nositko/šátek.
Snad jsem na nic nezapomněla, prosla jsem si byt a co jsem viděla to jsen napsala ![]()
@Heivka já se zeptám úplně blbě, jsem v tomhle naprosto nepolibena- monitor dechu několikrát zachrání dceři život jak? Jakoze začalo to houkat, ze dítě nedýcha a co se potom dělo? Manzel si mysli ze to je nanic, já si myslím ze to je fajn ale co dal? Nebo mě o tom někdo poučí až budu dítě mít?
1000 diskuzi tady na emiminu, milion odkazů na google
můžu ti sem napsat co mě napadne, ale je to tak individuální, že bych si koupila základ - postel, 5× body s kr/dl rukávem, 5 plen, balík podložek, vanu, zbytek podle toho jaký budeš mít mimino.
@skorotehotna V porodnici nám dali akorát papír s obrázkovým návodem, jak resuscitovat kojence. Ptala jsem se tedy pediatra, co dělat, když monitor spustí. Odpověď:
Sama jsem díkybohu maximálně skončila u zvedání, a to děti ani nebyly modré, řekla bych, že občas to spustilo poplach jen proto, že se někam odkutálely mimo tu desku. V případě obav a v rámci prevence bych se proto zeptala pediatra, na předporodním kurzu či před propuštěním z porodnice, ať poradí. Samozřejmě lze jít i na nějaký kurz první pomoci, naše krajská nemocnice je pro rodiče malých dětí pořádala i zdarma. Občas kurzy pořádají i různá mateřská centra, ale cenově netuším, na kolik by to vyšlo…
Kamarádka monitor používala i u starších batolat, když třeba měly nudle a hůř se jim v noci dýchalo, minimálně proto, aby měla pocit, že je někdo hlídá, když ona je na druhém konci bytu. Pokud někdo bydlí v jedné místnosti a dítě má 20 cm od sebe non stop celý den, asi bych si monitor nepořizovala, ale ve větším bytě nebo baráku to pro to ujištění může být fajn. A nebo mít chůvičky - ty jsme kupříkladu nevyužili vůbec, dostali jsme je od sestřenky, ale vím o hodně holkách, co si třeba ven odskočily vyvenčit psa a chůvičkou dítě kontrolovaly.
@skorotehotna upozorní, že nedýchá. Kdyby nebyl, rodič by to nevěděl a děťátko zemřelo. Mám v okolí jeden takový případ a to šlo o holčičku 9m…takže tak.
@Lada84 já vim co děla monitor dechu. Zajímalo mě, jak se reaguje pokud dítě nedycha.
1. Těch diskuzi už je tu milion
2. Ti to nikdo neřekne, protože co využije jedna, druhá nepotřebuje. Co si jedna nemůže vynachválit další proklina.
@skorotehotna Dcera, plně donošená, zdravá, porodní váha přes 3 kg do půl roku trpěla na zástavy dechu při hlubokém spánku, takže to spustilo monitor, já jí trošku probrala, většinou stačilo s ní lehce zatřást a nadechla se, později stačil i jenom alarm toho monitoru aby se zase nadechla. Bez monitoru by mohla být ve smutných statistikách SIDS. Švagrová dělá operátora linky 112 a nemine týden aby nepomáhala po telefonu oživovat kojence, ty dobře končící případy se vyznačovaly tím že na stav dítěte upozornil monitor. Nejhorší je když jí v 5 ráno volá zoufalá máma že dítě je modré a studené.
@PenelopaW Ty „plané“ poplachy nejsou plané, ale monitor nevyhodnocuje pouze dýchá/nedýchá, ale i dechové vzorce, které mohou vést k zástavě dechu. Třeba konkrétně NANNY snímá tak citlivě že když vydáte dítě a budete si opírat o postýlku tak bude snímat váš dech, taky je tam varování že se postýlka nemá dotýkat postele rodičů a že se má otestovat funkčnost u podlah snadno přenášejících vibrace.
@dracula-s Ahoj, tady to máš ode mě sepsané ![]()
https://www.emimino.cz/…tavky-13869/
Super, moc děkujeme za seznam. Krásný a přehledný. ![]()
Měla bych na tebe ještě dotaz k péřové zavinovačce. Už dva týdny dumám nad velikostí. Uvažovala jsem o 90×90 cm, protože 80tka mi přijde malá. Ale v seznamu píšeš, že je lepší rovnou 100×100 cm. Můj dotaz zní: Nebude ta 100×100 cm moc velká v případě, že se narodí hodně malé a drobné miminko? Mám termín v říjnu, tak bych ráda používala péřovku už od začátku.