Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
sháním letní tábor pro 12letého chlapce na rok 2014. Je tu ale jeden speciální požadavek - chlapec je silně alergický na ryby, nesmí přijít do styku s rybou v jakékoliv podobě. To znamená, že po celou dobu tábora nesmí být k jídlu ryby - ani rybí pomazánka. Také musí být stoprocentně zajištěno, aby při hrách, koupání ani ostatním programu nepřišel do kontaktu s rybou v jakékoliv podobě.
Pokud si to přečte někdo, kdo ví o táboře, kde by toto bylo možné zajistit, prosím ať mi dá vědět. Nejlépe Plzeňský kraj.
Děkuji.
Nemusí, jenže on se nesmí dotknout ani talíře, na kterém ta pomazánka byla. Nebo stačí, když si jiné dítě po jídle neumyje ruce a dotkne se ho, tak hned oteče a začne se dusit.
@Jana Martinková Tábor speciálně bez ryb asi nenajdeš, ale pokud ho pošleš na tábor, je důležité na to upozornit hlavního vedoucího, zdravotníka a popř. vedoucího oddílu. Není problém, aby mu dali jiné jídlo a to ostatní musí ohlídat vedoucí. Na tábory běžně jezdí děti, které jsou na něco alergické. Hlavně tábor vybírej dobře, nejlépe na doporučení ostatních rodičů.
Pokud je takto silně alergický na rybu v jakékoli podobě, tak se asi většina táborů bude bát syna přijmout. Záleží, jakou má reakci-pokud „jen“ vyrážku, tak je to přijatelné. Pokud celkovou reakci až anafylaktický šok-kdy se dusí a je ohrožení života-tak bych se i sama bála ho na tábor pustit. Oddílový vedoucí nebývá zdravotník a potom hodně záleží na jeho duchapřítomnosti.
A jak je syn schopný si toto sám ohlídat?
Dříve bývali tábory od Červeného kříže-zkus se pozeptat.Tam jezdily nemocné děti a personál býval víc školený.
Já jsem jezdívala do rozvodu jako zdravotník sem http://osseverka.com/. Jsou tam skvělí lidi a každoročně se tam opakovaně schází skvělé děti. Co se týče té alergie, myslím, že by to měl být schopný uhlídat jakýkoli tábor. Synovi je 12, taky si leccos už ohlídá sám. Dej mu s sebou jeho vlastní nádobí (ešus nebo sadu plastových talířů) i s příborem. Velkým červeným tučným písmem na podobu alergie upozorni na přihlášce a pro jistotu si ještě zavolej hlavnímu vedoucímu. Písemně popiš, jak vypadá, když reakci na rybu má, aby si to mohl přečíst oddílový vedoucí, který je totální laik. Dej mu s sebou rektální, pokud máte, tak i injekční léky pro první pomoc, pokud jsou aplikovatelné do svalu. Podle mě by to mělo být v pohodě.
Když jsem jezdila jako vedoucí na tábor tak jsme tam měly hromadu dětí s nějakou alergií, je to úplně běžné ![]()
máme holku s alergií na čokoládu, taky spoustu vegetariánů
prostě nebude ryby jíst, je dost velký aby veděl že to nesmí ![]()
Děkuji za odpovědi. Ano, chlapec je už schopný si dát pozor a toto si ohlídat sám. Jeho rodiče se ho právě báli na tábor pustit. Už jsem našla taky jeden tábor, kde by ho přijali - tak zkusím tyto odkazy přeposlat jeho babičce a ona pak dá vědět jeho rodičům.
Dobrý den, neznáte někdo tábor pro děti spíše s lehčími hendikepy? Děkuji ![]()
@klafina123 letni tabory poradame s partou lidi jiz nekolik let. O jaky hendikep by se jednalo?
Letní tábory pořádáme s manželem a partou vysokoškoláků již několik let, zaměřené na turistiku. letos prochodíme část jizerských hor a děti teprve nabíráme
@abney píše:
Letní tábory pořádáme s manželem a partou vysokoškoláků již několik let, zaměřené na turistiku. letos prochodíme část jizerských hor a děti teprve nabíráme
Mám dítě ale s vrozenou vadou. Nabíráte jen děti zdravé?
@klafina123 musíš napsat jakou, my třeba taky berem děti s nejakym omezením, ale musí to byt něco na co si „troufnem“ a ne vyřadí to ditko z celého programu.
Záleží s jakou vadou a každá matka sama ví vejvíc, zda je dítě schopné zvládnout chůzi, pobyt s cizími lidmi a v kolektivu. máme vždy jen kolem 35dětí, tak je to víc rodinné, dej vědět co dítku je a odkud jsi. měj se krásně ![]()