Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle musí řešit vedoucí kroužku. Jinak bych trvala na vyloučení těch posměváčků. Šikanu lze hlásit na Policii, ale to je hodně extrémní řešení, obzvlášť na vsi, kde se všichni znají, to nadělá zlou krev.
@Jezurka9 měla jsem podobný problém se synem ve skautu… zašla jsem tam zrovna, když kluci odjížděli na výlet na kola a zeptala jsem se těch kluků na přímo před jejich matkami… všechno přiznali a navíc dostali vynadáno od svých matek … a šikana skončila
Syn už tam sice chodit nechtěl, ale kluci se jistě poučili, myslím, že na to měly vliv hlavně jejich maminky
Tak hlavně cvicitelky by měly postupovat trochu důrazněji než ze „se je snaží krotit“.
Obávám se, že ty s tím nic moc nezmůžeš. Možná bude ten den klid, ale dlouhodobě to nic neřeší.
Když nepomohou cvičitelky, tak zajít za holkama osobně a udělat jim „ty ty ty“, zarazit to zavčas a mělo by to pomoct
Já sama mám vzpomínky na šikanu ve škole a začalo to taky tak kolem první třídy s tím, že se mi holky vysmívaly, nechtěly si se mnou hrát atd. Učitelka nepomohla, až pak mamka přišla a osobně si s nima promluvila
Pak jsem měla šikanu na druhém stupni, ale to bylo už horší
A teď je šikanovaný bratr, který je ve druhé a to už jsem tam na ty kluky vyletěla já, když jsem pro něj šla ke škole
Fakt to řešit zavčas ![]()
Řešila bych s dětmi v přítomnosti jejich rodičů. Pokud by tam s nimi nebyli, tak nejdříve s holkama, co prudí, pokud by to nepomohlo, absolvovala bych večerní návštěvy v daných rodinách a vše jim vyložila. A hezky rázně, chudák dcera
tak, tohle musí vyřešit cvičitelky. Žádný, že to zkouší krotit. Prostě rázně, kdo se bude posmívat (a je jedno komu), ten poletí (bez možnosti vrácení platby).
Já si dodnes pamatuju to rozšambo, když sme se kdysi dávno jednou, dvakrát posmívaly jedné brejlaté holce na volejbale. Trenér na nás řval jak zjednanej a dostaly sme takovej tréninkovej záhul, že sme to už nikdy ani nezkusily (a to sme byly malý holky ve druhý třídě). Bylo nám samozřejmě řečeno, že ještě jednou to uslyší a bez milosti letíme.
Já bych za těma holkama nechodila. Myslím, že bys tím dceři ještě prihorsila. Já vidím sama u své dcery, chodí do třetí třídy, že holky jsou fakt potvory, a nic nedarujou jen tak. Dceři se dvořil jeden spolužák, a shodou okolností to byl idol třídy. Měla za to od spolužaček peklo. Přikazovaly jí se s ním nebavit a byly na ni hnusné. Dcerka nechápala, co dělá špatně. Já se snažila jí pak vysvětlit, že špatné je jejich chování a ona ať si dělá co chce. Naštěstí je dcera celkem svéráz, takže pochopila celkem rychle, že jí nemají co kecat do života takový cacory a dokázala situaci ustát. Některé spolužačky se s ní začaly zase bavit, některé ne, ale se spolužákem se i tak kamarádí dál.
Takže já bych Ti radila spíš nasměrovat dceru, jak těmhle pipkam čelit. Jak na ně. Spíš než aby sis na ně došlápla ty sama, nauč jí samotnou se o sebe postarat.
Pak taky záleží na tom, jakým způsobem a jak moc Tvoji dcerku šikanují. Pokud je to skutečně nad rámec únosnosti, řeš to s rodiči dětí. ![]()
Hodně štěstí. ![]()
Příspěvek upraven 20.02.19 v 12:40
@BonaDea jenže Tvoje dcera čelila stejne starým dětem. Tehle je 6,5 a bude jedna z nejmladších. Od toho je rodič, aby takto male dítě chránil
Tady je problém to obrovské věkové rozpětí v tom kroužku. Když si vezmu že tam teda chodí holčičky od 6 let a zároveň 15 leté pubertacky, se kterýma mlátí hormony, dokážu si představit ty řeči, zvlášť třeba na samotnou holčičku co se straní kolektivu a drží se u té cvičitelky
Když je sama pudeš okřikovat dosáhneš tak toho, že před tebou sklapnou, ale dceři to pak dají sežrat třeba v šatně, až nebudou na očích
Říkáš že tam chodí ráda, bere si ty jejich řeči vůbec k srdci? Pokud je rozumná a chodí tam proto, že ji cvičení baví a kecy ostatních ji sou ukradené, tak bych to nějak radikálně neřešila. Pokud by z toho byla zdeptaná a nešťastná tak bych možná spíš volila nějaký kroužek pro děti pouze v jejím věku i za cenu, že ji budu třeba pár km vozit.
@Tichošlápek píše:
@BonaDea jenže Tvoje dcera čelila stejne starým dětem. Tehle je 6,5 a bude jedna z nejmladších. Od toho je rodič, aby takto male dítě chránil
Jj já jsem to pochopila. A doplnila svůj komentář.
Docela mě to i překvapuje, co ty holky asi žere… Vždyť k malým holčičkam tyhle pubertandy většinou bývají ochranitelské a milé, nebo se pletu?
Je mi dcerky líto. ![]()
@BonaDea jsou v davu…
Jedna po druhé by možná byly ochranitelské, ale jak jich je víc, tak se puberťačky před sebou navzájem hecujou, která bude „hustější“.
Přiznám se, že nechápu ty cvičitelky - jako já rozumím tomu, že dneska se nenosí zařvat na nezletilce, ale tak ať jim dá tolik dřepů, až padnou k zemi, a když to tak bude dělat pokaždý, tak se na to holky vykašlou, protože jim to nebude stát za to.
@BonaDea nejsou ochranitelské když je jich víc. Já byla v podobné situaci, chodila sem na zdravotní cvičení kde sem byla nejmladší (nějakých 8-9 let) a většina holek byla tak 12+ a pořád si šuškaly, pomlouvaly mě, hihňaly se, že by mě přizvaly do rozhovoru bylo sci fi, když už se mě na něco zeptaly tak to byla věc, o které sem tou dobou neměla tušení a akorát se posmívaly moji naivitě a nevědomosti
ale já na tohle byla zvyklá od školky, tam mě taky holky vyřadily bůhví proč z kolektivu, radši sem vyhledávala klučičí společnost, kluci nejsou takové mrchy (i když umí šikanovat to nepopíram, ale mezi klukama je to spíš fyzické a ne že člověka zdeptají pomluvama). Ono je lepší se naučit jim čelit, dát najevo, že si z jejich řečí člověk nedělá těžkou hlavu, když není žádná reakce tak je většinou omrzí rýpat…
Necekala bych na nic a na ty devcata vlitla !Divim se ze manzel si to vyslechl a nic nerekl.ten muj by je zabil
.Mam bohuzel podobnou zkusenost s fotbalem..Nevydrzela sem to a na o 4 roky starsiho kluka sem vlitla.vecer uz na me podal jeho tatinek trestni oznameni za vyhrozovani a kdyz u nas zazvonil a mela sem konfrontaci i s nim tak obvineni stahl a jeste dal klukovi par facek..Tam slo teda i o fyzicke napadani ale domluvila bych tem holkam driv, nez to dojde tak daleko jako u nas.
Klidne bych ji to rekla, neco v tom smyslu, ze by se mely stydet, pomlouvat o spoustu let mladsi holku muze opravdu slaboch…a at se nad sebou zamysli. Pokud by to nepomohlo, pockala bych si na jejich rodice.