Syn 9 let - neustále lže

Anonymní
15.2.19 14:39

Syn 9 let - neustále lže

Omlouvám se za anonym… Je mi ze všeho do breku.
Můj 9 letý syn neustále lže!!! Dám mu peníze na zaplacení družiny, zeptám se ho, jestli ji zaplatil a on odpoví ano… Podívám se do deníčku, ptám se, proč to tam druzinarka nenapsala a on odpoví, že asi zapomněla.
V pátek ji potkám a dozvím se, že samozřejmě nezaplatil…

Jiný příklad - jak bylo ve škole? Nějaké známky??
Neee, známky žádný, všechno v pohodě…
Ukaž mi žákovskou knížku, ať ti to podepíšu… Naposledy jsem ji kontrolovala v pondělí.
Ona ji má učitelka…
Ráno dávám svačinu do tašky a vidím žákovskou - 5,5,4 + poznámka o kazni.

Další příklad - kam ti zmizely z kasičky peníze???
Nevím…
Brácha říká - co kecas, vždyť každé ráno chodíš do krámu a kupuješ si blbosti

A X dalších věcí

I takové blbiny jako, že upeču muffiny, oni si mlaskají, mají radost…
Je mi divné, že zmizel celý plech do 1 dne… Prý moc chutnali… A za 14 dní je najdu za skříní plesnivé…

Bohužel dokonce dokáže svést vinu na bráchu, klidně by ho nechat potrestat a nepřizná se po dobrém, ani po zlém. (i když pravdu znám a jen zkouším, čeho je schopný)

Jsem zoufalá!!! Nebiju své děti… Párkrát dostali přes zadek, pro výstrahu, když už to bylo přes čáru. Raději zvýším hlas, zakřičím, než abych je trestala fyzicky… Ale jinak se jim snažím domluvit, vysvětlit… Už jsem byla i u psychologa, který po 2 hodinovém sezení, namalování obrázku dal radu - čtěte mu před spaním pohádky :pocitac: :zed:
Další návštěvu za půl roku :zed: :zed: :zed:
Snažím se dětem věnovat, snažím se, aby byli šťastné, měli vše, co potřebují. Občas jedeme na výlet, do bazénu, na hambáče…
Opravdu nevím, co dělám špatně :,(
Už jsem to i několikrát obrečela.
Nemůžu mu věřit ani nos, mezi očima

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
15.2.19 14:45

Otec nefunguje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
15.2.19 14:46

No především se vás bojí natolik že není v jeho silách vás neuklidňovat tím, co chcete slyšet, protože se bojí, co by se stalo, kdyby řekl jak to je ve skutečnosti.

Problém je v tom, jak máte společně nastavenou komunikaci - tresty jsou v tomhle případě zbytečné.

Nejrozumnější co s tím dělat je vstoupit všíchni, co žijete ve společné domácnosti do rodinné psychoterapie. To že vám nepomohla diagnostika a poradna je vcelku pochopitelné, protože potřebujete o fous hlubší práci, než nějaké rady. On teda se vám ten psycholog snažil říkat víc věcí, než o čtení pohádek - ale nějak jste to neslyšela. I proto, že šlo o jednorázovou poradnu ne o psychoterapii. KTeré hledá změny u všech zapojených, ne instantní rady jak opravit „porouchané dítě“. Zejména když zjevně porouchané není - to by vám při té diagnostice vyšlo. Problematická je celá vaše komunikace v rodině - to je potřeba si přiznat a začít měnit směrem k něčemu, kde syn nebude tak vyděšený aby mluvil pravdu.

Adresář lidí, co umí pracovat s celou rodinnou tady http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti

Pokud ještě nemáte odvahu přiznat si to, že prostě potřebujete proměnit to jak jako rodina fungujete, tak alespoň si pořiďte tuhle knížku.

https://www.kosmas.cz/…yz-dite-lze/ - tady je k ukradení jako wordovský soubor https://uloz.to/!z2uq2jxzx/beniskova-tereza-kdyz-dite-lze-2010-doc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
15.2.19 14:47

Proc se a bim neucis a staci ti videt zakajdu v pondeli a patek? 8o Kdo s nim dela ukoly? Resi cemu nerozumi? Nejspis nevi jak rict pravdu a ani nevi jak nenosit ctyrky a petky kdyz latce nerozumi

• Citovat
  • Upravit
10905
15.2.19 14:48

No, a čteš mu před spaním pohádky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
15.2.19 14:48
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym… Je mi ze všeho do breku.
Můj 9 letý syn neustále lže!!! Dám mu peníze na zaplacení družiny, zeptám se ho, jestli ji zaplatil a on odpoví ano… Podívám se do deníčku, ptám se, proč to tam druzinarka nenapsala a on odpoví, že asi zapomněla.
V pátek ji potkám a dozvím se, že samozřejmě nezaplatil…

Jiný příklad - jak bylo ve škole? Nějaké známky??
Neee, známky žádný, všechno v pohodě…
Ukaž mi žákovskou knížku, ať ti to podepíšu… Naposledy jsem ji kontrolovala v pondělí.
Ona ji má učitelka…
Ráno dávám svačinu do tašky a vidím žákovskou - 5,5,4 + poznámka o kazni.

Další příklad - kam ti zmizely z kasičky peníze???
Nevím…
Brácha říká - co kecas, vždyť každé ráno chodíš do krámu a kupuješ si blbosti

A X dalších věcí

I takové blbiny jako, že upeču muffiny, oni si mlaskají, mají radost…
Je mi divné, že zmizel celý plech do 1 dne… Prý moc chutnali… A za 14 dní je najdu za skříní plesnivé…

Bohužel dokonce dokáže svést vinu na bráchu, klidně by ho nechat potrestat a nepřizná se po dobrém, ani po zlém. (i když pravdu znám a jen zkouším, čeho je schopný)

Jsem zoufalá!!! Nebiju své děti… Párkrát dostali přes zadek, pro výstrahu, když už to bylo přes čáru. Raději zvýším hlas, zakřičím, než abych je trestala fyzicky… Ale jinak se jim snažím domluvit, vysvětlit… Už jsem byla i u psychologa, který po 2 hodinovém sezení, namalování obrázku dal radu - čtěte mu před spaním pohádky :pocitac: :zed:
Další návštěvu za půl roku :zed: :zed: :zed:
Snažím se dětem věnovat, snažím se, aby byli šťastné, měli vše, co potřebují. Občas jedeme na výlet, do bazénu, na hambáče…
Opravdu nevím, co dělám špatně :,(
Už jsem to i několikrát obrečela.
Nemůžu mu věřit ani nos, mezi očima

Pritvrdit… Nerikam mlatit, ale nastavit disciplinu. Za kazde lhani nastavte trest, musi si uvedomit zavaznost situace. Rvani bych taky dost omezila, deti si na to rychle zvyknou a nic si z toho nedelaji. Byt v klidu, urcit mu priority, dat mu pevny rezim a to, co ma rad (PC, telefon, televizi, konicky atd) mu davkovat dle zasluh. Myslim si, ze pokud se tohle nepodchyti v cas, tak to muze dojit daleko… Hlavne se pred nim neskladat, nevysilovat, nebrecet. Jste jeho matka a on musi mit zdravy respekt. Hodne ho chvalit, kdyz se mu veci podari, ale pokud prijdete doma lez, tak rozhodne zasahnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.19 14:52

Nemyslím si, že psych. potřebuje celá rodina. Spíš nefunguje pořádně mužský element. Kluk nemá z matky dostatečný respekt a ví, že se mu nic nestane když řekne co chce mamina slyšet. Matka je klidná a věří mu. Otec má v rodině předci větší autorintu než matky

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.19 14:54
@Ou píše:
No především se vás bojí natolik že není v jeho silách vás neuklidňovat tím, co chcete slyšet, protože se bojí, co by se stalo, kdyby řekl jak to je ve skutečnosti.

Problém je v tom, jak máte společně nastavenou komunikaci - tresty jsou v tomhle případě zbytečné.

Nejrozumnější co s tím dělat je vstoupit všíchni, co žijete ve společné domácnosti do rodinné psychoterapie. To že vám nepomohla diagnostika a poradna je vcelku pochopitelné, protože potřebujete o fous hlubší práci, než nějaké rady. On teda se vám ten psycholog snažil říkat víc věcí, než o čtení pohádek - ale nějak jste to neslyšela. I proto, že šlo o jednorázovou poradnu ne o psychoterapii. KTeré hledá změny u všech zapojených, ne instantní rady jak opravit „porouchané dítě“. Zejména když zjevně porouchané není - to by vám při té diagnostice vyšlo. Problematická je celá vaše komunikace v rodině - to je potřeba si přiznat a začít měnit směrem k něčemu, kde syn nebude tak vyděšený aby mluvil pravdu.

Adresář lidí, co umí pracovat s celou rodinnou tady http://www.soft-zs.cz/…ce/terapeuti

Pokud ještě nemáte odvahu přiznat si to, že prostě potřebujete proměnit to jak jako rodina fungujete, tak alespoň si pořiďte tuhle knížku.

https://www.kosmas.cz/…yz-dite-lze/ - tady je k ukradení jako wordovský soubor https://uloz.to/!z2uq2jxzx/beniskova-tereza-kdyz-dite-lze-2010-doc

Vidím samozřejmě, že dítě má nějaký problém. Proto se snažím to řešit. Komunikace je problém od dětství… On už jako malý vždy jen sklopil oči a mlčel místo toho, aby něco řekl. Jen nechápu, proč!!!!
Ví moc dobře, že jakmile na něco zapomene, řeknu jen - tak nezapomeň zítra… Nebo nojo, dobrý… Hlavně, že to vím.
Vtloukám mu do hlavy, že lhát se nemá. Že zapomenout může každý, ale jakmile se dozvím, že mi lže, bude ten průser daleko horší.
On nedokáže asi pochopit důsledky a následky.
Když mi lže, zákážu tablet, Playstation atd…
Ale nechápu, proč by se mě měl bát :nevim:
Naopak těch věcí už bylo tolik, kde převažuje lež, že už by měl pochopit, že takhle to dál nejde.
Když občas řekne pravdu, i mi připomenu, jak jsem ráda, že mi to řekl a že mi nelže!! Že sám vidí, že se to dá vyřešit v klidu, bez lhaní…
Tak co ho k tomu vede??

• Citovat
  • Upravit
7221
15.2.19 14:56

Jo tak nějak. Pokud jsem něco provedla věděla jsem že nastane nějaká práce- trest. Skládat dřevo, uhlí, mít nádobí, lednici, chodbu. Byla jsem pod přísným dohledem a pokud to nebylo nesměla jsem nic. Určitě to mělo svůj význam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@Kassor píše:
Pritvrdit… Nerikam mlatit, ale nastavit disciplinu. Za kazde lhani nastavte trest, musi si uvedomit zavaznost situace. Rvani bych taky dost omezila, deti si na to rychle zvyknou a nic si z toho nedelaji. Byt v klidu, urcit mu priority, dat mu pevny rezim a to, co ma rad (PC, telefon, televizi, konicky atd) mu davkovat dle zasluh. Myslim si, ze pokud se tohle nepodchyti v cas, tak to muze dojit daleko… Hlavne se pred nim neskladat, nevysilovat, nebrecet. Jste jeho matka a on musi mit zdravy respekt. Hodne ho chvalit, kdyz se mu veci podari, ale pokud prijdete doma lez, tak rozhodne zasahnout…

Přesně o tohle se snažím.
Jak už jsem psala, pokud lže, dostane trest - žádné kamarády, zákaz tabletu atd…
Naopak, když mi řekne pravdu, pochválím ho a připomenu mu, že je dobře, že se přiznal. Že mám radost a vidí, že je vždy vše lepší řešit pravdou, než lží.....

• Citovat
  • Upravit
21311

Taky myslím, ze mu chybí respekt vůči tobě. Za lži bych trestala odebráním výhod a přidáním povinností.

@Anonymní píše:
Nemyslím si, že psych. potřebuje celá rodina. Spíš nefunguje pořádně mužský element. Kluk nemá z matky dostatečný respekt a ví, že se mu nic nestane když řekne co chce mamina slyšet. Matka je klidná a věří mu. Otec má v rodině předci větší autorintu než matky

U nás jsem mnohem duslednejsi já a děti ze mne taky mají podstatně větší respekt než z otce. A je to podle mne dobre, se mnou jsou většinu času a musí fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.2.19 15:00
@Anonymní píše:
Vidím samozřejmě, že dítě má nějaký problém. Proto se snažím to řešit. Komunikace je problém od dětství… On už jako malý vždy jen sklopil oči a mlčel místo toho, aby něco řekl. Jen nechápu, proč!!!!
Ví moc dobře, že jakmile na něco zapomene, řeknu jen - tak nezapomeň zítra… Nebo nojo, dobrý… Hlavně, že to vím.
Vtloukám mu do hlavy, že lhát se nemá. Že zapomenout může každý, ale jakmile se dozvím, že mi lže, bude ten průser daleko horší.
On nedokáže asi pochopit důsledky a následky.
Když mi lže, zákážu tablet, Playstation atd…
Ale nechápu, proč by se mě měl bát :nevim:
Naopak těch věcí už bylo tolik, kde převažuje lež, že už by měl pochopit, že takhle to dál nejde.
Když občas řekne pravdu, i mi připomenu, jak jsem ráda, že mi to řekl a že mi nelže!! Že sám vidí, že se to dá vyřešit v klidu, bez lhaní…
Tak co ho k tomu vede??

Tak to bys právě měla zjistit od něj :think: A ten rituál čtení pohádek před spaním má svůj význam, ví, že se mu věnuješ, potom se klidně může rozpovídat… osobně mám dítěti pak většinou problém zavřít pusu, ale to je jiná věc :)
Akorát teda pro devítiletého kluka bych zvolila jinou literaturu než klasické pohádky. Napadá mě třeba Batlička, o novější literatuře pro kluky nemám moc přehled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.19 15:01
@jahuhudka píše:
Proc se a bim neucis a staci ti videt zakajdu v pondeli a patek? 8o Kdo s nim dela ukoly? Resi cemu nerozumi? Nejspis nevi jak rict pravdu a ani nevi jak nenosit ctyrky a petky kdyz latce nerozumi

Samozřejmě, že se učíme. Dělám s ním úkoly.
On mi vždy hlásí co ve škole… A zakajdu opravdu nekontroluju každý den. Prostě jsem mu asi moc věřila…
Bohužel, on nepřizná, že mu něco nejde… A můžu se 10× ptát.
Spíše na to vždy přijdu při opakování. Bohužel nepíše si ani do deníčku úkoly,které má udělat do školy na druhý den. Má to na háku. Vždy mi doma slíbí, že si to zapíše a druhý den to samé.
V týdnu dokáže zapomenout i 4×

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
15.2.19 15:04
@Anonymní píše:
Nemyslím si, že psych. potřebuje celá rodina. Spíš nefunguje pořádně mužský element. Kluk nemá z matky dostatečný respekt a ví, že se mu nic nestane když řekne co chce mamina slyšet. Matka je klidná a věří mu. Otec má v rodině předci větší autorintu než matky
Jů, patriarchální hraběcí rady!
@Knihomyš píše:
Tak to bys právě měla zjistit od něj :think: A ten rituál čtení pohádek před spaním má svůj význam, ví, že se mu věnuješ, potom se klidně může rozpovídat… osobně mám dítěti pak většinou problém zavřít pusu, ale to je jiná věc :)
Akorát teda pro devítiletého kluka bych zvolila jinou literaturu než klasické pohádky. Napadá mě třeba Batlička, o novější literatuře pro kluky nemám moc přehled.

Ani Harry Potter nepomůže pokud se nepromění základy komunikace tak, aby syn riskoval nemlžit o běžných, banálních chybách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.19 15:04
@Knihomyš píše:
Čtu tak 2-3× do týdne. Oblíbili si knížky pohádky čaroděje Archibalda
Ale jinak máme jiný rituál. Každý večer jim v posteli před spaním škrábu záda, šimrám na rukách a povídáme si.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi