Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak si myslím, že dítě či člověk obecně můžou lhát z víc důvodů, třeba chtějí potěšit, udělat radost, získat oblibu.
Kolikrát dospělý řekne, jak si na (třeba ne příliš dobrém) jídle třeba pochutnal - akorát ho nehodí za skříň, žejo. Protože dospělý má zkušenosti, děcko nedomyslí, co bude za skříní za týden.
A mimochodem hlásím, že žákovskou taky moc často nevídám, když nad tím tak přemýšlím
Spoléhám na to, co mi dítě řekne.
@Ou píše:
No především se vás bojí natolik že není v jeho silách vás neuklidňovat tím, co chcete slyšet, protože se bojí, co by se stalo, kdyby řekl jak to je ve skutečnosti.
Pardon, ale tohle je v tomto případě opravdu nesmysl. Tady skutečně nejde o to, že se jí bojí přiznat pravdu.
Částečně je to dáno povahou, s tím nic nenaděláš. Vidím to u dítěte, které má přítel ve střídavé péči. Dítě upřednostňuje momentální jednodušší řešení (lež) před dlouhodobějším řešení (akce, něco udělat). V daný moment mu lež projde - obzvlášť v momentech, kdy je ta pravda momentálně neověřitelná. Kolikrát jsou to fakt kraviny, za které by dítě určitě nedostalo vyhubováno. Možná nějaké dokazování si vlastní moci. Nemá syn tendenci komandovat druhé a říkat jim, co mají dělat? Přítel to řeší už několik let a ne, nelepší se to s věkem, naopak, dítě si myslí, že čím dál lépe dokáže druhé přechytračit. A respekt přítel má, to zas jo. Když už je fakt zle, dítě samo od sebe seká týden či 14 dnů dobrotu (čili ví, co je správné) a pak to zase pomaličku sklouzává do starých kolejí.
@Anonymní píše:
Pardon, ale tohle je v tomto případě opravdu nesmysl. Tady skutečně nejde o to, že se jí bojí přiznat pravdu.Částečně je to dáno povahou, s tím nic nenaděláš. Vidím to u dítěte, které má přítel ve střídavé péči. Dítě upřednostňuje momentální jednodušší řešení (lež) před dlouhodobějším řešení (akce, něco udělat). V daný moment mu lež projde - obzvlášť v momentech, kdy je ta pravda momentálně neověřitelná. Kolikrát jsou to fakt kraviny, za které by dítě určitě nedostalo vyhubováno. Možná nějaké dokazování si vlastní moci. Nemá syn tendenci komandovat druhé a říkat jim, co mají dělat? Přítel to řeší už několik let a ne, nelepší se to s věkem, naopak, dítě si myslí, že čím dál lépe dokáže druhé přechytračit. A respekt přítel má, to zas jo. Když už je fakt zle, dítě samo od sebe seká týden či 14 dnů dobrotu (čili ví, co je správné) a pak to zase pomaličku sklouzává do starých kolejí.
Ano… Takhle se to dá říct. Když je opravdu zle, omluví se. Slíbí a dokáže sekat latinu cca týden, než se zase někde něco objeví…
On taky ví, co je správné.
Bohužel povaha po otci. Ten taky místo toho, aby něco řešil, tak radši mlčel. Neřekl mi pravdu, protože věděl, že budu naštvaná a zklamaná. Jenže já si furt říkám, že to změním. Nechci, aby byl stejný. Že furt je čas s tím něco udělat 😭
Hm, souhlasim s tim, ze v tom castecne bude povaha ditete. Ale o to vetsi duslednost musi byt. Je to blby, ja osobne bych to velmi tezce snasela. Ale budes ho muset mit hodne pod kontrolou, aby jsi mela prehled o tom, kdy ti lze a kazdou lez potrestat. Nektere deti moc neresi veci jako zakazany tablet apod. Dala bych treba manualni praci.
A hodne si povidat. Aby si tech informaci o nem mela hodne. Hodne hodne spolu mluvit, aby se v nem taky trosku uvolnilo to nastaveni manipulace s tebou, protoze lez je dle meho hlavne manipulace s lidma. No, asi je to teda beh na dlouhou trat, tak drzim palce. ![]()
Asi bych mu věnovala více času. Přijde mi divné, že bych neměla takhle šajna o znalostech. Doma to umí a má 4 nebo 5?? Ale ale..
Trochu na to dlabeš, se mu věnovat a je na čase to změnit. Nemyslím si, že by se tě bál, myslím spíš, že to nechce řešit a má tě na háku a řekne si „ona se pak vyvzteká a budu mít klid..“ Já si myslím, že by se mi nestalo, že dítě odnese 14 muffinů a já si toho nevšimnu. Kde jsi byla, když to nosil?? A proč to udělal?
Měla bys mu věnovat víc času a víc mu rozumět, proč tak lže, když to přece nedává žádný smysl?? ![]()
Říkání pravy brát jako samozřejmost. Při zjištění lži udělat totální tóčo (nemyslím tím dítě bít, ale udělat scénu, rozčilit se, následně akce - tj. udělat 10 dřepů, napsat 100× NELŽU, okamžitě vynést koš, vyluxovat, utřít prach atd.)
@Lenka_Hal píše:
Hm, souhlasim s tim, ze v tom castecne bude povaha ditete. Ale o to vetsi duslednost musi byt. Je to blby, ja osobne bych to velmi tezce snasela. Ale budes ho muset mit hodne pod kontrolou, aby jsi mela prehled o tom, kdy ti lze a kazdou lez potrestat. Nektere deti moc neresi veci jako zakazany tablet apod. Dala bych treba manualni praci.A hodne si povidat. Aby si tech informaci o nem mela hodne. Hodne hodne spolu mluvit, aby se v nem taky trosku uvolnilo to nastaveni manipulace s tebou, protoze lez je dle meho hlavne manipulace s lidma. No, asi je to teda beh na dlouhou trat, tak drzim palce.
Ta komunikace s ním je obrovský problém ![]()
Od malička je spíš samotář. Nikdy se s ničím nechce svěřit. Opravdu celý otec… On ale ani nějak neumí projevit radost…
Koupili jsme mu například motorku - čekali jsme nadšení, radost, úsměv…
On jen řekl - hmmm, díky.
To samé s kolem například.
Je divný ![]()
@Anonymní píše:
Ta komunikace s ním je obrovský problém
Od malička je spíš samotář. Nikdy se s ničím nechce svěřit. Opravdu celý otec… On ale ani nějak neumí projevit radost…
Koupili jsme mu například motorku - čekali jsme nadšení, radost, úsměv…
On jen řekl - hmmm, díky.
To samé s kolem například.
Je divný
Krev není voda. Některé povahové rysy má dané a buď se je naučí potlačit nebo také na. ![]()
@Anonymní píše: Říkání pravy brát jako samozřejmost. Při zjištění lži udělat totální tóčo (nemyslím tím dítě bít, ale udělat scénu, rozčilit se, následně akce - tj. udělat 10 dřepů, napsat 100× NELŽU, okamžitě vynést koš, vyluxovat, utřít prach atd.)
Luxování a koš mají oba sourozenci jako běžnou činnost… Poprvé jsem jim řekla, že budu potřebovat pomoct a tak nějak jim tato činnost už zůstala, jako samozřejmost ![]()
Ale teď píše 100× už nikdy nebudu mamince lhát.
Má na to čas do večera. 50× už to má hotové a momentálně svačí.
@mau-mau presne ukoly s nim pise , mela by mit tedy prehled co se uci a jestli to dite ovlada ,ne ze cekam,ze mi dite rekne tohle neumim.Dite pak dostane dve gule a ctyrku a je to jeho vina? No boji se to rict protoze nevi jak to zmenit
Tak podle mého lže protože se Vás bojí. Jak to udělat aby se bát nemusel a měl pocit, že lhát nemusí upřimě nevím. Protože za špatné známky ani za nákp blbostí v krámku ho jistě pochvala či Váš souhlas nečeká.
Je to hrozně těžký, Sama mám dceru která začala lhát, říkala jsem si, že asi ze strachu před naši reakcí, která nebyla přiznávám vždy úplně klidn¨á, ale změnila jsem to, upozornila jsem na to manžela-on se též snaží to změnit…A? Výsledek se nedostavuje, prostě nemá důvod se bát křiku nebo trestu, ale ví, že nebudeme souhlasit nebo ji činnost zakážeme a tak tu lež či mlžení stejně používá. Já už jsem se přistihla v tom, že si doma připadám jak špionka, když se chci dozvědět pravdu o své dceři ![]()
Takže mi nejspíš zvývá jen doufat, že se do ničeho nenamočí a že postupem času z toho vyroste, nebo dospěje a naučí se nepříjemným věcem postavit čelem či si své obhájit ![]()
Je tedy starší 16let ,ale vím že kolem cca 12tého roku to začalo,což pro nás byl hrozný šok,ač jsem věděla, že není bezchybná myslela jsem si, že to co řekne platí a mohu se o to opřít,ale teď…
@Anonymní píše: Říkání pravy brát jako samozřejmost. Při zjištění lži udělat totální tóčo (nemyslím tím dítě bít, ale udělat scénu, rozčilit se, následně akce - tj. udělat 10 dřepů, napsat 100× NELŽU, okamžitě vynést koš, vyluxovat, utřít prach atd.)
Největší kravina je trestat sportem, i když to jsou „jen“ dřepy. Sport a pohyb obecně přece není trest! A učit to malé dítě…nevim, nevim…
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym… Je mi ze všeho do breku.
Můj 9 letý syn neustále lže!!! Dám mu peníze na zaplacení družiny, zeptám se ho, jestli ji zaplatil a on odpoví ano… Podívám se do deníčku, ptám se, proč to tam druzinarka nenapsala a on odpoví, že asi zapomněla.
V pátek ji potkám a dozvím se, že samozřejmě nezaplatil…Jiný příklad - jak bylo ve škole? Nějaké známky??
Neee, známky žádný, všechno v pohodě…
Ukaž mi žákovskou knížku, ať ti to podepíšu… Naposledy jsem ji kontrolovala v pondělí.
Ona ji má učitelka…
Ráno dávám svačinu do tašky a vidím žákovskou - 5,5,4 + poznámka o kazni.Další příklad - kam ti zmizely z kasičky peníze???
Nevím…
Brácha říká - co kecas, vždyť každé ráno chodíš do krámu a kupuješ si blbostiA X dalších věcí
I takové blbiny jako, že upeču muffiny, oni si mlaskají, mají radost…
Je mi divné, že zmizel celý plech do 1 dne… Prý moc chutnali… A za 14 dní je najdu za skříní plesnivé…Bohužel dokonce dokáže svést vinu na bráchu, klidně by ho nechat potrestat a nepřizná se po dobrém, ani po zlém. (i když pravdu znám a jen zkouším, čeho je schopný)
Jsem zoufalá!!! Nebiju své děti… Párkrát dostali přes zadek, pro výstrahu, když už to bylo přes čáru. Raději zvýším hlas, zakřičím, než abych je trestala fyzicky… Ale jinak se jim snažím domluvit, vysvětlit… Už jsem byla i u psychologa, který po 2 hodinovém sezení, namalování obrázku dal radu - čtěte mu před spaním pohádky![]()
Další návštěvu za půl roku![]()
![]()
Snažím se dětem věnovat, snažím se, aby byli šťastné, měli vše, co potřebují. Občas jedeme na výlet, do bazénu, na hambáče…
Opravdu nevím, co dělám špatně
Už jsem to i několikrát obrečela.
Nemůžu mu věřit ani nos, mezi očima
Ahoj, to je mne lito co pises. Ctu, ze deti nebijes. No, bit je to zrovna ne, jak to nekdo dokaze, ale prisna ruka bohuzwl musi byt i s tim ze dite dostane aby se,, balo''ze priste zas za to co udela, nebo bude lhat ze dostane, coz je pro nej nwprijemne. Dulezite je, mit rodinu celou. Aby byl tata s mamou s detmi. Jak tohle dite neciti, dela naschvaly a neda se to udrzet. Tak to bohuzel je. Proto kdyz uz nejde byt s partnerem, ma ten, co nema moznost byt s ditetem kazdy den, kazdou hodinu a vychovavat ho, mit kdyjoli pristup k diteti a i moznost byt s ditetem doma u nej kde je i jeho mama. Dite to proste chce mit oba. Nerozumi jakemukoli popudu k rozvodu obou. Pripada nbe to tak co pisete, ze nemate v poradku vzteh a dite nema oporu a bohuzel pak je hrozny nasledek ten co mate.
Druha vec je, zda neni dedicne nemocen byt by tohle mel kdysi deda nebo praded ktereho ani neznate. Pak jedine se obratit na prislusne lekarske centrum v Notole nejlepe. Dite by melo verit rodicum a melo by prave citit oporu a sverovat se se vsim. Vedet tak kdyz neco provede, ze muze prijit za rodicem kde vi, ze nu pomuze a nez ije ho. Vzdy to jede nejlepe v harmonii v rodine. Pokud uz v detstvi lze, lze predpokladat ze v jeho zivote nebudete po jeho dovrseni 18let nebo i drive. Rozhodne radim, pokud se zadluzi, jako ze to prijde, zajistete sebe i domacnost. Toto rozhodne udelejte az bude cas. Je to hrotne se takto jistit, chapu, ale pokud se situace neobrati k dobremu doplatite na vase dite milovane a polozi vam to vse na cem jsete se snazila pracovat. Budete chodit akorat po soudech, resit dluhy a nelze vyloucit z takoveho ditete, ze vas nekdy nenapadne fizicky.
Reste tento stav rychle a tvrde s odborniky s lekari a pozdeji dite vyjmete z dedictvi a naroku na majetek a bydleni.Souhn je tedy venovat se detem, cist jim, zadavat jim praci aby meli navyky a zodpovednost, vyletovat s nimi aby meli zazitky s obouma. Dnes rodice spise resi vse bohuzel elektronicky aby si rodice,, odpocinuli z prace''. To je ale moc spatne. Internet a ruzne filmy a pohadky na Yutube deti nevychovaji. Lasku predame detem svym chovanim a ciny. Pak nam budou verit a nebudou lhat.
Jan G. 46let
Příspěvek upraven 15.02.19 v 16:45
@Rive píše:
Největší kravina je trestat sportem, i když to jsou „jen“ dřepy. Sport a pohyb obecně přece není trest! A učit to malé dítě…nevim, nevim…
To je fakt. Ale kdyby třeba jinak pohyb odmítali a byli líní, tak to nemusí být špatné.
Tak s vami ja souhlasim
. tatka mi vzdy rikal, ze kdyz se priznam bude to vzdy lepsi nez lhani, ze pak to bude horsi. Nebil me, stacil jeho pohled jak moc jsem ho zklamala, ze lzu… Lhala jsem dost jako mala, a nebylo to protoze bych se bala taty, ze me sereze, ale proste jsem na to nemela " koule" rikat pravdu…byl pro me problem celit dusledkum, a vubec verejne si priznat, ze jsem lharka…vse se srovnalo kdyz jsem nasla sebevedomi..
Ted jako mama pravdu vyzaduji a kdyz zjistim lez je zle. Nikdy syna nebiju, ale naopak mu dam najevo jak moc me zklamal, jak je to ubohy schovavat se za lzi…obcas je to na nej takovy divadlo, jak jsem nestastna z nej a proc to dela, ze me trapi atd…hraju na city priznavam, ale zabere to. Ted se mi sam prizna protoze vi, ze mu hlavu neutrhnu…potreboval podle me i dozrat, je mu 10 let.
Nebojte zakladatelko, vy na nej vyzrajete a bude z nej taky kluk co mluvi pravdu. ![]()
Příspěvek upraven 15.02.19 v 16:43