Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, už jsem bezradná. Prosím o radu.
Mám 1,5r po porodu a trpím na předmenstruační syndrom.
Vždy jsem bývala týden před ms citlivější, ale co se děje teď si neumím vysvětlit. Úzkosti (až deprese), nesnesitelné výkyvy nálad, záchvaty vzteku. Nenávidím všechno a všechny. ![]()
Jsem nafouklá, mám bolesti podbříšku a zad.
Nemáte nějaký tip, co by mohlo pomoct?
Menstruace mi trvá hodně dlouho - 7 dní krvácení a ještě další 2 dny špinění. ![]()
Cyklus cca 32 dní.
Odpočívat. Alespoň to mám na sobě vypozorováno já. Čím víc jsem daný měsíc ve stresu, tím je pms horší
Pak ještě můžeš vyzkoušet pupalkový olej (třeba od Viridian, Florihana nebo Goodie jsou kvalitní)
Mám pocit, že mi trochu pomáhá magnezko, za zkoušku nic nedáš. Pak se doporučuje kontryhel.
@vedma007 píše:
Odpočívat. Alespoň to mám na sobě vypozorováno já. Čím víc jsem daný měsíc ve stresu, tím je pms horšíPak ještě můžeš vyzkoušet pupalkový olej (třeba od Viridian, Florihana nebo Goodie jsou kvalitní)
Jojo, pozoruji, že jakmile v ten týden mám ještě navíc řešit nějaký průsery a mám víc stresu, je to vše daleko horší a je ze mě hotová saň. Jenže vždy se odpočívat bohužel nedá. ![]()
Pupalkový olej vyzkouším. Díky.
@Anett.taa píše:
Mám pocit, že mi trochu pomáhá magnezko, za zkoušku nic nedáš. Pak se doporučuje kontryhel.
Magnézko mám a užívám dlouhodobě. Dokonce tu nejlepší formu bisglycinát. A efekt nepozoruji. ![]()
Kontryhel jsem nezkoušela. Díky za tip.
Přesně popisujete syndromy estrogenové dominance. nechte si udělat test na hladiny hormonů, nejlépe ze slin, ten je pro daný účel přesnější. Pokud se dominance potvrdí, tak doplňovat všemi možnými způsoby progesteron a potlačovat estrogen, vyhnout se estrogenním potravinám, estrogenním bylinám, stresu, alkoholu, kávě, mléčným nekvašeným výrobkům. Pokud k tomu máte nadváhu, tak potlačovat aromatázu, která především ve viscelárním tuku produkuje estrogen. Progesteronové byliny se berou od ovulace po menstruaci, kdybyste je brala celý cyklus, tak vám ho to ještě rozhodí. Dlouhodobá estrogenová dominance může způsobit daleko horší problémy. Váš gynekolog to neřeší?
Příspěvek upraven 24.10.23 v 06:20
@Anett.taa píše:
Ano, kontryhel a drmek pomáhá posílit progesteron kontryhel se nesmí při podezření na endometriozu a drmek při podezření na onkologické problémy. Je vhodné doplňovat komplet vitamíny B, dále A, E, C, D, zinek, to vše pomáhá rovnat hormonální hladiny a potlačuje estrogen, dostatek vlákniny, ta odvádí estrogen z trávícího traktu a v případě silné menstruace doplňovat železo.
@LadaSva píše:
Přesně popisujete syndromy estrogenové dominance. nechte si udělat test na hladiny hormonů, nejlépe ze slin, ten je pro daný účel přesnější. Pokud se dominance potvrdí, tak doplňovat všemi možnými způsoby progesteron a potlačovat estrogen, vyhnout se estrogenním potravinám, estrogenním bylinám, stresu, alkoholu, kávě, mléčným nekvašeným výrobkům. Pokud k tomu máte nadváhu, tak potlačovat aromatázu, která především ve viscelárním tuku produkuje estrogen. Dlouhodobá estrogenová dominance může způsobit daleko horší problémy. Váš gynekolog to neřeší?Příspěvek upraven 24.10.23 v 06:17
Věříte, že mě to také napadlo? Mám nového gynekologa a zatím jsem to s ním neřešila. Brala jsem to tak, že je to normální. ![]()
Mám do toho ještě syndrom pánevní kongesce (varixy kolem dělohy) tedy ty bolesti mohou souviset i s tím. Rozhodně si hormonální profil nechám udělat. Díky.
@michavw píše:
Věříte, že mě to také napadlo? Mám nového gynekologa a zatím jsem to s ním neřešila. Brala jsem to tak, že je to normální.
Mám do toho ještě syndrom pánevní kongesce (varixy kolem dělohy) tedy ty bolesti mohou souviset i s tím. Rozhodně si hormonální profil nechám udělat. Díky.
A mohu prosím poprosit, až budete mít případně test hotový, abyste sem napsala, zda se estrogenová dominance potvrdila či ne? Děkuji.
@LadaSva píše:
A mohu prosím poprosit, až budete mít případně test hotový, abyste sem napsala, zda se estrogenová dominance potvrdila či ne? Děkuji.
Určitě.