Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Holky
,
dnes jsem byla s dcerou po roce na kontrole kvůli ujíždění oka.
Vůbec se to nezlepšilo, ale naopak zhoršilo. Nemá tupozrakost, nemá dioptrie, nenosí brýle, ani žádné lepení oka.
Přesto mě dnes docela vyděsil s tím, že jediná možnost bude operace. ![]()
Navíc prej obě oči. ![]()
Máte někdo podobnou nebo stejnou zkušenost?
Jak to děti zvládaly a jaký byl vlastně průběh?
Jsem z toho docela vyplašená, přeci jen jde o oči.
Sama mám za sebou několik zásahů do očí, ale s jinou souvislostí.
Děkuji. ![]()
@jax neměla zalepené očičko? To doufali, že se to srovná samo od sebe?
Zkušenosti nemám, ale já jdu na tuto operaci z jara. Je dobře, že to řešíte a snad se najde někdo, kdo zkušenost u dětí má ![]()
Určitě běžte, synovec byl taky s oběma očkama a prý to zvládl levou zadní - taky ve 3 letech. Děcka snáší mnohdy operace líp, než my dospělí.
Na téhle kontrole jsme byli v pondělí a dopadli jsme stejně
Synek sice nosí brejličky od září, ale nepomohly a ujíždění oka se ještě zhoršilo
Operace nás taky nemine. Jde na ni na začátku dubna
Akorát že do Thomayerky a z toho teda nejsem zrovna nadšená
![]()
Můj mladší syn byl na operaci obou očíček v necelých dvou letech. On tedy měl dioptrie a právě kvůli tomu mu ujížděly ty oči, rok nosil brýle - to nepomohlo, takže šel na operaci. Teď nešilhá, kdo o operaci a šilhání neví, tak to vůbec nepozná a dioptrie už taky nemá:-)
V nemocnici nám říkali, že bysme jim mohli dělat reklamu ![]()
Zvládl to uplně bezvadně. Hrozně jsem se toho bála, protože je to rarach už od malička, ale překvapivě si nechal všechno vysvětlit.
Po operaci měl zalepené obě oči do druhého dne - víc než to mu vadila kanyla v ruce, ale na tu jen občas upozorňoval.
Navíc skoro celý den prospal a v mezičase, kdy nespal jsem mu povídala nebo četla.
Ještě dodám - byli jsme tam 3 dny, den před jsme nastoupili, další den operace, den po operaci mu sundali náplasti z oček a po kontrole nás pustili domů
Operace trvala asi tři čtvrtě hodiny.
Příspěvek upraven 19.12.13 v 15:37
Já jsem byla na operaci kvůli šilhání v 11nácti letech. Vím, že jsem tam ležela tři dny. Akorát operace nepomohla. Byla jsem na oční a měla bych jít na další operaci po 5letech od té druhé aby to bylo účinné, to mi tehdy bohužel nikdo neřekl takže si šilhám z vesela dál a už to neřeším ![]()
Ahoj. Ja silhala od 2 let levym okem. Na operaci jsem nebyla. Nosila jsem bryle, dioptrie, okluzor. Silhani se okluzorem srovnalo, ale tupozrakost na leve oko zustala. Bohuzel ted jsem o hodne let starsi a oko mi obcas ujede, ale ne casto. Chodila jsem tak pred rokem na cviceni k ocarce, ale nepomohlo. Pry bych musela cvicit denne. Musi se prej posilovat ten ocni nerv. Kdyz jsem zacla videt dvojite, levym i pravym jiny obraz, tak jsme se na to s doktorkou vykaslali. Prece jen jezdim autem a tak, tak by to nebylo dobry. ![]()
Jo syn byl na operaci kvůli šilhání v 10.měsících, operace nepomohla, teď nosí okluzory střídavě na obouch očích a nejspíš ho čeká další operace, protože ani okluzory moc nepomáhaj. Jinak už má 2 roky..A taky nemá dioptrie nic.Tak snad vám operace pomůže, neni to nic hroznýho, operace trvá tak necelou hodinku, a v nemocnici budete tak týden, podle toho, jestli ještě budete cvičit
@Kakika Neměla zalepené oko, prostě si toho před rokem pár lidí všimlo, tak jsem ji raději objednala na oční a tam mi to potvrdil doktor s tím, že to nění nijak hrozné a že to dokáže srovnat, pokud se dívá oběma očima.
Poslední měsíce opět druzí upozorňovali, že jedno oko jí dost ujíždí, takže kontrola a tenhle verdikt.
Jinak oni se operujou vždycky obě oči, jak sem psala operace neni nic hroznýho, akorát po tom bude muset mít zalepený obě oči celej den, syn to snesl v pohodě to byl ale ještě malej, tak snad vám to taky nebude dělat problém, nějaký děti si ty obvazy strhávaj.
Jo a upozorňovali vás, že to nemusí bejt jen jedna operace? ale pokud šilhá třeba jen trošku tak to myslim bude v pohodě, při nejhoršim budete pak taky zalepovat. ![]()
Holky děkuji, snad se to nějak vše podaří zvládnout.
Ona je takový čert tvrdohlavý, že vůbec netuším jak to s ní zvládnu.
Ono jí to oko neujíždí úplně do stran, že by ho měla třeba až v jednom koutku, ale třeba i na fotce jde vidět, že jedno má posunuté jinde.
Jediné čeho se tedy děsím, budou ty zalepené oči.
Kdyby jedno, tak přeci jen aspoň na druhé uvidí, ale obě:(.
Ještě jsme objednaní na nějaké vyšetření, tak se poptám blíže.
Nebyla jste na tom některá ve Zlíně?
Ahojky všem, dneska měli děti ve školce paní doktorku na měření očiček. Dostala jsem papírek, že syn hodně plakal a nemohla ho pořádně změřit, ale že jí to ukázalo strabismus div. - šilhání směrem ven na levém oku a je u toho napsáno něco jako „exo až -15“… Nevím co to je… Každopádně syn nešilhá, oko mu neujíždí, tak nevím co to znamená. Dostala jsem komtakt na očařku z Prahy, syna mám objednat. Prosím o vaše zkušenosti a rady.: moc děkuji:)
@jax Ahoj, jak jste nakonec dopadli s tím očičkem? My máme za sebou operaci, byla v dubnu, a jsem fakt moc spokojená. Oko se srovnalo a brejličky už mít taky nemusíme. Snad jste na tom podobně dobře ![]()
@mončatka Ahoj,
my máme brýlky, operace je posunuta na dobu před školou. Není u nás žádné zhoršení, ale ani zlepšení. Jak zvládla dcera operaci a tu pooperační dobu? A kolik jí vlastně je? ![]()
Dobrý den, prosím vás když dcera šilhá jen při koukání na dálku, je to tohle normální šilhání? Nebo je to něco jiného a normální šilhání se děje při koukání na blízko i na dálku? Děkuji.