Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte. Psala jsem tu vcera, jestli mam jit s malou k doktorce, ze ma rymu a kasel, teplotu nemela.Tak jsem tam teda byla. Malou poslechla a podivala se do krku.Pry poslech v poradku a krk taky dobry a ze pry mam koupit odsavacku Nosatko. A ja rikam: A na ten kasel davat neco? No ze pry nic. Odsavacku mam, ale moc jsem neodsala, ma to spis tu zadni rymu. V noci mi kuckala tim zahlenenim a brecela. Navic ma chraplavy hlasek a jakoby „krakora“.Takze to mam jako cekat, az to samo odejde nebo co? To je hruza, je mi ji tak lito.Zda se mi divne, ze kasel MuDr. neresila. Navic ma dcerka v pondeli narozeniny a ja se tak tesila a nakonec bude nemocna. Prosim poradte, co delat.Jak ji ulevit? koupit nejaky sirup? jaky? A dalsi rady. Nejaky cajik, proste cokoliv.Jsem uz z toho nestastna. Zatim mam jen tu odsavacku a Nasivin.
Bála bych se že je to laryngitida.
Pokud má takový hlas
Dávejte hodně pít doma mít chladno a hlídat. Kdyby něco klidně zase k dr.
Vlhký vzduch doma a větrat větrat
Na zadní rýmu je super mořská voda ve spreji a odsávačka na vysavač. My takhle praktikovali ještě nedávno, synovi je skoro 6 a smrkat umí, ale jako vysavač hold ne.
Klidně dej něco na kašel. Je přes den suchý, nebo vlhký? Na noc určitě dávej něco na zastavení kašle- tussin a pod. A přes den, pokud má vlhký kašel, tak něco na odkašlávání- mucosolvan a pod. V lékárně ti poradí. Nebo můžeš třeba jitrocelový sirup
Ale určitě nedávej nic na odkašlávání na noc- to by jí pak nutilo kašlat.
Na noc vyvýšit postýlku pod chlavou, chladnější vzduch, zvlhčovat ![]()
Zrovna vcera jsem byla take u doktorky se svym 4 mesicnim synem a ptala jsem se, co si mame vzit sebou na hory, kdyby dostal kasel a rymu. Chci byt pripravena jedeme na 12dni. Rekla take ze nic, ze posledni trend je nedavat detem nic a nechat jejich telo, aby si s tim poradilo. Rekla mi pouze odsavat nos. Mluvila presne o kasli a ryme bez teplot, jak ty popisujes.
Proc do ni bude cpat leky, kdyz Ti Dr. rekla neco?! Tak proc tam chodis, kdyz ji neduverujes?! Kaslat muze z toho, ze ji hleny tecou uz do krku - faze rymy a s ‚kaslem‘ jako takovym to nemusi mit nic spolecneho.
Kdyz ji poslechla a na plicich nic nebylo slyset, tak to mluvi spise pro to, ze ji ta ryma zateka dolu a z toho kasle. Proto odsavat. Lepsi nez do male neco ladovat. Az kdyby se to zhorsilo, mela teploty, tak bych sla k lekarce na kontrolu.
@tina1979 píše:
Zrovna vcera jsem byla take u doktorky se svym 4 mesicnim synem a ptala jsem se, co si mame vzit sebou na hory, kdyby dostal kasel a rymu. Chci byt pripravena jedeme na 12dni. Rekla take ze nic, ze posledni trend je nedavat detem nic a nechat jejich telo, aby si s tim poradilo. Rekla mi pouze odsavat nos. Mluvila presne o kasli a ryme bez teplot, jak ty popisujes.
Toto mi taky rekla dr, na pohotovosti, byla to hodne mlada dr, urcite brzy po medicine. Ze se ukazuje ve výzkumech, ze na deti nemaji odkaslavaci sirupy skoro zadny ucinek. Od te doby davam jen tlumici - Sinecod - na noc, nebo když hodne kasle, ale přes den ty Mucosolvany apod uz nedavam, a nemoc proběhne uplne stejne, jako s nimi. Par dni kasle a pak je to pryc. Dokonce nedavno, když me mama přinutila a ja Mucosolvan dala, tak se chudak pak uplne davil, hrozne ho to rozdráždilo.
@Jakusevova počkala bych ještě den, pak tam kdyžtak znovu zasla, urcite opatreni o vetrani atd neuskodi.
Jinak ze Ti dite promarodi narozeniny nebo Vanoce - co nadelas. Když to není nic horsiho. Tak oslavu o par dni odsunte.
@donaga máš pravdu Sinupret je super, ale nutno užívat alespoň 14 dní, aby měl čas zabrat. Bez teplot bych to taky nehrotila.
Laryngitida má podle mých zkušeností sakra rychlý nástup, té bych se opravdu nebála, pokud už to trvá dýl.
Mě doktor taky řekl, že malým dětem na kašel a rýmu se nic nedává ![]()
Když dcera kašle z rýmy, tak jí vařím sirup z cibule s medem, chodím s ní na čerstvý vzduch, na spaní má hodně pod hlavou, větrám, odsávám (když je zadní rýma, tak chvilku trvá, než se něco vysaje), ještě je dobré do místností, kde se dítě pohybuje položit pokrájenou cibuli. Sirupy z lékáren už nedávám, nikdy nepomohly.
@Kies píše:
Proc do ni bude cpat leky, kdyz Ti Dr. rekla neco?! Tak proc tam chodis, kdyz ji neduverujes?! Kaslat muze z toho, ze ji hleny tecou uz do krku - faze rymy a s ‚kaslem‘ jako takovym to nemusi mit nic spolecneho.
Proč hned takovej tón?!
Tak se zeptala, co je na tom špatnýho?? ![]()
Malý měl nedávno rýmu a doktorka řekla, at odsavam co nejméně, jen když nebude moci v noci dýchat. Jinak dat pod nos nějakou vetrovou masticku, do aronalamp dat eukalypt aby se ryma sama uvolnovala. Tim jak se natvrdo odsava se paradoxně víc a víc tvoří. A fakt to funguje, koupila jsem v lekarne eukalypt olejicek, dala na sporak vyvarit s vodou, hodně vetrala a rýma byla za pár dní pryc.
Malá včera taky nějak pokašlávala a měla trochu rýmu.
nakapala jsem jí do vaničky eukalypt a dneska už je to dobrý
. taky k doktorce chodím jen, když je to nutné a ne s každým zakašláním. prvně se snažím léčit podle mamky a babičky
- heřmánek, eukalypt, hodně pít, být v teple, ALE NA VZDUCHU, a tak…většinou to zabírá.
i sebe léčím prvně sama stejně jak malou plus zázvor - to je zázračný lék ![]()