Silná impulzivita, v důsledku které nedokážu ušetřit

7
3.4.26 16:57

Silná impulzivita

Mám ADHD, a emočně nestabilní poruchu osobnosti.
Jsem velmi impulzivní a to mi ničí život..
Jednám rychleji a pak musím řešit následky.
Na psychoterapii chodím.
Psychiatričku mám. Beru Atominex.

Mým problémem jsou hlavně finance. Jakmile mám u sebe peníze, mám chuť hned vše kupovat a nejsem schopná nic našetřit. Musela jsem si udělat termínovaný vklad, kde se dá vložit už od 3000 Kč.
Takhle jsem si schovala 7000 na zubaře.
Jinak bych to utratila. A mám tam ještě 3000. Jinak nemám našetřeno vůbec nic a to mi bude 35 let.
V tomhle věku nemám vůbec nic naspořeno a dokud nebudu zvládat finance, těžko můžu mít rodinu, spokojený život atd.
Ovládá me strach z toho, že tohle nepřekonám a budu vždy švorc.
Naučím se někdy šetřit peníze aniž bych je musela blokovat na učte?

Bojím se, že budu navždy tak impulzivní, že nikdy nebudu mít peníze.
Už jsem si prošla i půjčkami, gamblerstvím, dluhy, vše mám splaceno (díky bankrotu, musela jsem zaplatit 100%).

Zablokovala jsem se u RVO. Hrála jsem stále přes telefon Tipsport a automaty.
Nyní si zase kupuji body do jedné hry, ale aspoň neztratím tisíce jako u hazardních her a mám chuť si stále něco kupovat v eshopech. Jakmile jsem si odložila peníze např. na to, že bych někam jela na dovolenou, výlet, na zubaře, vždy je do koruny utrácím.
Vždy si najdu důvod.
Takhle se žít nedá. Bojím se sama sebe, proč mám takový nedokonalý mozek? :,(

Nedokážu hospodařit s penězi.
Díky bohu už nemám dluhy, ale bojím se, že se to nenaucim, přitom vše je hodně drahé a člověk by si mel vydělaných peněz vážit. Nepomohly ani přesčasy, já myslela, že něco dám na rezervu a vše jsem utratila.

Da se s tím něco dělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37133
3.4.26 17:07

Nemůžeš finance svěřit někomu komu důvěřuješ např. rodičům oni nad tím budou mít kontrolu a budou ti dávat jen „kapesné“ Ale dlouhodobé řešení to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35181
3.4.26 17:27
@Asdc píše: Více

Asi fakt někoho, kdo bude mít tvoje peníze, a na blbiny ti prostě nedá :nevim: Dlouhodobě je to ale nesmysl. Musíš si to prostě uvědomit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.26 17:36

Rodicum můžu, ale jak se to naučit dlouhodobě?

• Citovat
  • Upravit
2695
3.4.26 17:44

Tak nakupování může být stejná závislost jako třeba ten gambling nebo drogy. Takže vyhledat odbornou pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.26 17:49

Asi to bude znít zvláštně, ale nechceš vyzkoušet pravidelnou meditaci? Existují seriózní studie, kde se pomocí magnetické rezonance dokázalo, že lidé, kteří pravidelně meditují, mají aktivnější prefrontální oblast (to jsou takové „racionální“ struktury) a menší aktivitu amygdaly (to je část mozku zodpovědná za reaktivitu a impulzivitu).
Tak si třeba zkus něco o vlivu meditace přečíst a zkoušet to, výsledky by měly být patrné do cca 2 měsíců.

• Citovat
  • Upravit
9466
3.4.26 17:57

Ahoj, přečti si tohle: https://institutoriganum.cz/shopaholismus/

Léčba je tam placená, ale dá se najít i na pojišťovnu.

Jako léčba se uplatňuje hlavně KBT, případně antidepresiva, je to také závislost, jak píše @Roxy ivka

Probrala bych to se svým lékařem a poradila se. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3755
3.4.26 18:20

Proc neanonymni zakladatelka odpovida na dotazy pod anonymnim tulipanem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
3.4.26 18:21

Ještě mě napadá, ta impulzivita bývá spojena s AHDH také a k emočně-nestabilní poruše také patří. Atominex by na to mohl nějak pomoci v rámci té ADHD, ale je to komplexní problematika, já si teď třeba zadala: „treatments for compulsive buying disorder“ jestli umíš anglicky, tak si můžeš přečíst nějaké odborné články o léčbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
3.4.26 18:28

Nejjednodušší je, z výplaty automaticky odesílat část na spořák nebo termíňák. Nemít to k dispozici. Mít na běžném účtu jen omezenou částku na každý měsíc. Na kartě mít nastavené týdenní omezení útraty. Hlava si zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
3.4.26 18:32

A ještě jsem se chtěla zeptat, když takhle nakupuješ, máš pak po nějaké chvíli výčitky? Já to určitě nemám v takové míře, jako ty, ale trochu to mám taky. Naštěstí nenakupuji téměř nikdy po internetu, ale jsem trochu závislá na nakupování oblečení, zlepším si tím na chvíli náladu, ale pak mám na sebe hrozný vztek. Občas mi přijde, že v tom obchodě chytnu nějakou „mánii“, která pak opadne, ale nekupuji zas nic moc drahého a tak. Jinak mám taky emočně-nestabilní poruchu osobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.26 18:40

Ano, vždy mám hrozné výčitky po nákupu.

• Citovat
  • Upravit
9466
3.4.26 18:44
@Anonymní píše: Více

Já právě taky. A řešila jsi to s psychiatričkou/psychoterapeutkou? Co ti k tomu řekly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
3.4.26 18:48

Když přijde impulz něco udělat, musím se zastavit a říct si, že to udělám později nějak to trénovat, ale je to těžké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9466
3.4.26 18:51

Jo, to je také jeden z principů kognitivně-behaviorální terapie, já bych to probrala s psychoterapeutkou a pracovala na tom s ní. Nebo v rámci neziskovek působí třeba case manageři, kteří mohou pomáhat lidem s psychickými problémy i s finančním plánováním. My to třeba řešili na jednom kurzu kdysi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat