Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Je mi 36 a nikdy jsme nešpinila ani nekrvacela jinak, než jsem měla. Proto jsem z toho jakási vyplašená, uprostřed cyklu mám třetí den krvácení. Často slýchal, že to má více žen a k lékaři s tím nechodí. Ale protože to neznám, tak nad lékařem přemýšlím, jen nevím, zda to není zbytečné, proto se ptám, jak to řešíte vy ostatní. Roky beru HA a toto krvácení je silnější než menstruace (s HA ji mívám slabou), bolesti jako klasika menstruace.
@Lidulla tak to bych k lékaři zašla, asi ti přestala sedět HA, když ti propouští krvácení - je to laicky napsáno
@Lidulla píše: Více
Od +-35 roku přirozeně klesají hladiny hormonů a to tak, že hladina progesteronu klesá zhruba jednou tak rychleji, než hladina estrogenu a postupně se tělo dostává do estrogenové dominance. A HA tomu jenom přispívá, protože během braní neovulujete, netvoří se žluté tělísko, tedy neprodukuje progesteron a vy se stále více dostáváte do deficitu progesteronu. Při braní HA nejsou klasické byliny, jako třeba drmek na posílení progesteronu moc vhodné, tedy jedinou možností současně s HA je zkusit wild yam, ten jakožto bylina by měl zabrat v horizontu 3 měsíců, ten podporuje mimo jiné funkci žláz s vnitřní sekrecí, tedy i nadledviny a dodává tělo stavební látky pro tvorbu progesteronu a dalších hormonů. Rychlejší způsob je progesteron krém. Oboje u žen s cyklem pouze od ovulace do cca 2 dní před očekávanou MS.