Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Kliiiid
to je přesně účel vyděsit maminky, které si pak honem objednají látkovky. Nic proti Bráně k dětem, já třeba dítě nosím a leccos jsem tam také nakoupila, ale jednorázové pleny považuji za jeden z nejlepších vynálezů všech dob.
Nebudu článek ani otvírat, ale ne proto že bych byla proti. Dyť to, že tam jsou škodliviny je snad jasný ne? Jen se polemizuje nad tou mírou „škodlivosti“.
@smutnalucy píše:
Nebudu článek ani otvírat, ale ne proto že bych byla proti. Dyť to, že tam jsou škodliviny je snad jasný ne? Jen se polemizuje nad tou mírou „škodlivosti“.
presne tak. Pokud neziju v presvedceni, ze polypropylen roste na poli, tak mi musi byt jasne, ze je to umelina a uz je to jen o interpretaci miry skodliuvosti.
Mne osobne vadi, ze vyrobci hygienickych potreb nemaji zakonem stanovenou povinnost uvadet slozeni vyrobku i s upozornenim na potencialni alergizujici latky
No tak co by člověk čekal od 2mm tenké plíny, která pojme bůhvíkolik litrů „tekutin“, přemění je na gel a na povrchu stále zůstává suchá a hebká…tam toho moc přírodního nebude ![]()
Nicméně si nemyslím, že používáním jednorázovek se dítěti huntuje zdraví hned od narození, jak se to občas někdo snaží podat
První dítě jsem látkovala, druhý se s příkrmy začal v látce opruzovat, takže ten jede v jednorzovkách
Mě se pro změnu opruzuje dítě v jednorázu. U něj ani nepoznám, zda je v nich dítě pokaděné, smrdí to jak blázen prostě pořád.
Navíc jak píše @Etcetera78, už jen ten princip přeměny na gel je mi podezřelý. Proto jsem se začala shánět po alternativě. Nejsem ani alternativní, ani eko ani bio matka a stejně používám látkové pleny.
V jednorázu byla dcera věčně pročůraná a pro. raná až na dupačky, u látkovek se mi to stalo za celou dobu asi 3×, a to, protože jsem plenu špatně nandala nebo málo zapnula.
K tomu opruzování: jsou děti, které lépe snáší látku, protože je prodyšná, a to i když dáš na plenku svrchní kalhotky. Důkaz zde https://www.youtube.com/watch?… Vlněné kalhotky jsou v tom ještě lepší, u syna je budu hodně používat teď přes léto.
A argument údržby: za týden asi půl až 3/4hodiny navrch oproti jednorázu (pere se 1×/2-3 dny). Ale nemusím hlídat akce a „materiál“ mám pořád doma. A cenově nebetyčný rozdíl, na dvou dětech počítám minimálně 30tis.
@loja píše:
Mě se pro změnu opruzuje dítě v jednorázu. U něj ani nepoznám, zda je v nich dítě pokaděné, smrdí to jak blázen prostě pořád.
Navíc jak píše @Etcetera78, už jen ten princip přeměny na gel je mi podezřelý. Proto jsem se začala shánět po alternativě. Nejsem ani alternativní, ani eko ani bio matka a stejně používám látkové pleny.
V jednorázu byla dcera věčně pročůraná a pro. raná až na dupačky, u látkovek se mi to stalo za celou dobu asi 3×, a to, protože jsem plenu špatně nandala nebo málo zapnula.
K tomu opruzování: jsou děti, které lépe snáší látku, protože je prodyšná, a to i když dáš na plenku svrchní kalhotky. Důkaz zde https://www.youtube.com/watch?… Vlněné kalhotky jsou v tom ještě lepší, u syna je budu hodně používat teď přes léto.
A argument údržby: za týden asi půl až 3/4hodiny navrch oproti jednorázu (pere se 1×/2-3 dny). Ale nemusím hlídat akce a „materiál“ mám pořád doma. A cenově nebetyčný rozdíl, na dvou dětech počítám minimálně 30tis.
To je ale rukama, protože velká většina látkujících mamin používá na noc právě jednorázové pleny. takže chyba není v plenách, ale u tebe ![]()
Tak ono probehlo nedavno nejake testovani a vsechny testovane pleny prosly. Karcinogeny byly objeveny jen v nekterych, ale ve vsech se v pohode vesly do limitu. To, ze vubec existuje nejaky limit (a nikoliv pozadavek ciste nuly) na karcinogeny v necem, co ma vetsina deti na sobe nepretrzite plus minus dva roky v kuse, zase velmi prekvapilo me. Kazdopadne tim, ze vsude byly splneny limity veskerych testovanych skodlivin, hrisnici zverejneni nebyli a vsechny testovane jednorazovky byly prohlaseny za nezavadne. At si to kazdy prebere, jak uzna za vhodne…
@araw píše:
To je ale rukama, protože velká většina látkujících mamin používá na noc právě jednorázové pleny. takže chyba není v plenách, ale u tebe
ne vzdycky, jednorazovka nereaguje savosti tak rychle jako latkova plina, prave proto, ze tem absorberum chvili trva, nez zvetsi svuj objem. Pokud dite pousti opravdu velke davky uz od malicka, nemusi to jednorazovka pobrat. Kdezto latkovka, idealne obyc bavlnena plinka dostatecne oprana, absorbuje okamzite.
Vetsinou to dela u deti problem az ke konci plenkovaciho obdobi, kdy se jim intervaly v curani prtodlouzi, mocak vyroste, ale jsou i mala miminka, ktera spi tak tvrde, ze nekolik hodin necuraji.
S tim kakanim to bylo u prvniho syna stejne, kadil jedenkrat tydne, dost tekute a mel tzoho v jednorazovce to teklo ven. Kdyz mel bavlenou plinu, tak bavlna to ihned nasakla a na povrchu zustala jen cast kakani, ktera uz netekla.
Nedesim se toho, ale nepouzivam to. Starsi byl plne v latce do dvou let i v noci, proze v noci necural. Pak uz mu pleny zacaly byt male a presli jsme na ekologicke papirovky.
Dcera je taky latkovana, jen na noc davam taky eko jednoraz, protoze ji vlhkost budi.
Ropne plinky proste pouzivat nebudu. Z vice duvodu..
@Elenentka píše:
Co rikate na toto? Podotykam ze ja jednorazovky pouzivam, takze me tenhle clanek docela vydesil.
http://www.branakdetem.cz/…vych-plen-61
To mi pripomenlo clanek: http://www.novinky.cz/…n-mytus.html
Jinak nezlob se na me, ale vsechno v urcitem vetsim mnozstvi je skodlive. I obycejnym vitaminem (normalne prosesnym) se muzes predavkovat
atd. atd.
Lidi vy zapominate uz na obycejny selsky rozum!!
@araw píše:
To je ale rukama, protože velká většina látkujících mamin používá na noc právě jednorázové pleny. takže chyba není v plenách, ale u tebe
Ano, je to rukama, to se přiznávám, ale u látkovky. Mám doma živla a to je těžké jí chvíli udržet v klidu. Já teda znám většinu látkujících maminek, které látkují i v noci. Právě kvůli problémům s tím, že jednorázovky nestíhaly pojmout to množství načůrané nebo nakaděné tekutiny tak rychle jako látková plena.
Určitě všeho s mírou, nic se nemá přehánět, ale ruku na srdce, kdo z vás by chtěl mít svoje pohlavní orgány v takové náloži chemie. Každá přemýšlí, jak si tam dole udělat co nejvíc dobře a vyhnout se zbytečné chemii. Představa, že si zadek obleču do igelitu mě nadšením nenaplňuje, tak to nedělám ani dětem.
Ale používáním látkových plen z nikoho lepší mámu neudělá, takže pryč s nějakým fanatismem.
@ugluk a nevis kde se ten test da najit? Ja si taky naivne myslela ze ve vecech pro mimina nemuze byt skodlivyho nic…
Co rikate na toto? Podotykam ze ja jednorazovky pouzivam, takze me tenhle clanek docela vydesil.
http://www.branakdetem.cz/…vych-plen-61