Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebuju radu.Syn chodí do 3. třídy. 3. ročník=3. učitelka. Každý rok měli jinou..
Syn chyběl dvakrát v tom to roce po dvouch dnech.
Na začátku září, při prvním treninku si vymknul kotník (ve středu), a tak jsem ho nechala doma v klidu čtvrtek, pátek podle paní doktorky. Pak v pondělí šel ale kulhal a špatně chodil-třídu maj ve třetím patře bez výtahu ale zvladnul to.
Minulý týden měl ošklivou nehodu na kole-silniční lišej na loktech-sedřený kolena. Opět kulhal. Ale ne nic vážného. Tu sedřenoj ruku by ani nepoložil na lavici-nemohl by psát. Shodou nahod opět středa-ani mě to nenapadlo. Tak jsem ho nechala čtvrtek pátek v klidovém režimu doma.
Podotýkám, že za tyto 4 dny vždy všechny úkoly(o které jsem si psala a pak pro ně
běžela na vrátnici) udělal.Dnes-čtvrtek-měli výtvarku a donést vylisované listy. Syn se tak těšil co budou vyrábět-měl asi 5 druhů.
Doma se syna ptám tak co? Jaká byla výtvarka? Co jste dělali? Mamko já nic. Prý si chybim, vždy čtvrtek, pátek. Oni měli rozdělaný výkres z výtvarky z minulého čtvrtka. Prý proč na ten sport chodim, když mám pořád nějaký úraz? Ať se na to vykašlu. Že pak nemám to, co mám mít. Moc se na mě zlobila.
Aha..
Vždyť paní učitelka žádný úkol domu z výtvarky neposílala.
Syn je z toho špatný.Jak by jste to řešili? Přece nemůže jen doma nehybně ležet aby se mu nestal úraz. Jsme rádi, že ho sport baví.
Syn říká, nepiš jí. Bude na mě naštvaná. Nechci mu dělat zle ale zároveň mě mrzí a rozčiluje tahle situace. To si může myslet přeci a né říkat nahlas. A když, tak mě jako rodiči, ne synovi. Nebo?? Jak by jste to řešili?
Ps. Syn je jedničkář. Když chyběl v minulích ročnících, tak vždy vše dodělal a vrátil se jako, když nechyběl-neplaval v látce.
Achjo
Zajít za učitelkou a zjistit, co má za problém. Protože problém nemá tvůj syn, ale ona a vylejvá si to na nevinném dítěti.
Nepřijde mi, ze učitelka prestrelila, proste se to sešlo, syn chyběl a ona to okomentovala. Udělejte si obrázek spolu a hodte to za hlavu. A asi bych před synem úplně nemluvila o tvých obavách a myšlenkách, přebere to taky a bude si vše hrozne brát. A přitom nejde o nic ![]()
@Janee19 píše:
Nepřijde mi, ze učitelka prestrelila, proste se to sešlo, syn chyběl a ona to okomentovala. Udělejte si obrázek spolu a hodte to za hlavu. A asi bych před synem úplně nemluvila o tvých obavách a myšlenkách, přebere to taky a bude si vše hrozne brát. A přitom nejde o nic
To přestřelila a hodně. Přesněji řečeno, dopustila se záměrné šikany a ponížila chlapce před celou třídou. Říct dítěti, že se má vykašlat na sport, když to neumí, proč na sport chodí, když má pak úrazy? To vám vážně přijde normální?!
Tohle bych neřešila jen s tou učitelkou, ale zašla bych i za ředitelkou, protože TOHLE si prostě učitelka nesmí dovolit. A již vůbec ne záměrně vyloučit dítě z akce, i když v rámci výtvarky. Pořád je to vyučování, pořád ona měla s chlapcem pracovat a pomoct mu udělat, co zmeškal.
Za mě jednoznačně hodně špatná učitelka, která se těžce minula povolání.
@Sunlight515 píše:
To přestřelila a hodně. Přesněji řečeno, dopustila se záměrné šikany a ponížila chlapce před celou třídou. Říct dítěti, že se má vykašlat na sport, když to neumí, proč na sport chodí, když má pak úrazy? To vám vážně přijde normální?!
Tohle bych neřešila jen s tou učitelkou, ale zašla bych i za ředitelkou, protože TOHLE si prostě učitelka nesmí dovolit. A již vůbec ne záměrně vyloučit dítě z akce, i když v rámci výtvarky. Pořád je to vyučování, pořád ona měla s chlapcem pracovat a pomoct mu udělat, co zmeškal.
Za mě jednoznačně hodně špatná učitelka, která se těžce minula povolání.
Uznávám, ze to říkat nemusela, ale chodit kvůli tomu za ředitelkou?
Dneska se nejen s dětmi musí zacházet jako se sněhovými vlockami, ale i s jejich rodiči.
@Janee19 píše:
Uznávám, ze to říkat nemusela, ale chodit kvůli tomu za ředitelkou?Dneska se nejen s dětmi musí zacházet jako se sněhovými vlockami, ale i s jejich rodiči.
S dětmi není třeba zacházet jako se sněhovými vločkami, ale ponižovat dítě bych prostě nedovolila. Ta doba snad již dávno minula, aspoň doufám! Pokud tohle učitelce přijde normální (a že zřejmě ano, když to klidně udělala devítileťákovi), tak ve školství nemá co dělat. Minimálně výstrahu by od ředitelky dostat měla. V tomhle bych prostě byla radikální.
@Sunlight515 píše:
S dětmi není třeba zacházet jako se sněhovými vločkami, ale ponižovat dítě bych prostě nedovolila. Ta doba snad již dávno minula, aspoň doufám! Pokud tohle učitelce přijde normální (a že zřejmě ano, když to klidně udělala devítileťákovi), tak ve školství nemá co dělat. Minimálně výstrahu by od ředitelky dostat měla. V tomhle bych prostě byla radikální.
V dnešní době bych učit nesla, lituji všechny učitelky… A to nejsem zastánce ponižování apod., ale nejsem vztahovacna. Když mi před týdnem sousedka řekla, jestli jsem nepribrala, tak se v duchu zasmeju, případně si něco pomyslím, ale hroutit se z toho nebudu. Přijde mi to podobne neomalene jak od te učitelky.
@Janee19 píše:
V dnešní době bych učit nesla, lituji všechny učitelky… A to nejsem zastánce ponižování apod., ale nejsem vztahovacna. Když mi před týdnem sousedka řekla, jestli jsem nepribrala, tak se v duchu zasmeju, případně si něco pomyslím, ale hroutit se z toho nebudu. Přijde mi to podobne neomalene jak od te učitelky.
Vy jste dospělá, psychika je již vyzrálá. Ale co takováhle přihlouplá hláška udělá s ještě relativně malým dítětem? Pokud je tohle na základních školách normální, pak již chápu, proč před pár dny na mě vyskočil článek, že třetina deváťáků potřebuje psychologickou pomoc.
https://www.seznamzpravy.cz/…pomoc-238038
@Sunlight515 píše:
Vy jste dospělá, psychika je již vyzrálá. Ale co takováhle přihlouplá hláška udělá s ještě relativně malým dítětem? Pokud je tohle na základních školách normální, pak již chápu, proč před pár dny na mě vyskočil článek, že třetina deváťáků potřebuje psychologickou pomoc.
https://www.seznamzpravy.cz/…pomoc-238038
Ale od toho má dítě rodiče. Pokud má dítě doma pevné, milující zázemí, přijde mi mnohem přínosnější se o tom doma pobavit, ze učitelka to neřekla pekne, ale taky problém nezvelicovat a pomoci se s tím dítěti vyrovnat. A to pozitivně, určitě ne, ze nabehnu hned na ředitelku a dam diteti vzor, jak se srovnat s problémem. Z těchto drobných konfliktu a z jejich řešení si toho to dote odnese nejvíce do života…
@Sunlight515 a proto také tolik mladych lidi má problémy s psychikou. Nikdo jim nikdy neukazal, jak se s problémem srovnat, případně jak ho vyřešit v rámci mezí. Život s námi nikdy nebude jednat v rukavickach, i to by si ty děti měly uvědomit.
@Janee19 píše:
Ale od toho má dítě rodiče. Pokud má dítě doma pevné, milující zázemí, přijde mi mnohem přínosnější se o tom doma pobavit, ze učitelka to neřekla pekne, ale taky problém nezvelicovat a pomoci se s tím dítěti vyrovnat. A to pozitivně, určitě ne, ze nabehnu hned na ředitelku a dam diteti vzor, jak se srovnat s problémem. Z těchto drobných konfliktu a z jejich řešení si toho to dote odnese nejvíce do života…
Takže škola, potažmo jednotliví učitele, mohou všechno a rodič pak doma bude léčit pocuchanou psychiku dítěte??
Pokud má dítě trávit ve škole víc jak polovinu aktivního času, škola, tedy učitelé, mají jít příkladem. Jaký signál ale tahle „učitelka“ vyslala malému dítěti? Že dítě nemůže nic, ale dospělý může ponížit a šikanovat bez trestu? Tyhle „drobné“ a nikým neřešené křivdy vytvářejí právě ty stavební kameny, stigma, které se v dítěti kumulují a později opravdu mohou vyvolat vážné psychické problémy.
@Sunlight515 píše:
Takže škola, potažmo jednotliví učitele, mohou všechno a rodič pak doma bude léčit pocuchanou psychiku dítěte??
Pokud má dítě trávit ve škole víc jak polovinu aktivního času, škola, tedy učitelé, mají jít příkladem. Jaký signál ale tahle „učitelka“ vyslala malému dítěti? Že dítě nemůže nic, ale dospělý může ponížit a šikanovat bez trestu? Tyhle „drobné“ a nikým neřešené křivdy vytvářejí právě ty stavební kameny, stigma, které se v dítěti kumulují a později opravdu mohou vyvolat vážné psychické problémy.
Problém je natolik velký, nakolik se zvelici. I ta učitelka je jenom člověk, třeba toho na ni ten den bylo dost, tak se nepatricne vyjádřila. Nic, co se tomu dítěti nemůže stát s trenérem, prodavačka, kuchařkou a světě div se, i s vlastním rodičem.
A dnešní děti můžou až dost, já bych tolik trpělivosti ve škole neměla, čímž nemyslím tuto situaci. Každý by se měl postavit za katedru a zkusit ukocirovat 20-30 děti, navíc je ještě něco naučit. Nejsem učitelka, podotýkám ![]()
@Janee19 píše:
Problém je natolik velký, nakolik se zvelici. I ta učitelka je jenom člověk, třeba toho na ni ten den bylo dost, tak se nepatricne vyjádřila. Nic, co se tomu dítěti nemůže stát s trenérem, prodavačka, kuchařkou a světě div se, i s vlastním rodičem.
A dnešní děti můžou až dost, já bych tolik trpělivosti ve škole neměla, čímž nemyslím tuto situaci. Každý by se měl postavit za katedru a zkusit ukocirovat 20-30 děti, navíc je ještě něco naučit. Nejsem učitelka, podotýkám
Tohle učitelku neomlouvá. Ano, je jen člověk, ale ve škole a vůči dětem obzvláště se má chovat profesionálně. Pokud toho bylo na ní hodně, má si vzít volno nebo se jít rozdychat. Ale honit si ego a ponížit před celou třídou dítě je prostě nepřípustné. V zahraničí by okamžitě dostala vyhazov, nikdo by se s ní nepáral. To jen v Česku jsou učitele pořád státem chráněni, s imunitou a mohou si dovolit prakticky cokoliv, však on to český rodič zkousne. Však se nic neděje, učitelka měla jen blbej den
![]()
@Sunlight515 píše:
Tohle učitelku neomlouvá. Ano, je jen člověk, ale ve škole a vůči dětem obzvláště se má chovat profesionálně. Pokud toho bylo na ní hodně, má si vzít volno nebo se jít rozdychat. Ale honit si ego a ponížit před celou třídou dítě je prostě nepřípustné. V zahraničí by okamžitě dostala vyhazov, nikdo by se s ní nepáral. To jen v Česku jsou učitele pořád státem chráněni, s imunitou a mohou si dovolit prakticky cokoliv, však on to český rodič zkousne. Však se nic neděje, učitelka měla jen blbej den![]()
Heled mas svoji pravdu, nebudu se s tebou tady hádat. Snad jen na závěr napisu, ze dítě je obrazem svých rodičů. Je tedy jen na nich, jestli bude vztahovacny a nevyrovnany nebo zdravě sebevědomý jedinec.
Ahoj holky, potřebuju radu.
Syn chodí do 3. třídy. 3. ročník=3. učitelka. Každý rok měli jinou..
Syn chyběl dvakrát v tom to roce po dvouch dnech.
Na začátku září, při prvním treninku si vymknul kotník (ve středu), a tak jsem ho nechala doma v klidu čtvrtek, pátek podle paní doktorky. Pak v pondělí šel ale kulhal a špatně chodil-třídu maj ve třetím patře bez výtahu ale zvladnul to.
Minulý týden měl ošklivou nehodu na kole-silniční lišej na loktech-sedřený kolena. Opět kulhal. Ale ne nic vážného. Tu sedřenoj ruku by ani nepoložil na lavici-nemohl by psát. Shodou nahod opět středa-ani mě to nenapadlo. Tak jsem ho nechala čtvrtek pátek v klidovém režimu doma.
Podotýkám, že za tyto 4 dny vždy všechny úkoly(o které jsem si psala a pak pro ně
běžela na vrátnici) udělal.
Dnes-čtvrtek-měli výtvarku a donést vylisované listy. Syn se tak těšil co budou vyrábět-měl asi 5 druhů.
Doma se syna ptám tak co? Jaká byla výtvarka? Co jste dělali? Mamko já nic. Prý si chybim, vždy čtvrtek, pátek. Oni měli rozdělaný výkres z výtvarky z minulého čtvrtka. Prý proč na ten sport chodim, když mám pořád nějaký úraz? Ať se na to vykašlu. Že pak nemám to, co mám mít. Moc se na mě zlobila.
Aha..
Vždyť paní učitelka žádný úkol domu z výtvarky neposílala.
Syn je z toho špatný.
Jak by jste to řešili? Přece nemůže jen doma nehybně ležet aby se mu nestal úraz. Jsme rádi, že ho sport baví.
Syn říká, nepiš jí. Bude na mě naštvaná. Nechci mu dělat zle ale zároveň mě mrzí a rozčiluje tahle situace. To si může myslet přeci a né říkat nahlas. A když, tak mě jako rodiči, ne synovi. Nebo?? Jak by jste to řešili?
Ps. Syn je jedničkář. Když chyběl v minulích ročnících, tak vždy vše dodělal a vrátil se jako, když nechyběl-neplaval v látce.
Achjo