Školka a samostatnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
12.8.24 08:15

Školka a samostatnost

Dobrý den,
dcera oslavila nedávno 3 roky a nastupuje do vesnické školky. Mám trošku strach z její soběstačnosti ohledně oblékání a obouvání. Sama si dojde/řekne si, že potřebuje na wc, sama se nají, akorát mluvení není taková sláva, ale co jsme dostali papír k tomu, co by dítě mělo zvládat, tak to všechno jakž takž jde.
Bohužel nemá vůbec snahu se oblékat. Zvládne si sundat oblečení (s tím, že ho nechá naruby), ale pokusy o oblékání končí akorát jejím řevem. Zkouší se oblíct, nejde jí to a hned se začne vztekat a radši by si to sundala a byla bez oblečení. Zkouším to s lehkou dopomocí motivovat, jednou už jsem zkusila, že pokud se nebleče, tak nepůjdeme ven, ale to končilo špatně… Mikina/bunda je úplný zlo a boty jakbysmet. Zkoušíme to už nějakou dobu, není to tak, že teď jsem si vzpomněla, že to neumí…
Máte nějakou radu nebo myslíte, že ve školce to odkouká od ostatních?
Nemám možnost nechat ji doma. Musím se vrátit do práce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35483
12.8.24 08:18

Oni ji učitelky pomůžou a pak na to přijde sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
12.8.24 08:20

U nas to samy. Vse je v pohode a umi to uz dlouho, ale odmita se oblikat, svlikat. Svlikne a oblikne se jen kdyz jde na wc. Ja doufam, ze to odkouka. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3688
12.8.24 08:24

3 léte dítě tohle většinou neumí. Učitelky nebo starší děti ji pomůžou, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
12.8.24 08:26

Dcera má skoro 3 roky. Když chce, umí všechno, když nechce, nic s ní nehne. Většinou nechce :roll: :P Ze zkušenosti se starší dcerou - ve školce je to jiné, tam uviděla, že se převlékají ostatní děti, tak se převlékala taky (asi nechtěla být poslední nebo nevím) a zároveň učitelky pro ní měly jaksi větší autoritu než my rodiče doma a vše šlo samo. Školky bych se nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76005
12.8.24 08:50

To, co píšou ostatní, dcera doma dělala scény s oblékáním a ve školce nikdy nebyl problém, převrátit oblečení jí dělá potíže dodnes :mrgreen: už je po první třídě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11781
12.8.24 08:56

Oni ji zezacatku pomůžou plus ji strhne určitě i kolektiv…mmch moje tříletá ( teď měla akorát narozeniny) se ještě před 14 dnima rozčilovala že se oblíkat sama ne a ne a nebude…a teď v týdnu mi rvala oblečení z ruky že sama sama sama…takže bych se toho nebála ☺️ navíc co vím tak když jdou třeba tyhle nejmenší na vycházku tak pomáhají oblékat a obouvat i třeba paní učitelka kuchařka, a paní učitelka uklízečka případně pokud máte smíšenou třídu tak starší děti pomáhají mladším v rámci nějakého toho jejich programu začít spolu (teta je učitelka v MŠ)
Já třeba zase doufám že se ve školce naučí na wc (sama si řekne i se svlékne sedne na nočník, utre, oblékne, vyleje nočník do WC, umyje ruce to jo ale na WC přímo nechce, ani doma ani jinde, ani třeba na trávu na zahradě…) tak doufám že tam ji prostě strhne ten kolektiv plus to že tam mají ty malé zachudky…protože jinak nevím 😂 🤭 🙈

Příspěvek upraven 12.08.24 v 09:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.24 08:58

Děkuji všem za uklidnění. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1972
12.8.24 20:16

„Zkouším to s lehkou dopomocí motivovat, jednou už jsem zkusila, že pokud se nebleče, tak nepůjdeme ven, ale to končilo špatně…“

Jak to skončilo, zakladatelko? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4603
12.8.24 20:49
@Vladusxx píše: Více

U syna jsme resili to same, odmital curat mimo domov, radsi to drzel jeste hodinu po tom, co rekl, ze potrebuje.. v zari jde taky poprve do skolky. No a zlomilo se to ze dne na den v podstate, doma stale chodi na nocnik (v podobe maleho zachodu :lol: ), ale uz si dosel i na zachod v herne nez aby to drzel. A k chozeni venku dospel ted pres leto, myslim ze diky tomu, ze letal nahy na zahrade nebo u rybnika, asi ho odrazovalo, ze nevedel, co u toho s oblecenim.. ted uz to zvlada uplne v pohode. Taky jsem si rikala, ze to bude zajimavy se skolkou, ale zlomilo se to, dozral k tomu, takze se neboj, jednou to pujde :lol: to odkouka od ostatnich s nejvetsi pravdepodobnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11781
12.8.24 21:09

@Luminance já doufám no…u nás bylo zatím vždy zatím hysterické ječení že ne ne ne…blbý je že mám k němu ještě 20m sourozence takže někam k rybníku aby tam mohla běhat nahatá si s nimi sama netroufnu. A u prarodičů na zahradě tam má nočník…tam zas logicky nechtějí aby jim to tam ocuravala 🤭 no fakt doufám že ji strhne kolektiv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.24 23:38
@Tayen píše: Více

Skončilo to brekem a pořád opakovala, že jí to nejde. Ven jsme nakonec nešly a obě jsme byly rozmrzelé.
Pak jakýkoli pokus o oblékání nebo obutí ani nezkusila a rovnou, že jí mám obléct a obout já, protože její slova: „mi to nejde a neumím to“.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.9.24 07:53

Syn taky teď 3 roky a 1 měsíc nastupuje do školky a jako mám obavy. Je celkem samostatný svlíkne se, obleče se teda kromě toho že si trenky není schopný natáhnout přes zadek a s ponožkami bojuje. Nají se taky, ale doma u toho děla opičárny a pořád někde odchází od stolu, takže doufám, že si ty učitelky s ním udělají pořádek :oops: je takový ještě roztěkaný, že by klidně ven šel i nahatý pokud mu neřeknu obleč se, takže z toho mám obavy.

• Citovat
  • Upravit
76005
1.9.24 14:56
@Anonymní píše: Více

není třeba mít obavy, učitelky mu oblékat i vysvlékat pomůžou - hlavně když má chlapec nějakou snahu,
a od jídla odcházet asi také nebude, protože bude vidět ostatní děti, že všichni sedí a jí - ony se děti ve školce chovají jinak než doma, většinou líp :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
1.9.24 15:35
@stinga píše: Více

Tohle tvrzení jsem slyšela i od samotných učitelek. :) Tam se děti přizpůsobí a chovají se úplně jinak než doma.
Jedna známá tvrdila, že třeba o dítěti rodiče tvrdili, jak je doma vzteklý a nespolupracuje a ve školce pak úplný zlatíčko. Samozřejmě to může být i naopak. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí