Školka - dilema

Anonymní
17.10.24 07:07

Školka - dilema

Ahojte,

potřebuji radu nebo spíš možná podporu…

Dcera (3,5 let) nastoupila od října do školky. Důvodem bylo především to, že na ni bylo vidět, že ji prostě chybí dětský kolektiv, chtěla by si např na hřišti hrát s ostatními dětmi, ale nevěděla jak na to.

První týden byla samozřejmě trochu pláče při loučení, ale dle učitelek pak už byla ok, další týden bohužel nemoc (rýma, zvracení, průjem), no v pondělí jsme šli znovu a opět smutek, pláč… Brala jsem to tak nějak v pohodě, že si prostě musí zvyknout, i když mi to srdce trhá… ale v úterý si začala odpoledne stěžovat na bolest břicha, stále neměla ukázkové bobky, tak jsme vyrazili k doktorce, brala stěry, čekáme na výsledky, ale mně to teď celé vrtá hlavou…

Vyzvedávám ji po obědě, hezky o školce mluví, doma odpoledne taky řekne, že to tam má ráda, že jsou děti fajn i učitelky… Ten týden co byla doma se pořád ptala, kdy už bude moct do školky…

Ale teď se začala pořád jakoby ujišťovat, že do školky ještě nemusí, že půjde další den a pak že ten další den zas ne… A já mám teď dilema, jestli ji je vážně špatně nebo to je jen výmluva, aby do školky nemusela a vůbec nevím, jak se k tomu postavit… V jednu chvíli vypadá, že ji je opravdu třeba špatně, za chvíli lítá jakoby nic…

Nerada bych jí tam nutila chodit nějak na sílu, aby to nebylo ještě horší, přestala mi nějak důvěřovat apod. Ale zase nechci, aby si něco takového vymýšlela a věděla, že je to něco, co zabere, aby nemusela do školky nebo cokoliv jiného…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22429
17.10.24 07:31

Tak uvidite, jak pochodite u doktorky. Bolave brisko je takova klasicka vymluva, kdyz se diteti nekam nechce a nemusi to byt ani vedome u takto maleho ditete. Ale muze to byt i nemoc. To vam rekne doktorka. To, ze se ujistuje, jestli uz se pujde do skolky, tak to mi prijde normalni. Chce vedet, jak to bude. Je to velka zmena, kdyz byla 3,5 roku doma. Zase radsi bych ji nechala doma, kdyby to byla nemoc, at se tam neco nesiri a ty tu skolku evidentne akutne nepotrebujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.24 07:39

@Oriseka určitě bych jí do školky nehnala, kdyby byla nemocná… jen začínám mít trošku obavu, zda to opravdu není jen výmluva, aby tam nemusela. Jsem z toho smutná a nevím, jak to pak případně řešit…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.10.24 07:41

Na jednu stranu vím z okolí, že třeba plno známých mělo daleko větší problém dostat dítko ráno do školky - „museli je tam táhnout za vlasy, s křikem od sebe odtrhávat a předávat učitelce“, ale k tomuhle se dopracovat nechci…

• Citovat
  • Upravit
22429
17.10.24 07:46
@Anonymní píše: Více

Tak kdyz se prokaze, ze to nema zadnou fyzickou pricinu, tak ji pak do skolky das. Kdybys musela do prace, tak bys to tak neresila a dite by do skolky slo. A nechapu proc smutna. Tobe se treba taky nechtelo vzdy do prace a sla jsi. Clovek musi delat i veci, co se mu zas tak nechteji. Ta skolka muze byt uplne super. Ve skvele a stejne se ji tam nekdy nebude chtit. Uplne bezne deti chodi nadsene treba 14 dni a pak jim dojde, ze uz he to navzdy, ze je to zmena a najednou nechteji. Z tebe taky neciti zrovna jistotu, ze skolka je to super misto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
17.10.24 08:50

No takhle - můj starší chodil do školky od 4,5 let. To už samozřejmě žádné hysteráky a pláč nenastaly, prostě to tak přijal. ALE školku nikdy rád neměl. Přitom byla skvělá, fakt nádherný přístup k dětem, ve třídě měli indoor hřiště, na zahradě bazén, všechno se tam řešilo v klidu bez zbytečné buzerace, s laskavostí, jídlo skvělý…Neříkám, že tam trpěl, ale kdyby si měl vybrat, rozhodně tam chodit nebude. A nikdy se na tom nic nezměnilo, nevzpomíná na to rád. Nudilo ho to. On je navíc introvert, takže mu jakoby stačí dva tři kámoši, se kterýma ale má opravdu hodně hluboký vztah. Školkovou třídu nepotřebuje. Plus tam ty děti věčně nejsou, tohle je nemocná, tamto nemocný…

Teď začal chodit do školy a je nadšený. Fakt se tam těší, školka ho prý nudila a prudila. Zase má ve třídě jednoho kamaráda, se kterým už se vídají i u sebe doma. Víc ho nezajímá :lol:

Takže chci říct, že prostě jsou děti, které tu školku nebudou mít rády nikdy, tak abys neočekávala, že se to u vás musí nutně někdy zlomit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15191
17.10.24 11:31

Nenutila bych tříleté dítě chodit do školky pokud nemusí. Nic ji neuteče, školního zařízení si ještě užije víc než dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
17.10.24 12:28

Mně se osvědčilo se s dítětem domlouvat. Příklad - „V pondělí, ve středu a v pátek půjdeš do školky na dopoledne. Zatím si tyhle dny udělám práci, abych pak měla čas si s tebou pohrát v úterý a ve čtvrtek, kdy zůstaneš doma“.

Ideálně k tomu vymyslet spolu, kam by si dítě přálo v úterý jít - domluvit hřiště s dalším kamarádem/kamarádkou nebo návštěvu místa, kam chodí rádo (les, hernička - podle času, libosti a financí každého jinak).

A pak pokračuju - „Abychom si tyhle dny mohly užít, potřebuju, abys byla ve školce. Když práci neudělám, musela by sis v úterý a ve čtvrtek hrát sama doma, já budu pracovat a nebudeme mít čas jít na hřiště.“ Pokud to nevyjde a úterý je doma - opravdu si dítěte nevšímat celé dopoledne (tj. 3 hodiny) a uklízet, pracovat, k tomu žádnou televizi ani tablety atd. - zkrátka aby vědělo, že doma žádná legrace opravdu nebude.

Když jsem se takhle začala domlouvat, byla mnohem méně nemocná. Myslím, že ty nemoci jsou hodně propojené s psychikou - pokud je tam dítě nešťastné, rychleji něco chytne, jak není v pohodě. A ty důvody pro neštěstí můžou být různé - třeba že chce růžový polštář a místo toho na i vyšel oranžový.

Proto to hlavní - k tomu jsem zkoumala, jestli ji něco/někdo ve školce trápí a co šlo, to jsem řešila s učitelkami (neshody, spaní, polštář atd.). Pro nás blbosti - pro děti důležité věci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
17.10.24 12:42
@Anonymní píše: Více

Moje dítě 6 měsíců nedávalo ten přechod matka/ odchod a 6 měsíců plakalo. Jinak školku mělo rádo a moc se mu tam líbilo, udělal veliký posun, chce školce se mu opravdu věnovaly a učitelky byly skvělé.
Spíš bych si jako rodič hlavně ujistila co chci já.
Pokud chceš, aby dítě chodilo do školky, tak mu to tak podej. Motivuj ho proč by tam mělo být a bolavé bříško vyřešte spolu. :kytka: ( pokud tam není nějaký problém zdravotní - ono břicho klidně může bolet i po odeznění příznaků nemoci ).

• Citovat
  • Upravit
26.10.24 19:10

Tomu rozumím, je to těžká situace pro rodiče. 😕 Děti mají často přechodnou dobu, než si zvyknou na školku, a nemoc to může zkomplikovat. Možná stačí s ní mluvit, ujistit ji, že je to v pořádku mít změny a pocit smutku, ale školku je důležitá pro spojení s kamarády a hry. Pokud se problémy s bříškem budou zhoršovat, konzultovala bych to s lékařem. Zkuste ji potěšit společnou odměnou po školce jako motivaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin