Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Záleží, mě dvě starší děti v tomto věku školku rady neměly. Obě se projevovaly jinak. Zatímco starší trpelo mlčky, do školky jsem predavala a z ní si brala smutné dítě, druhé plakalo ráno a po obědě jsem si vyzvedavala spokojene dítě, co vyprávělo kupu zážitků. To první jsem tam nenutila, to druhé ano.
Obecně se mne české předškolní vzdělávání nelíbí. Děti je ve třídě 24 a víc na jednu učitelku, to mne na takto malé děti přijde prostě divné. Zrovna to první naše dítě, které ve školce mlčky trpělo, chodilo rok předtím do dětské skupiny, 10 děti na 2 učitelky a bylo velmi spokojene. 24 děti na 1 učitelku o rok starší nedávalo.
Někdo takový proste je. Není proste extra společensky. Děti se mění, možná ze ve skole chytne jinou partu nebo aspoň kamaráda a změní se to.
Možná bych zkusila kamarad (jednoho) najít už teď a vídat se s nim i mimo skolku. Pak by se možná za kamarádem do školky víc těšil.
@Dandie22 píše: Více
Kdo do ní rýpe? Tvůj příspěvek byl první, který tady vyrypuje a má arogantní tón. Takže si zameť u svých dveří.
Asi bude mít takovou povahu. Já ti částečně rozumím, ale podle mě po něm chceš poměrně těžká rozhodnutí na 4leté dítě, třeba to s tím výletem, to podle mě není vůbec schopný posoudit. A taky mi není moc sympatické vést ty děti k tomu, že když něco nechtějí, tak nemusí, já mám velký smysl pro povinnost a vedu k tomu i děti. Na druhou stranu ty děti jsou po mně a povahově mi jsou blízké
. Ostatní ti píšou, že bude lépe, ale může být i hůř. Znám dítě, z kterého jsou rodiče zoufalí, protože nic nechce a je to čím dál horší, teď je mu osm. Ale to je prostě taková povaha. Uvidíš příští rok. Já bych ti poradila to hlavně s nikým nerozebírat a naučit se dát okolí najevo, že se o tom nebudeš bavit, protože tebe trápí hlavně asi to, že se vám do toho všichni montují.
@stinga píše: Více
Ale on si musí pomalu zvykat ne? Je mu 4,5, brzy bude muset vydržet v kolektivu, mimo domov a bez mámy. Pokud je takhle solitérní, je podle mě dobré, když jde mezi děti aspoň někdy. Možná by bylo dobré zkusit změnit školku, anebo různé ty dětské zájmové kroužky. Jsou už i pro školkové děti. Tam s ním bude mamina a zároveň si bude dělat, co ho třeba baví. Známá s malou takhle chodí snad od tří let na keramiku a na dětskou jógu myslím. Malou to baví a zároveň se potká s ostatníma dětma.
@Anonymní píše: Více
Tak dva roky začne chodit do školy, to ho budeš taky omlouvat, že se mu nechce do školy?
Ví, že stačí smutný pohled a necháš ho doma. Nechávám ho rozhodovat na jeho věk o věcech, které sám nedokáže posoudit a pochopit.
Výběr školky, program a vztah pečujících osob je klíčový. Bohužel státní školky jsou spíš hlídací instituce, než aby o děti jako takové pečovaly, tvořily vztahy, měly vhodný program, respektovaly potřeby dětí.
Mám zkušenost se skvělou mini školkou, kde dítě nastoupilo v čerstvých dvou letech. Děti se tetám předávaly do náruče, pusa, zamávat a hurá je stolečku vyrábět. Neměly čas myslet na to, že jim někdo chybí a když, tak teda byla připravena pochovat, utřít slzičky a zabavit…to je ten zásadní rozdíl oproti státní, kde se děti předávají mezi dveřmi, často ani tu učitelku nevidíš.
Pokud chceš, aby si na školku zvykl, pravidelně docházet ( nemocné jsou snad všechny děti stejně) a vybrat školku, jde se mu budou věnovat…
A hlavně ty jsi rodič a pokud si takhle určuje budu nebudu chodit do školky, jezdit na výlety a pod ve 4,5 tak hodně štěstí do budoucna…
Mně přijde, že on prostě ví, že má na výběr, tak je samozřejmě radši doma s maminkou. Co mu zkusit podat výlet tak, že to bude super dobrodrůžo a spíš ho navnadit?
@Malpigi píše: Více
To je dalsi, on ví, že může být doma, stejně jako to ví zakladatelka. Kdyby chodila do prace a dite tam byt muselo, bylo by to ve finale jednodussi. Zakladatelky by vybrala instituci, ktere by verila, vedela by, ze je dite v dobrych rukou, že mu tam bude dobře a že tam vzhledem k věku patří. A za par týdnů by mohlo být vše ok. Takto se v tom plácají, jednou jo, podruhé ne. I k těm nemocem přistupuje pracující človek jinak, takže ty děti jsou v té školce častěji.
Mě by spíš zajímalo, co nastane ve chvíli, kdy nebude chtít, ale bude opravdu muset. Samozřejmě, že se to může zlomit, ale taky může nastat situace, že tohle bude dělat denně před odchodem do školy. Já jsem třeba sama člověk, který dětem dává dost má výběr-dle některých je rozmazluji, já ale jen nelpím na nedůležitých věcech. Co se odchodu do školky týká, jsem ale nekompromisní. V budoucnu se jich ve škole nebo v práci taky nikdo nebude ptát, jestli se jim chce. A mojí povinností je jejich příprava na život. Navíc si myslím, že děti potřebují jistoty, aby mohly dobře fungovat. Jednou jo, podruhé ne s jak se ti chce- to jim musí v hlavě dělat pořádný zmatek. A souhlasím s výše uvedeným, že to takhle přehnaně řešíš hlavně proto, že si to díky práci doma můžeš dovolit.
@Aduš8 píše: Více
Mám to stejně. Jsou nějaká pravidla a ta se dodržují. A pak jsou věci volitelné
Neumím si představit, že platím školku, ale dítě si tam chodí jak do holubníku - když je zdravé, samozřejmě. I kdyby teda dítě chodilo jen do oběda, prostě chodit bude. Je to chvíle, mamka pak hned zase přijde ![]()
@Cuddy u nás ve státní školce jsou 3tridy po 15dětech a v každé třídě 2paní učitelky, 2×asistentka a paní uklízečka…u nás je to hodně rodinné a dceři se tam moc líbí, znají se i děti mezi s sebou, protože jsou často pospojované, venku jsou někdy rozdělené, jindy společně…do školky s 24dětmi bych ji nedala, radši ji těch 8km dovezeme, přestěhovali jsme se ![]()
Jistě, že to bude jiný. Nenech se rozhodit hloupýmy názory. Každý dítě je jiný a děti se vyvíjejí hrozně rychle. Můj syn je taky introvert. A třeba na focení byl letos doma, protože to prostě nesnáší. A co se stalo? Nic 😀 Děláš to dobře. Rodinu a okolí bych upozornila, že to je tvoje dítě a že o jejich názory nestojíš, ať si je nechají pro sebe 🙂
Na jednu stranu chápu, že když to není nutný, nenutís ho. Ale jak to chceš delat do budoucna? Nebude muset ani do školy? Nebo pak do práce? Jednou prostě bude muset. Život není jen o dělání toho, co chci. Navíc čtyřletý dítě není schopno takových rozhodnutí, které po něm chceš… mam v praci dve děti, kterym rodice davaji takovouto zodpovědnost, a jako fakt ne…šťastný a spokojený není ani jedno. Ve školce si dite nikdy nezvykne, když tam nebude chodit. Nikdy nepozna tu zábavu na výletech, blbnutí s kamaradama, když to nikdy nezkusi. A úplně nejvíc bych řešila to, že tímto přístupem dítě naučíš, že když nechce, tak nemusí. Ale to je velkej nesmysl, takhle svět opravdu nefunguje a to dítě by to mělo co nejdřív zjistit.
Nechce tam chodit protože ví, že nemusí a že je máma doma. Jak takové potřeby řeší rodiče, kteří musí být v práci? To se po hodině otočí a jedou domu? Vsadím se, že ne každej si to může dovolit.
Tady bych se přikláněla k tomu ho nechat doma. Práci si hold uděláš večer. No a nebo sluš. Budeš si chodit třeba až po O abys měla na práci čas. A to bez kompromisů, prozeb ale s ohledem na nějaký zdravotní problém. Osobně chci aby se chodilo na výlety. Kolikrát se dostanou také, kam se v běžném provozu nedostaneš. A většinou jsou do oběda zpátky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Je mi ho líto, že nemá kamarády, dcera se do školky hodně těšila a nezklamalo ji to tam, důležitý je i výběr školky😊 do kolektivu jsem ji brala od miminka a nemocná byla párkrát, na výlety jezdí ráda s námi i se školkou…jestli je kluk takhle hodně nemocný, tak by to chtělo otužuvovat, sportovat, chodit do kolektivu, odjet k moři