Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ty jsi doma s mladsim ditetem nebo proc? Vi, ze jsi doma, tak chce byt taky. Kdybys musela do prace a rekla, ze doma nikdo neni, jsi v praci, musel by tam jit i spat a zvyknul by si, nic jineh by mu nezbylo. Ja bych byla naopak narocnejsi a doma ho urcite nenechavala, za dva roky nejdyl musi jit do skoly. Ale nase deti maji skolu a skolku rady, malej 4,5 jde zitra se skolkou na vylet a uz o tom dva tydny mluvi, tesi se. Ve skolce je od dvou let na cely den.
Zakladatelko, pokud to řešíš „jen“ protože tě štve rodina a chození po obědě měnit nechceš, je potřeba se obranit trpělivostí vůči nevyžádaným poznámkám a radám. Pokud vám to tak vyhovuje, klidně to dělejte dále. Moc nechápu argumenty, že lidi co na full time bez HO pracují si toto dovolit nemohou. Nemohou. A?
Pokud chceš/potřebuješ, aby syn začal od určitého data ve školce spávat, řekla bych mu to jako hotovu věc. Samozřejmě se zdůvodnením (teď už musím naplno pracovat apod.). Snažím se o respektující výchovu, ale i tam jsou hranice, které určuje rodič. U nás je to třeba právě ta docházka do instuticí. Taky nemám syna ve školce každý den do odpoledne, ale kdy to tak bude určuju já dle mé práce.
To, že se nezařadí ve škole apod., jsou domněky. Ve škole se, pokud vím, nespí a dopoledne syn, když je zdravý, do školky chodí. Na výlet bych ho osobně přístí rok zkusila namotivovat (ať zkusí aspoň jeden, dál bych ho nenutila).
Jediné, na co bych si dala pozor, je, že syn řekne, že zítra spinkání zkusí, a pak to nedodrží. Nenutila bych ho tam spát (pokud jste s tím vy ok), ale taky bych nechtěla, ať se naučí jen slibovat bez nutnosti dodržení závazku.
Rozumím, že je těžké ty řeči poslouchat. Máme stejně starého syna v montessori školce a slyšela jsem už ledacos-nejvíc samozřejmě od lidí, co o tom směru vůbec nic neví a vůbec se jich to netýká.
@Anonymní píše: Více
Bude chodit jeste 2 roky? Tak si dej za cil, že od ledna 2025 začneš pomalu pritvrzovat, to bohatě stačí
jinak vítej v klubu- návštěva moji části rodiny je výživná, letošní prazdniny je 7 týdnu ve školce. Když jsem to zmínila, zas jsem byla špatná- prej proč si nevezmes dovolenou ![]()
@Cuddy píše: Více
Jj minulý týden mladej přišel s otázkou k diskuzi, proč musí na to dopoledne, kdy mám HO vlastně do školky, dyt by mohl být doma
a těch slibu, jak si vydrží 4 hodiny sám hrát ![]()
@Cuddy píše: Více
Tak sorry je to jen 6
měla jsem dovolenou 8 dní v červnu, 10 dní v červenci a zbytek holt instituce, poslední tyden manzel/ tchyně ![]()
@Ounou vy máte ale úplně jinej přístup, než zakladatelka, byť s podobným výsledkem. U vás hranice určujete vy, u nich dítě. To je ten zásadní rozdil. U zakladatelky dítě řekne, že nejde, a nemusí. U vás kdyby řeklo, že nechce, tak bys ty rozhodla, jestli ten den musí nebo ne. My to máme stejně. Dokud jsem nebyla denně v práci, deti nebyly denně ve školce. Ale já jsem byla ta, co určovala, kdy ano a kdy ne. Teď je to stejné s družinou. Děti ví, že se můžou zeptat, ale poslední slovo mám já. Někdy být doma můžou, jindy ne, vždy si to vysvětlíme a není problém, oni jsou tak totiž zvyklí. Prostě zásadní rozdíl a ta hlavní věc, kterou se tu většina snaží zakladatelce vysvětlit. Je super mít dítě doma, když to jde. Ale to, kdy to jde, nesmí určovat dítě. Určuje rodič. Toť pointa.
Dcera prostě do školky musela a hotové.. chápu ve třech že je to těžké, ale kluk má 4,5.. já bych mu to podala od záři, že je to prostě školka, vzdělání, žádný holubník a musí tam denně chodit, já musím pracovat a hotové! Za chvíli bude předškolák, školák… bude muset prostě!!!
@Bubla Bůčková píše: Více
To máte dobrý, naše školka má letní provoz 1 týden. Samozřejmě zrovna ten, co máme zaplacenou dovolenou. ![]()
@ibis píše: Více
Ale tak tady to je školkové dítě, ne puberťák… tam se to nutit musí a škola je povinná, při výběru buď půjdeš školy do jiné třídy nebo se třídou navýšit si moje dítě školu nikdy nevybere ![]()
Já školkáče nutím, jen když musím, např dnes jsem si musela v práci napracovat hodiny, takže spí a má smůlu…ale když to není nutné, tak si může vybrat jestli spát nebo po o…
@welovefashion píše: Více
A co jako? Moje děti chodily do státní školky od 2 let a chodily rádi ![]()
Docela drsná představa, že mi dítě nevzali do školky a jiná panimáma nechá dítě většinu času doma, protože dítě do školky nechce a zbytečně tak blokuje místo ![]()
@Anonymní píše: Více
Měli jsme to s dcerou podobně. Taky první rok školky odchodila minimum, moc se tam nezaběhla, nestihla to. Druhý rok už chodila víc, skamarádila se a bylo to lepší. I když milovník školky prostě nikdy nebyla. Měla jsem možnost vyzvedávat po obědě, nastavili jsme dny, kdy se prostě ve školce spí a hotovo. Věděla, že to tak bude, tak se nebouřila.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.