Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
no nebude to příští rok úplně jiný, bude to úplně stejný, a proč teda do té školky vlastně musí? když tam beztak nechce, není tam rád, pořád marodí a nespí tam a ty jsi doma? tak ho odhlas a všichni budou spokojení, může jít až na předškolní ročník
@stinga Nebude to stejný, protože i teď je to od loňského září úplně jiný. Proč tam chodí, no aby si zvyknul. A ono mít aspoň dopoledne čas jen na práci je fajn.
@stinga Jo. Po každé nemoci je to v neděli teda debata a v pondělí ráno je protivný, ale zbytek týdne už je v pohodě. ![]()
Oproti tomu v tý první polovině opravdu nechtěl a kolikrát i brečel, že jsem ho omluvila „jen tak“ tak jo, je to teď mnohem lepší.
@stinga každopádně bohužel hodně marodil, takže se tam nestíhal ani ohřát.
Tohle je web jen rejpavejch hus co se nudi a maj smutnej zivot.
Mama se snazi jakkoliv respektovat pocity a potřeby svyho dítete, ale vlastne si i behem toho dovolí dat dite na dopoledne do skolky a už je to ta nejvetsi bída. ![]()
Damy vy jste fakt husy.
@stinga Nebude to stejny. Moje dite taky potrebovalo vice casu. Nektere deti to proste zvladaji hur, to ale neznamena ze ho musi mit mamina doma. Vsechny tyhle male deti i od nas na meste chodi jen na dopoledne. Nektere dokonce stale rano breci. Moje dite nebrecelo, jo byvalo obas smutne a kdyby do skolky nemuselo tak nepujde. ![]()
Příspěvek upraven 20.06.24 v 00:03
U nás to bylo s tou nemocností na začátku úplně to samé, to dítě si vlastně zvyká na školku pořád znova a znova, když do ní chodí týden a další dva týdny je zase doma. Teď už máme předškoláka a je to se zdravím nebe a dudy, jenom pár zameškaných dní. Ten poslední rok už i začal vyhledávat kamarády, je mu po nich smutno, už mi i řekne - pojďme na hřiště, jestli tam budou děti ze školky, nebo že by si chtěl pozvat spolužáka domů a budou si spolu hrát - dřív mu byly děti úplně fuk a spíš se jich stranil.
Na ty výlety bych ho nenutila - jsou povinné? Nejsou. Třeba až uslyší druhé děti, jak se na výlet těší nebo vyprávět o uplynulém výletu, jak byl super, tak bude chtít jet taky. Bylo by fajn z něho vytáhnout, proč na výlet nechce jet, čeho se konkrétně bojí. Můžete se domluvit, že pojede na výlet, až pojedou na místo, kde už byl a líbilo se mu tam, aby nejel úplně do neznáma. Asi je to pro něho zatím dost abstraktní věc.
@stín katedrál Jednou byl se školkou v divadle. Líbilo se mu tam, teda říkal to a vyprávěl, ale bylo to naposledy co někam jel. Prostě už nechce. Řekla bych že ho to nudí když si nemá s kým povídat, nevím je ukecanej ale s dětma si toho moc nepovídá dle mě, ale nevím, nejsem ve školce. Dle učitelek si občas i s někým hraje. Ale děti ho tam nezajímaj, to vidím když ho někdo z nich pozdraví. Horem dolem ho učím ať jim odpovídá, proč a jak, ale nemá zájem. S dětmi co se vídáme si hraje, ale jen když chce a pořád to není takové to kamarádství.
Nejraději si hraje stejně stále sám a děti kolem mu to kazí. Což mi prostě normálně řekne.
@Anonymní píše: Více
Ony ty děti si na začátku hrají hlavně vedle sebe a spíš si tu hru vzájemně kazí, postupně začnou tvořit ty kamarádské vazby a budou si hrát spolu, až k tomu dozrají, to je úplně normální vývoj. Na ty výlety bych ho nenutila. U syna se to dost zlomilo, až se ho „ujala“ spolužačka, seděli v autobuse na výletě spolu. Ale on jezdit chtěl, protože miluje autobusy. Pak začal přibírat do svého okruhu postupně další děti. Dřív je ani nepozdravil a tvářil se, že tam není. Brzo vyčerpal svou kapacitu sociálních interakcí a potřeboval zase dobít baterky doma v klidu a tichu. Teď běhá s dětmi třeba dvě hodiny po hřišti a nechce jít domů dřív, než půjdou i ostatní. Školková rána jsou u nás krušná, protože se mu nechce vstávat, klasika.
Moje 12leta dcera do skolky nechtela, taky vzdy po nemoci hruza odznova, chodila malo. Je nejsamostatnejsi z mych deti, uci se na same jednicky, zvlada bez pomoci vsechny projekty, objednava si sama obleceni, jezdi autobusem, vyzvedava sestru ze skolky. Delam na smeny a deti jdou do skolky, kdyz musi. Kdyz muzu, jsme spolu.
Já to takto udělala u prvního dítěte. Chodil v podstatě když chtěl. Byl často nemocný. Když nechtěl na nějakou akci tak byl doma. No a letos se to změnilo a školku miluje. Má tam kamarády na které se těší. Tak jsem ráda, že jsem ho nenutila. U druhého to bylo jiný. On plakal, že nechce do školky, ale spíš nechtěl ode mě. Do školky se těšil, ale nedokázal jít v klidu do třídy. Čtrnáct dní jsme si ho předávali s učitelkou z náruče do náruče. Ale jak jsem odešla, tak plakat přestal. Někdy vypluly ven emoce, když jsem došla. Pak se to změnilo a chodí moc rád. Sice se málo zapojuje, nechce mluvit
ale má to tam rád. Mají hrozně hodné učitelky. Výlet zvládl teda levou zadní, ale vystupovat třeba nechce. Očekávám, že příští rok bude úplně v pohodě. Ale on nastoupil do školky v 2,5 letech protože chtěl být jako brácha. Myslím, že to na něj bylo brzy, ale chtěl to zvládnout. Jelikož jsem doma s miminkem, tak jsou oba často doma. Děláme si prostě volno a můžu respektovat jejich potřeby.
Každopádně mě školka moc pomohla. Nejmenší má zdravotní potíže a je náročné dítě, takže se to hlídání ve školce hodí. Ale teď se těším na prázdniny, že si odpočineme ![]()
@Dandie22 píše: Více
Kdybych měla brát ohledy na potřeby našich puberťáků, tak do školy vůbec nechodí a budou se válet doma v posteli a nic nedělat
Protože oni přece ráno nechtějí tak brzy vstávat a do školy se jim nechce ![]()
Mám dítě, které opravdu nerado vystupuje ze své komfortní zóny „do neznáma“. Na kroužek, tábor, školu v prirode jsem ho musela doslova vykopat. A hádej co? Byl tam šťastnej jako blecha. Sám by se nikdy neodhodlal.
Takže neříkám lámat vyloženě na krev přes koleno, ale třeba o výletě bych se skolkovym dítětem nediskutoval. Výlet je součást vzdělávání.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj.
Kolikrat nechce rano do skolky, ale jde protoze to zvladne a on to vi. Kazdopadne je to uplne jiny projev nez kdyz opravdu nechce, protoze se te situace proste opravdu bojí.
Nehlede na to, ze ho znam a vim ze je takovy introvert po me. Taky ze nema proste v ucitelkach duveru, protoze tam vic neni než je. I me to casem pustilo. Stejne tak on potrebuje cas.
Mám 4.5 letého syna. Rok chodi do skolky, ale moc se mu tam nechce. Za ten rok byl ve skolce zhruba mozna mesic, neustale mi marodi. To je tyden skolka, 14 dni a vic doma a stale dokola. Nevytvoril si tam zatim zadne vztahy. Do skolky chodi jen dopoledne, protoze tam nechce spat. Ma z toho strach, proste mi to rekne ze nekdy jindy a furt to odklada na jindy. A stejne nevydrzel do ty skolky chodit nikdy v kuse dele nez tyden. m, vzdycky prinesl nejaky bacil.
Delam z domu takze mi to nevadi, ale okoli kdyz si tak o tom povidame mi vnucuje ze to delam ja ze je takhle zavislej apod. jako v čem? Že respektuji i jeho potreby kdyz to lze? Nedela mi u toho zadny sceny, normalne mi to rekne. To same vylety se skolkou, proste na ne nechce jezdit. Ukazu mu kam pojedou, co tam budou delat at se rozhodne a stejne nechce.
Tak ho necham ten den doma. Dokonce jsem se od rodiny doslechla, ze z nej delam nesamostatnyho idiota, podivína a ze je to moje vina. Taky ze ho nechci urcite poustet apod.
Tak ja nevim. Ucim syna aby byl schopny si v obchode neco koupit, zaplatit. Zvlada si sam udelat kakao, vzit si z lednice svacinu. Natocit si vodu. Oblect se. Proste takove ty zakladni veci samostatnosti. Na nasi zahrade je kolikrst pul dne sam a ja mam jen otevrene okno.
Na hlidani si ho z rodiny nikdy nikdo moc nebral a pak se divi, ze je malej fixovanej na doma a na mě.
Spis jsem se chtela vykecat, protoze to sraní se do toho okolí dokaze nastvat. Uz o svym synovi s nikym debatovat nebudu, jsem poučená.
Prece nebudu protivny a uknourany dite tahnout do skolky (kdyz nemusim) jen protoze vi ze jedou na vylet a on nechce. A abych mu to zatajovala, to se mi nelibi. Stejne by se vyptával proč nesu batoh a lhát mu přece nebudu.
Sama věřim, ze pristi rok to bude zase uplne jiny.