Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ibis píše: Více
Moje děti ve školce nechtěly spát, protože od 2 let po obědě nespí, tak proč je nutit? Když zrovna nemusím být v práci? Školka nemá povinnou docházku narozdíl od školy…
@welovefashion píše: Více
moje dcera také doma od 2,5 let nespala po obědě, ale ve školce spala, on je také rozdíl, když doma dítě vstává v 8.30 třeba, a do školky v 5.15
@Dandie22 Máte se zakladatelkou štěstí, že nemusíte být od šesti rána ve fabrice. To by ty vaše poklady měli smůlu a musely by do školky. Školka je od toho ať si dítě zvykne na kolektiv a docházku. Nikdo se jich nebude ptát, jestli chtějí do školy.
@Midaku Mně z úvodního příspěvku zakladatelky vyplynulo, že její syn tam nechce být po obědě. Chodil tam málo, protože byl stále nemocný. Dále píše, že když se mu ráno nechce jít, tak jde, ale je to jiné jako třeba nechuť k výletům apod. Čili kdyby byl zdravý, chodil by pořád na dopoledne, kromě školkový ch výletů. To mi jako drama nepřijde.
@Ounou píše: Více
Sim tě, skoro 5 letý kluk je doma proto, že chce máma, protože je doma a kluk je furt nemocný, protože nechodí do školky. Drama to zatím není, ale určitě se to nezlepší ani za rok ![]()
@Ounou já netvrdím, že je to drama. Jen prostě nechápu tu dnešní módu stavění dětí do role parťáka. Není to parťák, je to dítě. Nemůže chápat důsledky všech rozhodnutí, která my dospělí děláme. Zodpovědnost je na rodičích. To ptani se, co by dítě jako chtělo, je jen alibismus rodičů, ono to těm dětem v konečném důsledku nijak nepomůže. To by pak všechny děti, co do skolky chodí denně, musely být zanedbany nebo nemilovany nebo nevím co. A to rozhodně není pravda. Ovšem není ani pravda, že vsechny děti, co chodí do skolky denně, mají lepší pracovní morálku. Je prostě potřeba to nějak vyvážit. Dopřát dítěti prostor pro samostatné rozhodování, ale jen v rámci mezi, které stanoví rodič.
@Midaku A mě zase přijde že polovina má mindráky že si někdo může dovolit dělat jen home office a mít školkové dítě doma.
Čtyřletý děcko a prvňák je obrovský rozdíl.
Za prvý zakladatelky děcko dopoledne když je zdrávo do školky chodí a za druhý pi prvňáci dochází co já vím jen zhruba do toho oběda.
Tady je zase drámo. ![]()
A ano dítě je parťák. Nechápu proč by nemělo 4.5 leté děcko být schopné zhodnotit že nechce na výlet se školkou. Když dokáže pochopit proč chodí do školky, dokáže pochopit i tohle. ![]()
@Pitřice Nemám štěstí, mám takovu práci. A proč poklady? Cítím z textu vyloženě závist.
Já teda absolutně chápu že některé děti musí prostě do školky a opravdu nikdy mě nenapadlo nazývat je chudákama, pokladama apod. blbostma
Školka je hlavně pro hlídání dětí. Až ten předškolní rok už se o nějakém zvykání dá debatovat ![]()
@Midaku Jak jsem psala zakladatelce v první postu, dala bych si pozor na to, aby dítě dodržovalo dohodnuté. Zároveň že bych dítě na výlet motivovat zkusila.
Dramatická mi přijde celá diskuze tím, jak je černo-bílá (nebylo to konkrétně na tebe). Ve smyslu-ve 4,5 letech nechodí do školky na celý den, co bude dělat ve škole, nikdy se to nezmění apod. To si prostě nemyslím.
@ibis Já si myslím, že za rok na tom může být zakladatelčin syn úplně jinak. Věřím tomu, co píše s nemocností, protože jsme to loni měli dost podobné. Hlavní je, že jim nevadí, když chodí jen na dopoledne, problém s tím má okolí.
@Dandie22 já jsem taky dítě neměla ve školce furt, když jsem byla doma. A už vůbec tam syn nespal… ale nebylo to tak, že by kluk rekl „nechci“, a já na to „ok“. Je zcela v pořádku mít dítě doma, když můžu. Ale nepřijde mi v pořádku, aby dítě něco nemuselo jen proto, ze zrovna nechce. Výlet neberu jako něco speciálního, dítě prostě jde do školky, akorát nebude v budově, bude venku.
A ne, školka není hlavne o hlídání. Je to předškolní vzdělávání, málokterý rodič dokáže s dítětem pracovat tak, jak se s ním pracuje ve školce. A jsou věci, které ani sebelepší péče jednotlivce prostě nenahradí. Povinné předškolní vzdělávání bylo zavedeno právě kvůli těm, co začali děti socializovat až ve škole. Nejde jen o grafomotoriku, abecedu a počítání, jde hlavně o tu schopnost fungovat v kolektivu, bez maminky, sám za sebe. To doma nenatrenujes. A trénovat to až v předškolním roce je dost dřina.
@Ounou souhlas. Trvat na splnění dohodnutého je důležité. A ano, to, že ve 4 letech toho moc nenachodil, nemusí vůbec nic znamenat. Jde ale o ten přístup. Nemusíš, nechceš. Ale to je můj pohled, jim to evidentne vyhovuje, tak je to v pořádku. Na okolí bych se vykašlal, sto lidí, sto nazoru. Kazdej ať si to dělá tak, jak sám chce.
@Ounou píše: Více
Přesně. Ještě třeťák měl letos školu nejdýl do půl jedné. Takže dělat problém z toho, že děcko chodí že školky po-o, moc nedává smysl. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.