Školka - jsem zoufalá

887
3.9.15 10:12

Školka - jsem zoufalá

Prosím, o radu, jsem už úplně zoufalá. Přihlásila jsem syna (necelé 3 roky) do školky. Jsem sice doma, ale mám dceru 8m, která teď vyžaduje opravdu hodně času a dvě děti 24 hod denně - to bylo někdy na zbláznění. Podotýkám, že jsem na ně z 99% úplně sama.
Syna jsem tedy dala do školky. Jedná se o lesní školku, kde je 7 dětí a 2 učitelky, což je supr. Problém je v ranním loučení. Jsme na sebe hodně fixovaní, takže jsem se to snažila udělat šetrně a první den jsem odešla až po dvou hodinách. Byl to horor. Řval, jak by ho na nože brali a já rychle odešla. Cítila jsem, že to, co dělám není správné, i když všichni tvrdí, že jiný způsob není. Celou cestu jsem probrečela a bylo mi z toho celý den hrozně špatně. Když jsem ho šla ale vyzvednout, byl úplně v pohodě. Pozorovala jsem ho chvíli a vypadal tam spokojeně, učitelky říkaly, že se zapojuje, že nemá sebemenší problém. Říkám si, že je tam buď opravdu spokojený, nebo nad tou situací rezignoval.
Už večer mi bylo špatně, když jsem si uvědomila, že ráno nás čeká to samé. Každé ráno to stejné a já to absolutně nezvládám, jsem natolik ve stresu, že nejsem schopna nic dělat. Nevím, jestli mám školku zrušit a počkat ještě rok. Na druhou stranu na něj nemám tolik času, abych se mu věnovala tak, jako učitelky ve školce. Nechci ho omezovat tím, že jsem tak přecitlivělá a fixovaná na něj.
Možná vám připadám jako blázen, ale nevím, kudy kam. Vždycky jsem se snažila do něj cítit a nejsem zastánce výchovy typu „nechat vyřvat“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lucenka
3.9.15 10:16

@Ringle viděla jsi, že je tam spokojený, že se zapojuje. Tak mysli na to dítě a ne sobecky na sebe a nekaž mu to. Dítě vycítí, že jsi ve stresu a je pak taky, proto třeba brečí.

• Citovat
  • Upravit
619
3.9.15 10:20

Pockej, ja to asi nechapu…pises predevsim o sobe, ne diteti.Dite z tebe citi, jak jsi nervni a fixovana na nej.Dle prvniho dne to tve dite zvlada v pohode, ze zacatku rve, pak funguje, zapojuje se…ty se vzchop, protoze problem je v tobe, ne tvem diteti. A nedochazej po dvou hpdinach, odved ho, nech ho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
3.9.15 10:20

Nechala jsem si kluka doma, dokud nebyl na školku připravený, zvládli jsme to já, on i mimino a děti se spolu naučili hezky hrát a vycházet spolu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TehotnaTerezka
3.9.15 10:22

Prvni den skolky u dcery, tenkrat cerstve 3 roky, taky lesni skolka, jsem zazivala podobne pocity jako ty. Ja brecela za rohem, ona se tam temer valela po zemi, ale trvalo to jen tyden, zvykla si a zvladly jsme to. Ranni louceni jsem se ale snazila neprotahovat, je to podle me horsi.
Syn chodi do lesni skolky uz druhym rokem, je mu 4,5, takze by clovek rekl ze uz to bude mazak a stejne dnes zase brecel, ale ja uz vim, ze to bude v pohode. V ucitele mam naprostou duveru a holt to proste musime preklenout, za tyden mi urcite rekne, ze by chtel do skolky chodit furt.
Na tvem miste bych urcite vydrzela a byla silna, dite tvoji nejistotu vyciti, ranni louceni neprotahovala a vydrzela ;)

• Citovat
  • Upravit
2271
3.9.15 10:22

Tak to máš ještě dobré, můj syn je také od úterý ve školce, zatím tam byl jen na 1,5 hodiny a dnes je poprvé do oběda. Celou dobu vždy profňukal, dnes ráno při loučení dokonce i hysterický řev. Také to psychicky nedávám a pochybuju, že dělám dobře. Je mi úplně špatně i od žaludku, ale musím se věnovat mladší, tak nějak funguju. Doufám že si zvykne. Chci mu dát čas, jestli si zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
3.9.15 10:24

Co bych ja minuly rok dala za to, kdyby tehdy trilety po mem odchodu prestal rvat a zacal se zapojovat. Prorval tam cele dopoledne, nebo sedel a cumel pred sebe. Kdyz jsem prisla, skocil mi do naruce jak kdyby se topil a ja ho zavhranila. Cele odpoledne mluvil o tom, jak uz zitra nechce do skolky, cestu rano probrecel. Po dvou tydnech jsem ho stahla, zacal se pocuravat, byl nestastny.
Plac pri louceni a pak uz klid, na tom nevidim nic spatneho. Sama pises, ze nekdy nezvladas dve deti dohromady. Myslim, ze pro dite bude lepsi trocha place pri louceni a odpocinuta matka nez vynervena nervni matka 24 hodin denne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
887
3.9.15 10:29

Snažím se být v pohodě, protože vím, že to ze mě vycítí. Ráno si povídáme, jak bude ve školce fajn, co tam budou dělat. Ještě mu vždycky něco připravím, co může dětem ukázat apod. Opravdu se ho snažím připravit, aby se těšil. Vše jde dobře, až do loučení. To ho pak musí učitelka držet a já utíkat. Poslední dobou takhle křičí, i když odcházím jednou týdně na cvičení a on zůstává s tatínkem - a to opravdu nejsem nervozní a těším se. Samozřejmě, že píšu hlavně o svých pocitech, protože je sama cítím. O pocitech svého dítěte se můžu jen dohadovat - do hlavy mu bohužel nevidím a nevím, jak to prožívá a cítí on sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38135
3.9.15 10:48

@Ringle uprimne si nejsem jista, ze by odklad o rok pomohl, to mas dalsi rok fixace na tebe, sice by mel byt rozumnejsi, ale.. mame to same, rano ho ucitelky musi za obrovskeho revu drzet, abych mohla doslova utect, prvni 2 dny rval skoro celou dobu, co tam byl, dneska uz trosku lepsi, ale s detma se moc nezapojuje, takze bych rekla, ze jste na tom lip, jenom nesmis tolik podlehat svym pocitum, ja vim, trha to srdce tam to dite takhle nechat, ale nekdy to vazne jinak nejde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12934
3.9.15 10:48

Hodně jsi uškodila tím, že jsi tam byla 2.5 hodiny s ním.
V okamžiku, kdy se dítě zapojí a hraje si, což se většinou stane bezprostředně po odchodu, tak je na školku připravené.
Některé děti prostě vydírají, ale když zjistí, že je to k ničemu, je brzy klid.
Mimochodem, já jsem jako dítě vydírala měsíc pamatuju si to tedy jen jednou.
Máma byla na prášky, ale nechala mě tam proto, že jsem zmlkla okamžitě, jak vypadla ze dveří.
Tvrdohlavost mi zůstala až do dospělosti :oops:.

Příspěvek upraven 03.09.15 v 10:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
3.9.15 10:49

Typický příklad situace, kdy na nástup do školky není připravena matka.

Dítě by zřejmě i bylo (pláč trvá jen při samotném odchodu mámy, pak se zapojuje a je v pohodě)… škoda.

Žádáš sice o radu, ale ono není moc co radit - Tvůj syn problém nemá, máš ho jen Ty sama se sebou. Sama si musíš v hlavě srovnat, že už je čas pustit kluka na první krůčky „do světa“… je normální, že děti při nástupu do školky pláčou při loučení, zvlášť když byly zvyklé trávit 99% času s mámou (jak píšeš, že byl a že jste na sebe fixovaní), to není známka toho, že rozhodnutí o školce bylo špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
3.9.15 10:52

@Ringle syn chodí do montessori jesliček od svého roku a půl (ne na celý týden, ale jen dva dny), ze začátku řval jak tur, ale pak byl vždy v pohodě, jen ranní půlhodinka byla náročná. My jsme byli vždycky v klidu, ale prostě on si poplakal. Po čase už neplakal, sem tam fňuknul, ale bylo to už víc fajn. My jsme se hlavně nikdy neloučili, v ideálním případě jsem počkala pár minutek, až se zapojí a potichu odešla. Teď má dva a půl a už se umí rozloučit, dá pusu a domluvíme se, že pro něho odpoledne nebo po obědě přijdu. Tady je to fajn, že má na něho vliv i to prostředí, proto se trochu bojím až za rok přejde do státní školky, ale věřím, že to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14552
3.9.15 10:52

Dcera nastupovala minulý rok, byly jí dva roky a jedenáct měsíců. Je společenský tip, mezi dětmi jako ryba ve vode. První týden to zvládala naprosto v pohodě, na řvoucí děti koukala s údivem. Pláč se u ní dostavil až druhý týden školky. Nicméně brečela prý jen při tom odcházení ráno, pak už byla celý den v pohodě. Odpoledne když jsem si pro ni přišla, byla vysmátá, spokojená, ale ráda šla s maminkou domů. Pokud je po loučení syn v pohodě a zapojuje se, vydržela bych 3 týdny, zda se to ráno zlepší. Pokud by měl přořvat celý den, asi bych ho stáhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
3.9.15 10:59

Problém máš ty, ne ani to dítě. Je spokojený, tak co bys chtěla? Dítě potřebuje kolektiv, a dřív nebo později prostě tím projde. Život není peříčko a vždy ho neochráníš, on musí sám poznat a naučit se o sebe starat. Myslím, že čím dříve, tím lépe. Závislost a matce pak může být pro něho problém i v dospělosti. No, přečti si něco o mamáncích a tchýních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
3.9.15 11:01

Hlídám děti a i mladší a z 99% za to bohužel může maminka. Většina dětí se po jejím odchodu rychle zapojí, ale čím déle trvá loučení tím je to horší. Doveďte do školky, rozlučte se, hodně používáme, že mají děti hodinky a vidí, že až budou ručičky tam a tam, že maminka přijde, to funguje i u dvouletých.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin