Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, 01.09. nás čeká nástup do školky. Mám z toho velké obavy. Bude řev nebo nebude? Co bude další dny? Jak ho do školky "odtáhnu " pokud nebude chtít? Jak ho vůbec doma obleču. Do toho všeho ještě roční prcek.
Uffff.
Maty má děti rád, rád si hraje. Ví, že půjde do školky ale pořád mi říká, že nechce abych čekala na chodbě že si musím jít hrát s ním…
Ve školce jsme se byli podívat. Byl nadšený, hrál si s dětmi a na slovo poslouchal paní učitelku ale to jsem tam byla s ním. Co bude až za sebou zavřu dveře. Nevím jestli dokážu odejít a zase nevím jestli když to budu poslouchat za dveřmi tak mi nerupnou nervy a nevezmu ho tam odtud.
Ach jo, třeba je to zbytečný a bude v poho.
Je tu ještě někdo kdo má podobné obavy?
Děkuji
Hanka
Napodobne, taky nam to v zari vypukne a vubec si to neumim predstavit, myslim, ze syn to ponese lepe nez ja. Zatim si to neumim predstavit ani z toho praktickeho hlediska, copak rano ho hodi manzel az pojede do prace, ale vyzvedavani bude horsi, skolku nemame zrovna za rohem a brzo budem mit cerstvy miminko, takze to bude jeste zajimave. Ale zvladly to jine matky a deti, zvladneme to taky. Vzhledem k tomu, ze ty jsi doma s rocnakem a ja budu doma s miminkem, tak kdyby cokoli tak prestat chodit muzou vzdycky. Horsi je ta varianta, kdyz tam kvuli praci opravdu chodit musi. Ja se hlavne bojim nemoci, doposud toho moc nenamarodil, tak jsem zvedava jak to bude ve skolce, kazdy mne varuje ![]()
tak my jsme začali chodit loni a takovéto obavy má asi každá matka
dítka se prostě musí anučit být bez maminek a někdo to snese líp a jiný hůř. Malý byl první týden uplně v pohodě-ani nezaregistroval, že jsem odešla, další týden se šprajcoval, tak byl trochu boj, už jsme myslela, že se budemem muset vrátit pro auto, abysme to vůbec stihli-taky nemáme školku zrovna blízko-1,3km a celou cestu do kopce-v té době jsem byla těhotná. v zimě celý 7. a 8. mi hrozil předčasný porod, takže to jsme pak jezdili autem, takovou štreku jsme měla zakázanou
To šprajcování netrvalo dlouho, asi taky týden nebo max. dva a pak byl uplně v pohodě. Učitelky aspoň tady teda, když vidí, že se dítko šprajcuje, tak ho vezmou a snaží se odvést jeho pozornost, něčím ho zabavit, no některé se brání vydatně jako to měla třeba kamoška-malý kopal kolem sebe-no učitelka ho drapla do náruče, řekla běžte, tak jsme šly-chvilku byl slyšet řev,ale za chviličku ticho. Ona si sním začne povídat, vysvětlovat mu to apod…vede ho za ostatními dětmi…a taky jim to netrvalo dlouho. Je asi lepší jít opravdu pryč, než poslouchat, co se bude dít, to opravdu drásá nervičky
co se dělo se pak můžeš učitelky zeptat při vyzvedání. Co se nemocnosti týče je ten první rok opravdu záhul. Malý taky nebýval mocnemocný, ale přes zimu byl doma věčně, což pro mě v mém stavu, kdy mi nebylo nejlíp, nebylo zrvona potěšující, když já sama sotva lezla a měla se starat ještě o nemocného synka. To je pak otázka, jestli ho nechat doma, ale co jsem se tak bavila, i s učitelkama, tak je asi lepší, když si to odchodí, není zaručené, že to mimčo chytne uplně všechno od něj-může a nemusí. Když si to neprojde letos,budete to mít příští rok totéž. Nechala jsem ho chodit. Ke konci zimy už to bylo lepší. do té doby vydržel ve školce nejdýl 3 týdny a šup zase marodit. Malá se narodila v půlce února, to už potom byl docela v pohodě. Tak přeju dobrý start ![]()
Ahojky, no nás to taky čeká. Romča se strašně moc těší, občas se mě zeptá, kdy už konečně bude září, že už chce do školky.
Ale uvidíme, až to příjde. Já teda nebudu doma, momentálně jsem na úřadu práce a ihned jak se zaběhneme ve školce, tak musím nějakou práci sehnat. Největší strach mám ale z toho, že i když si tam nakonec zvykne, tak začne být nemocný
. No bude to zajimavé.
Tak nás to čeká v září taky a obavy mám teda strašné
Tom tam jde teda zatím jen na pět dní v měsíci, než nastoupím do práce, ale právě proto, mám ještě větší obavy, jak to bude zvládat. Bojím se, že si zvykne, že tam je jen týden a pak semnou zůstane zase celý měsíc doma a znova ho tak dám jen na pět dní a další měsíc už natrvalo, no jsem zvědavá, jak to bude. Taky máme školku hned před barákem, tak nevím, jestli nebudu špizovat kolem, jak to s ním vypadá
Další dítko se nám zatím nedaří, takže doma zůstavat nebude moct a navýběr prostě mít nebude, ale nevím, kdo z nás dvou to ponese hůř ![]()
My máme školku taky hned u baráku, tak jsem zvědavá, jestli mi to nedá a budu taku lítat kolem oken
Ale budeme doufat. že to zvládneme bez problémů. Pořád sem si říkala, že je to ještě daleko a ouha, už je to za dveřma. Jak nám ty miminka rychle vyrostla ![]()
No to teda jo
malej se do školky taky zatím těší, ale uvidíme, co bude říkat po prvním dnu že? Ještě sama pořádně nevím, jestli budu mít to srdce, abych ho tam vůbec poprvé odvedla já
nevím, jestli raději neposlat taťku ![]()
Tak já bych teda chtěla být u toho, ale mám strach, abych to nenesla hůře než on
. Přece jen tři a půl roku celý den s ním a teď tohle. Ale musím si říkat, že se tam bude mít fajn
. Navíc nám ředitelka říkala, že první den to nemusíme hrotit a nechat tam děti třeba jen na hodinu, dvě, jak budeme chtít, tak uvidím.
No tak to já právě ještě nevím, jak dlouho tam malého mám nechat
příští týden se tam s ním jdem podívat, tak snad se dozvíme něco víc
Malej ještě ani tři roky nemá, tak tam chudák malá bude asi nejmladší ![]()
Ja myslim, ze budu mit co delat, abych nebulela ja, jeste v mem stavu, to mne dojima opravdu vsechno
. Malej se tesi na deti, na hracky, ale podle mne vubec netusi jaky to vlastne bude a urcite si zatim vubec nedokaze predstavit, ze tam vlastne bude sam bez mamy nebo taty. Snad to bude dobre, preju to i vam vsem.
No já si to právě myslím uplně stejně, taky mám pocit, že ikdyž se těší, že vlastně bobek vůbec netuší do čeho jde
Ikdyž teda když se o školce bavíme, tak mu říkám, že tam bude sám s dětmi a paní učitelkou, že maminka i tatínek budoou chodit do práce, ale na kolik to chápe fakt nevím
A bulet budu i já, ikdyž nejsem těhu ![]()
No to je pravda, ze si to nedokaze predstavit, jak to vlastne bude. I kdyz se ted tesi, tak nikdy nevime, jak budou nakonec reagovat. Romca mel uz tri roky v unoru, tak tam nejmensi nebude a hlavne vypada starsi, nez mu je, tak v tomhle bude v pohode. Ale bude ve tride s detma, kde bude cela trida poprve, tak nezavidim tem ucitelkam. A jak jsou na tom vase deti s oblikanim a obouvanim? Romca to zvlada, ale je strasne liny ![]()
Malej se dokaze svliknout, u tricka musi moc chtit, obcas si natahne teplaky, slipy. Obout max. backurky a crocsy, sandale, kecky NE. Pry to, ale neumi vetsina triletych deti, takze se tim nemam stresovat.
To je fakt, musi chtit a snazit se, ja si myslim, ze az bude ve skolce a uvidi ostatni deti ze se snazi, tak to snad taky pujde ![]()
Holky vy máte výhodu, že můžete poslat tatínka. Můj muž musí být v práci v 5,30h takže nehrozí aby mi ráno pomohl a ještě ke všemu jezdí autem takže já budu bez auta:-( Ale třeba to bude dobrý.
Jinak Maty se umí slíct, oblíct taky ale musí hodně chtít. Obout se umí ale většinou obráceně. Prdku si sám neutře…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.