Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co vše máme pořídit do školy pro prvňačku?Aktovka+penál,desky na písmenka a čísla,bačkory
to bez debat
ale využijem například zstěrku na výtvarku,svačinový box,termolahev
ještě něco
a co na tělocvik ![]()
kliiiiiid - vsechno se dozvite na zacatku skolniho roku - v podstate staci obycejna tuzka a taska na prvni den kvuli foceni.
Taky toho prvnacci spoustu dostanou - alespon od nas od mestske casti, skoly a sponzoru - bylo toho cely kufrik a dve igelitky. Co potrebovali tak prubezne dokupovala ucitelka z tridniho fondu, kam jsme zacatkem skolniho roku dali 200,– ![]()
Letos ve druhe je to jine - nejen, ze uz nemaji vlastni ucebnice, ale putovaci do mensich rocniku a dedici od starsich, ale s povinnym plavacim kurzem jsem hned v zari vyplazli 2 tisice a do konce pololeti nas tisicovka nejmin jeste ceka - za vylety, fotky apod…
Ahoj, taky bych neplašila dopředu… Jeden seznam jsme dostali při zápisu v lednu, druhý 1. září a některé věci se tam lišily, takže jsme šli nakupovat 2×
Ve škole děti nic moc nedostávaly…
Jinak zástěrku na Vv dcera má, chodí i do keramiky, takže ji využije, termolahev nemáme, na tělocvik mají buď tričko + kraťasy nebo tričko + tepláky a cvičky/tenisky…
ona má totiž v únoru narozky a rodina si neví rady s dárkama tak bych jim vypsala nějaký školní pomůcky
a svačinky dáváte do boxu?o zástěrce pořád přemýšlím
musí mít děti bačkory?může mít třeba sandále nebo gumovky?
Každá škola chce něco jiného. Snad jen mě napadá, že ještě stojánek na knihy, dcera měla mít kufřík na výtvarné potřeby, ale to se opravdu dozvíš v té škole, do které půjde, co budou chtít. Jinak svačinu dávám do boxu, protože jinak by z toho byla rozdrobená placka ![]()
Box na svacu - urcite, lahev na piti taky - u nas pullitrovku za dopoledne vyzahne a v jidelne si dotoci caj, ve druzine maji k dispozici stavy od rodicu + barel s vodou.
Kufrik s vytvarnyma potrebama dostali od mestske casti jako prvnacci, zasterku nebo stare tricko vyuziji, pak podlozku igelitu na stul. Na telocvik cvicky nebo tenisky + tricko a sortky/teplaky na prevleceni.
K uceni desky na pismenka a cislice, obaly na knizky a sesity - stojanek na knihy vyuziva dcera az ted ve druhe tride pri psani ukolu - ve skole nepotrebuji…
Kdyz prarodice koupi box na svacu, lahev na piti, penal, tuzky apod. tak to urcije vyuzijete i v budoucnu - nam do vanoc stacila obyc tuzka - po peti jednickach ze psani se prechazelo na pero +- kolem pololeti…
aha takže obyčejné tužky číslo 1 a igelit na stůl koupím v papírnictví?
přikláním se k tomu, že je čas - u nás ve škole jeden seznam dostávají rodiče někdy v květnu/červnu na celoškolní informativní schůzce, nicméně v září dostanou jeden seznam od třídní učitelky, který se od toho celoškolního většinou liší. já si takhle naběhla letos u druhačky, kdy jsem jí při nákupech na konci srpna vybavila kufřík na výtvarku „běžně požadovanými potřebami“ a oni dostali nového učitele, který asi tak 4/5 označil za nepotřebné a v kufříku je vysloveně nechtěl
(no ale u nás se výtvarné potřeby neztratí, děti furt něco vytváří).
ad desky na písmena a číslice - mám ve škole dvě holky a ani jedna je nepotřebovala. u starší chtěla učitelka písmenka dávat do obálky, která zůstává ve škole, u mladší nepoužívali ani písmenka, ani číslice. i když tedy není to přesné, pokud vím, tak nějaké kartičky si děti vyráběly přímo ve škole, ty zas ale nebyly velikostí do písmenkových desek.
box na svačiny máme a občas ho děti používají, termolahev mě ani nenapadlo kupovat. mladší si nosí do školy obyčejnou lahev od půlitrové nebo třetinkové minerálky/jupíka, starší mají od první třídy ve třídě každý svůj hrneček, do kterého si natáčí obyčejnou vodu z kohoutku.
bačkory jako bačkory u nás na škole striktně vyžadované nejsou, starší holka nosí levnější variantu bot crocs, mladší má momentálně ortopedickou obuv a než upravovat bačkory, tak jsem jí na přezouvání pořídila letní obuv. ostatní děti to mají jak kdo, obzvlášť osmáky, deváťáky jsem snad v bačkorech ani neviděla
asi to záleží nejvíc na toleranci školy (u nás dokonce děti s ředitelem vyjednávaly, zda by bylo možné v předletních měsících se vůbec nepřezouvat… zatím je to ve stádiu projednávání, jsem docela zvědavá na výsledek), každopádně je potřeba hlídat, aby boty měly světlo podrážku (= nedělaly tmavé šmouhy na podlaze).
jako cvičební úbor mají do tělocvičny jakékoli triko s jakýmikoli šotkami, na vec tepláky a mikinu, k tomu jakoukoli vhodnou sportovní obuv, do vnitř se světlou podrážkou.
zástěrku na výtvarku holky používají, taky jsem jim pořídila omyvatelný ubrus na lavici.
jestli se chtějí prarodiče rozšoupnout s dárkem, tak já jsem mladší holce do první třídy koupila spešl verzatilku (když jsem viděla, že tužky drží jak prase kost… což nechápu, umí to, jenom lajdačí), u starší holky zas ve škole zezačátku používaly silné tužky, ne obyčejné tenké (učitelka jim je před hodinou půjčovala, až na vánoce nějaká maminka koupila a fimem podepsala tužku pro každé dítě jeho). ale tadyto už jsou opravdu věci, které si každý učitel vyžaduje své, u mladší holky učitelka neřešila, jestli píšou tužkou obyčejnou, silnou, trojbokou, verzatilkou…
http://www.stabilo.com/…1987/pro.jpg
z těch „dražších“ věcí moje starší potřebovala nějaký rytmický hudební nástroj, mladší zas flétnu (ale až ve druhé třídy… i když kdyby je učitel měl hned od první, určitě by je chtěl už v první), pak ještě je výhodou mít na tělocvik vlastní švihadlo (ve školních málokdy vyjde správná délka), mladší měla mít i vlastní míč… ale tohle jsou opravdu požadavky konkrétních učitelů, co chtěli u starší, to nechtěli u mladší a naopak ![]()
já chápu, že ono láká nakupovat předem, když jsou vánoce, svátky, narozeniny… ale pak bys doma mohla mít spoustu krámů, které nebudeš potřebovat ![]()
tuhle Stabilo tuzku doporucuju - sice stoji kome 200,–
ale zafixuje spravne drzeni - my po zkusenosti s tuzkou koupili i Stabilo pero.
a jinak vytvarka - v prvni tride jim stacil vybaveny kufrik co dostaly - ted ve druhe maji na vytvarkou a pracovni cinnosti jinou pi. uc. a ta chtela nejake veci dokoupit…
Flasku my pouziame pullitrovku Jupik Aqua nebo Kubik Water * pruhlene piti uvnitr a nekapajici vicko, termo snad ani neni treba, anopak bez boxu na svacinu si nedovedu predstavit kde by ty svaciny, ktere stejne nosi z pulky snedene domu, vsude v tasce mela…
desky na pismenka nebo cislice pouzivali celou prvni tridu teda do doby nez se naucili cist a pocitat do 10.
a batoh doporucuji Topgal nebo Herlitz.
mám vyhlídnutý topgal,vyhrál v testech a stabilo už jsme koupili a taky pastelky i fixy-trojhránky,u zápisu nám bylo řečeno,že drží špatně tužku.....penál mám vyhlídnutý 3-patrový ale někdo zas říká že je to zbytečný že stačí jednopatrový ale kam by pak dala pastelky ![]()
Tak s tím třípatrovým penálem můžu jedině souhlasit - když v něm mají mít tužky, fixy, pastelky, tak nevím, kam by se to do menšího vešlo… I tak je to tip ťop ![]()
A batoh máme Topgal též ![]()
fragola píše:
Tak s tím třípatrovým penálem můžu jedině souhlasit - když v něm mají mít tužky, fixy, pastelky, tak nevím, kam by se to do menšího vešlo… I tak je to tip ťop
A batoh máme Topgal též
i s pláštěnkou?
dzarunka píše:fragola píše:i s pláštěnkou?
Tak s tím třípatrovým penálem můžu jedině souhlasit - když v něm mají mít tužky, fixy, pastelky, tak nevím, kam by se to do menšího vešlo… I tak je to tip ťop
A batoh máme Topgal též
Ano, ale tohle jsme při koupi nějak neřešili ![]()
Topgal s plastenkou mame - ma ji skoro kazdy a uprimne jsme za cely skolni rok ji ani nevytahly - do/ze skoly jezdi autem a i kdyz hodne prselo, tak stacil destnik…
nam zas u zapisu doporucily jenoduchy penal - zadna patra, aby se v nem prvnaci vyznaly a hned popadly tuzku. Pastelky a fixy mely ve skole stabilne ve schrance pod lavici.