Jídelníček pro 9 měsíční miminko

89
4.10.22 09:54

Skoro 9m rada

Potrebovala bych radu od zkušenějších maminek než jsem já. Jsem prvorodicka, vše řeším a vše se učím..jako správná mamca chci pro své ditko jen to nej.. moje miminko bude mít za chvíli 9 mesicu a potrebuji poradit s jidelnickem, zda se vám zda Ok..klidne napiste i nějaké výtky, rada si necham poradit..

Nad ranem 180ml UM
Snidane piskotkova kase mléčná od Sunaru
Pote dopolední spanek, před kterým má UM 150ml
Obed: masozelenina, s ryzi..testovinou, bramborem (maso i přílohy stridam), 1× tydne zloutek
Svaca: ovoce se susenkou, piskotkem, jeden den s jogurtem a druhy bez
Vecere: 210 UM

Chci se prosim zeptat, nema moc mléčných věci? Má i tolik UM, protože cajiku mi vypije jen 50 ml, tak jsem rada, ze má aspoň mliko k tekutině. Nevadi, ze dopoledne má na svacinu mliko misto presnidavky? Tu má odpoledne, jelikož dopoledne u flasky usina..Jinak musim vše mixovat, vadi i zrnka ryze, hned ji to nadavuje. Proto ještě nema například chlebiky apod. Nevadi to? Oproti mým kamarádkám, které mají stejne stare mimca, ty už mají chlebik na snidani, ale to by mala nezvladla :D

A kdy mohu do prikrmu davat například cottage apod? Tvaroh nedavam, budu chtit davat až od 11.měsíce nejdrive,.

Moc vsem maminkam dekuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4068
4.10.22 09:59

Zaradila bych mnohem vic veci do ruky. To nadavovani k tomu patri, jinak se kousat a pracovat s kousky nenauci. male deti maji prave proto davici reflex posunuty blize do ust, aby se neudusily.
Takhle si podle me zadelavas na problem q mixovanim.
Davej banan, mekkou mrkev, podusene jablicko, krupky, cokoliv, at trenuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
4.10.22 10:02

@Villanelle to jsem zkousela, přes den má krupky a je to v pohode, banan taky rozmackany (kousky) v pohode, ale když ji dam varenou testovinu, tak z toho zvraci. Vím, ze by mělo trénovat, ale ještě mi prece jen přijde, ze má trochu cas. Přijde mi skoda, když mi kvůli jedné testovine vyhodí cely obed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5879
4.10.22 10:07

K večeři už bych zkoušela třeba chleba s lučinou rozkrájený na kostičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6125
4.10.22 10:09

Za mě má na ten věk k dispozici málo čerstvého ovoce a zeleniny - už v podobě, kdy si to může vzít a učit se jíst samo. Celkově už by to chtělo zařadit více jídel, která může jíst sám.

Jinak dávicí reflex je kamarád, ne bubák, dítě se takhle učí bezpečně pracovat s jídlem.

A celkově bych se snažila o větší rozmanitost a snažila se, aby bylo dítě zvyklé na pestrou stravu. Takže bych v tom režimu, který máte, třeba střídala kaše k snídani (je obrovská škála možností - rýže, quinoa, jáhly, pohanka…), zařadila pomalu třeba červenou čočku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
4.10.22 10:13

Dekuji Vám za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6125
4.10.22 10:14
@Tanja123 píše:
@Villanelle to jsem zkousela, přes den má krupky a je to v pohode, banan taky rozmackany (kousky) v pohode, ale když ji dam varenou testovinu, tak z toho zvraci. Vím, ze by mělo trénovat, ale ještě mi prece jen přijde, ze má trochu cas. Přijde mi skoda, když mi kvůli jedné testovine vyhodí cely obed.

Rozhodně není malá na to, aby trénovala kusy jídla. Rodiče, co krmí děti podle BLW metody, od toho cca půl roku podávají dítěti kusy do ruky místo mixů a v pohodě. Období do roku věku je období, kdy se dítě má s jídlem především seznamovat, ochutnávat a učit se s ním pracovat bez tlaku na to, kolik toho má sníst. Taky hodně záleží na formě, ve které tu jednu těstovinu podáš - ideálně prostě na trénování jídlo, které jí dáš do ruky a ona si bude moct sám jíst. Když jí to dáš v kusech na lžičce do pusy, tak se opravdu spíše bude dávit. V devíti měsících už bych prostě dala kus banánu v adekvátní velikosti a formě do ruky a papej si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
4.10.22 10:22

@SlečnaDahlia moc dekuji. Testovinu měla maslicku v kuse. O te metodě vím, některé me zname ji praktikuji..a některé ne. Jednou mi kamaradka rekla, ze každá máma pro to není, dívat se na davici se dite. A jak píšeš, jen je to na seznámeni a prý toho moc nesni. Mají to tak, ze nabízí, ale pak musí dat stejne mleko..u nás je to tak, ze má obed 200g (zelenina s masem a prilohou) a dokrmovat nemusim. V rodine mi říkají, ze ji kousky nutit nemam, ze si k nim přijde sama, až bude vetsi. Tak sbírám informace..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
4.10.22 10:32

Myslim, ze bys mohla pridat na rozmanitosti :) polevky - vyvary, huste zeleninove, z cervene cocky.. treba ruzne zeleninove placky nebo livance servirovane na prouzky jsou fajn. Cerstve ovoce nebo zelenina, orechova masla (samozrejme opatrne pokud jeste nemelo). Jogurty, kefiry.. Tohle vse bych daval radsi nez piskotovy kase nebo piskoty.. kousky bych proste zkousela nabizet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5879
4.10.22 10:33
@Tanja123 píše:
@SlečnaDahlia moc dekuji. Testovinu měla maslicku v kuse. O te metodě vím, některé me zname ji praktikuji..a některé ne. Jednou mi kamaradka rekla, ze každá máma pro to není, dívat se na davici se dite. A jak píšeš, jen je to na seznámeni a prý toho moc nesni. Mají to tak, ze nabízí, ale pak musí dat stejne mleko..u nás je to tak, ze má obed 200g (zelenina s masem a prilohou) a dokrmovat nemusim. V rodine mi říkají, ze ji kousky nutit nemam, ze si k nim přijde sama, až bude vetsi. Tak sbírám informace..

Jo, ne každý tu metodu praktikuje, ale zároveň nejde dávat v tomto věku už jen tekutou stravu. Podívej se klidně i v obchodě, jakou konzistenci mají skleničky. Tam už je to o tom, že v tom jsou kousky a třeba když uvaříš brambory, maso, tak to namačkat jen vidličkou a ne mixovat, maso nakrájet na kousíčky. Prostě postupně se z tekuté stravy má dostat do fáze, že si napíchne na vidličku bramboru a zvládne to sníst. To zvládají bez problému dvouleté. Roční zkouší jíst jen s dohledem i špagety, jen s tím rozdílem, že se ten balík minimálně v půlce zlomí, aby to nebylo tak dlouhé. V tomto věku i děti, které nejedou tu metodu, tak si berou kostičky chleba z talířku, mají třeba třetinu banánu a jí. Jen to tekutější je pro ně ještě moc náročné. Takže polévku apod. nezvládnou. Ale to co se dá jíst rukou, tak v tomto věku už jí i děti, které nejedou přímo tu metodu. V roce začnou hustější kaší a lžičkou a postupně třeba jogurt apod..Nechat dítě jíst ovoce apod. rukama samotné je první krok k tomu, aby se dítě najedlo bez pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37295
4.10.22 10:45

Záleží kdy jsi začínala s prikrmem no, ono je rozdíl začít ve 4 měsících a začít v půl roce. Já začínala ve 4 a dcera na teď 8 měsíců a má ráno přesnídávku nebo jogurt, oběd masozelenina, ten teda kupuju ve skleničkách a teď od 8 měsíců už v nich jsou malé kousky, večeři má většinou nějakou kaši. Ale během dne teda kojim na požádání, má na chroupani křupky, občas dám do ruky kus jabka, okurky, mrkve apod, aby to ohryzavala, když vařím vajíčka nám na večeři, tak ji dám sníst žloutek, nebo když ani svoje jídlo a kouká, tak ji dám třeba ještě kus chleba nebo půlku rohlíku, aby to zuzlala. Spíš to chce jakoby pomalu seznamovat s tím jídlem v tuhé podobě, než ji všechno mixovat do hladka. Můžeš zkusit třeba už i zeleninové polévky, toustový chléb s lučinou na kostičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1287
4.10.22 10:47

@Fiveone já se tady připíchnu, syn take 9m. Neji mi skoro nic, ke vsemu ma odpor. Zkousela jsem mixovat, potom jen nahrubo rozmackat vidlickou, kousky. Nic. Sklenicky, moje uvarene, nic. Mleko ma jen rano 100ml, pred spanim 210(3lzicky kase na zahusteni v mleku ) a v noci 180ml. No a pak pres ten den vicemene nic, mleko odmita. Strasne ho bavi se v jidle patlat ale do pusy si neda vubec nic. Kdyz uz dam mekkou mrkev apod do ruky formou BLW, tak to v pesti okamzite rozmackne a tim to konci. Jsem uz naprosto zoufala. Kousky mu nevadi, chleba, livanecky, testoviny apod, ale vzdy otevre pusu max 5× a stop, nechapu proc, kdyz jde videt, ze mu to casto chutna. Jak kdyby se zacal nudit.. Dr mi rekla, ze ziviny mit musi, ze ho mam nechat vyhladovet, nedojezeny obed nabudnout znovu za 20min, zadny uspech. Uz jak ho davam do zidlicky tak vetsinou breci a jak vidi lzicku tak uplne, takze usuzuji, ze tudy cesta nevede a chce sam ale jak, kdyz to jidlo ho nenapadne si do te pusy dat.. Prijde mi, ze mu i vadi sedet v te zidli, kdyz mu davam nejake ovoce na zemi napriklad, kdyz si hrajeme, tak ho prijima v pohode ale fakt nechci za ditetem s jidlem behat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
4.10.22 10:47

@Kriss Tina začínala jsem v půl roce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
4.10.22 10:50

@Nikca7 no, každý se trapime jinak..mi mala sní, ale musí to mít namixovane, nema to úplně tekuté, mívá to i huste, ale jak jsou v tom hodne kousky, tak zvracime. Asi ještě s kousky pockam, jsem rada, ze mi ji a myslim, ze každé ditko je jiné a potrebuje svůj cas. To, ze mixuji mi nevadi..verim, ze do 2 let si k tomu najde cestu. Vám také drzim palce, musí to být stres :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7740
4.10.22 10:50

Mi příjde strašně moc sladkého.. kaše piškotová, pak sušenky, piškoty… já toto vůbec nedávala snad vůbec, piškoty někdy po roce pozdějí…Dcera v 9m jedla ráno domácí kaše… ovesné, jáhlové, rýžové, pohankové… nebo nominal kaše.. a osladila jsem jablkem, hruškou, banánem.. nebo i přesnidávkou… pak měla na oběd asi jak ty různé masozeleniny, přílohy všelijaké kuskus, quinoa, pohanka, rýže, těstoviny, brambor, batát.. všelijaké kombinace zeleniny, masa, žloutku… pak třeba do ruky jablíčko, mrkev, okurka, jahody, maliny, borůvky… občas křupku kukuřičnou mrkvoou, řepovou.. nebo i jen uvařenou zeleninu a to si jedla rukou. Na večeři kolem 9-10m jsem začala dělat zeleninové polévky všelijaké druhy.My fakt hodně byli na ovoci, zelenině… žádné piškoty, sušenky, ani ty sladké kupvané kaše. A tvaroh po roce a nee často.. je to zátěž na ledviny, tak dvakrát týdně…dělala jsem domáci pribinák. Dělávala jsem na svačinky či večeře i zeleninové placky do ruky. Nebo bílý jogurt na svačinu s ovocem. Nebo takové fajn placičky banán, ovesné vločky, vajíčko (žloutek do roka), bílý jogurt a pečené v troubě. I různé buchty jsem pekla ochucené jen ovocem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí