Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
chtela bych se zeptat, zda mate nektera stejnou zkusenost. Mam holcicku (11,5mesice), od jejich dvou mesicu chodime na neurologii kvuli predilekci hlavicky. Cvicila jsem s ni Vojtovku a predilekce je pryc. Ale na 10ti mesicni kontrole mi doktorka na neuro nasadila brouka do hlavy s tim, ze mala neslabikuje. Respektive ona nerika nic. Vystaci si s aaaaa v ruznych vyskach, kdyz place tak z ni sem tam vypadne ma nebo mam. Obcas mam pocit ze by chtela mluvit, ale neotvira pusenku. Jinak je moc sikovna. Leze, sedi, obchazi nabytek, zkousi se poustet. Ja bych to nijak neresila, kdyby neurolozka do zpravy nenapsala POZOR neslabikuje. S dcerkou doma prohlizim knizky, rikam jak delaji zviratka, popisuji co zrovna delam(e). Nemate prosim nektera podobnou zkusenost? Popripade kdy se vam ditko rozmluvilo? Dekuji za vase zkusenosti ![]()
Jejda, iba ta zbytocne vystrasila. Moje dieta ani v troch rokoch neslabikovalo, zacal niekedy okolo tri a pol roka, ked mal. Je velmi sikovny, chysta sa uz na vysoku. Nechodili sme dokonca ani k logopedicke nikdy. Rozrozpraval sa sam a dokonca rozpraval velmi cisto. Kazde dieta je individualne a hlavne recove centrum nema absolutne nic spolocne s inteligenciou.
Moje dcera se rozmluvila ve 2,5 letech, nevydržela jsem a sama jsem iniciativně oběhla kolečko neurologie, psychologie, foniatrie asi ve 2 letech. Nemluvila, ale dokázala se dorozumět posunky a rozumněla všemu, bavily jí knížky. Pak to šlo rychle. A má nadprůměrnou inteligenci. Takže neboj, nejspíš to dopadne dobře.
Hmmm starší syn neslabikoval ani ve třech letech ve třech a půl říkal dvě slova
Kamarádčin syn má 16 emaicu a vystačí si s ne a na, občasné mama tata… Nikdo to neřeší… Začal to říkat okolo třináctého měsíce…
U nás synek začal slabikovat v 11,5m, první máma, táta ve 23m. A má vývojovou poruchu řeči. Nechci strašit, nemusí to být váš případ.
Syn snad do 15 měsíců neřekl nic, pak občas nějaká slabika, ve dvou letech konečně nějaké slovo a teď má 2,5 a konečně začíná říkat věty aspoň o třech slovech 😀
Syn v roce taky jen mlčel. Slabikovat začal v roce a půl a rozmluvil se během 14 dní chvíli po druhým roce. Ve 2,5 letech mluvil líp, než dcera, která slabikovala snad od půl roku… ovšem vystačila si s tím skoro do těch 2 a půl… takže já bych to neřešila. Jen teda na logo jsme jako doma, ale co už…
Tady ti všichni udou říkat, jak jejich normální děti neslabikovali málem ani ve školce a stejně bylo vše v pořádku.
U části ano a dovolím si říct, že značné, ovšem obrovské množství dětí na logopediích a podobně značí, že to zdaleka tak v pořádku není.
Ale teď bych ještě neplašila a snažila se rozvíjet jemnou motoriku. Ta je pro řeč důležitá.
Pokud by to bylo špatné ve dvou letech, snažila bych se už vyloučit problémy. Pokud má být něco špatně a dítě nebude z těch, které se najednou rozkecají, je lepší na to přijít dřív. Za mě se to teď dost zanedbává.
@Meggiska píše:
Syn snad do 15 měsíců neřekl nic, pak občas nějaká slabika, ve dvou letech konečně nějaké slovo a teď má 2,5 a konečně začíná říkat věty aspoň o třech slovech 😀
Moje Láska taky stejný vývoj. Ve 3 letech se najednou krásně a čistě rozmluvil (no, až na sykavky, zato R uměl od začátku nádherně. Bodejť by ne, když celé dny předtím „brm-brmoval“ - napodoboval auta
). A je z něj šikovný inteligentní chlapeček.
Já si myslím, zakladatelko, že máš zbytečné obavy. Podstatné je, že dítě reaguje na podněty, že Ti rozumí… že reaguje citově správně atd.
@BeaL píše:
Moje Láska taky stejný vývoj. Ve 3 letech se najednou krásně a čistě rozmluvil (no, až na sykavky, zato R uměl od začátku nádherně. Bodejť by ne, když celé dny předtím „brm-brmoval“ - napodoboval auta). A je z něj šikovný inteligentní chlapeček.Já si myslím, zakladatelko, že máš zbytečné obavy. Podstatné je, že dítě reaguje na podněty, že Ti rozumí… že reaguje citově správně atd.
U mého syna bylo vyloženě vidět, že mi na mluvení kašle, všechno si dokázal ukázat, naznačit, udělat zvuk.. celkově byl svůj, jako nějaké paci paci nebo jak si veliký, to se vždycky otočil a odešel, že to dělat nebude 😂
@Meggiska píše: … nebo jak si veliký, to se vždycky otočil a odešel, že to dělat nebude 😂
To je znak inteligence! Proč by dělal někomu cvičenou opičku?
![]()