Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Dneska vyjela sousedova fena po našem 4letém synovi a lehce ho škrábla na ruce. Není to nic hroznýho, ale je to do krve (2mm ranka) a ona není očkovaná. Přemýšlím, jestli jet na pohotovost. Manžel tvrdí, že si ho tam nechají na infekčním. Prostě docela divoký představy. Nevíte, jak se v takovýchto případech postupuje?
Skrabla jako kousla? Urcite nechat vysetrit psa na vzteklinu. Pokud se to neudela, tak se preventivne pichaji injekce do bricha…
@bodlinka1 Není očkovaný ani na vzteklinu? nebo jen nemá očkování -psinka, parvovira ap. kombinace? Vzteklina je totiž povinná… Jinak určitě, aby zajeli na veterinu a psa nechali prověřit- přivézt vám pak potvrzení…
Jo, škrábla zubama. Takže v pondělí nahnat souseda k vetovi.
Urcite bych jela na pohotovost. Malého kousnul kdysi potkan když ho chtěl zachránitod kkočky a byl na infekčním. A taky vyšetřit toho psa samozrejme.
@birma podle souseda očkovaná letos není a očkovák jsme ještě neviděli, takže ani nevíme, jestli očkovaná vůbec je. Manžel k němu teď jde. Já vím, že je vzteklina povinná…
At vezme soused psa k veterinari, jeste dnes, ten psa vysetri a da mu potvrzeni, ze pes nema vzteklinu. Ale bud v klidu, nase zeme je uz nekolik let bez vyskytu vztekliny. Pokud nema soused psa cerstve dovezeneho ze zahranici, tak to bude ok ![]()
Manžel šel k sousedovi pro očkovák a moc moc doufám, že loni ji proti vzteklině naočkoval tou vakcínou na dva roky.
@Vlkoška díky.
Nechcu být hysterka, pak si zas říkám, že podcením to a je průšvih.
Manžel se vrátil. Fena není očkovaná od roku 2006. I když soused tvrdí, že ji očkoval při kastraci (cca 2 roky zpátky). Což mně přijde jako blbost cpát do feny vakcínu při takovém zákroku jako je kastrace.
A ceho se bojis? Nemoci, ktere ohrozuji jen zvirata (psinka, parvoviroza), nebo vztekliny, ktera nebyla v CR 12 let? Klid, nic se nestane, nemas se ceho bat.
Abych tě trošku uklidnila, tak poslední výskyt vztekliny v CR je zaznamenán v roce 2002. Od roku 2004 je CR prohlasena za zemi vztekliny prostou
@bodlinka1 na veterině je postup takový, že psa vyšetří, zda nejeví známky vztekliny a pozve s je po týdnu na kontrolu, jestli je pes stále ok (žije), pak se doporučí doočkovata dá se potvrzení, že je zvíře prosté vztekliny. pokud nepojedete k Dr., tak vlastně asi nic podobného nepotřebuješ. Kdyby to malému začalo hnisat (tlama je plná bakterií a poranění od zvířat ráda hnisají), jeli jste k dr., tak bude potvrzení vyžadovat. Možná bych „vyhnala“souseda na veterinu, aby přinesl potvrzení, kdyby se něco začalo dít, ať ho máte, ale pokud je rána klidná, byla bych v klidu a vztekliny bych se vůbec nebála (už vůbec ne od psa od sousedů, který je na zahradě), jak tu zaznělo, ČR je vztekliny prostá. Leda pokud žijete v pohraničí (Polsko, Slovensko..), tak tam bych se bála u volně pobíhajících zvířat..
O. K. ženy, děkuju. Asi se bojím nějaké infekce, plus články z netu, které doporučují jet okamžitě k lékaři, tak mně to trochu vypumpovalo. Ale vyčistila jsem to, tak to bude ok.
Díky a hezký víkend. ![]()
@jowana píše:
Možná bych „vyhnala“souseda na veterinu, aby přinesl potvrzení, kdyby se něco začalo dít, ať ho máte, ale pokud je rána klidná, byla bych v klidu a vztekliny bych se vůbec nebála (už vůbec ne od psa od sousedů, který je na zahradě), jak tu zaznělo, ČR je vztekliny prostá. Leda pokud žijete v pohraničí (Polsko, Slovensko..), tak tam bych se bála u volně pobíhajících zvířat..
Já bych vyhnala souseda na veterinu čistě z principu… prostě je to jeho pes a zvládnou jednou za 3 roky očkování proti vzteklině snad není takový problém.
@j.a.n.i1 to asi jo, pokud mu není třeba 75let a víc, pak to uplně snadné pro ně být nemusí..Ale je fakt, že to bude výchovné a třeba si to bude alespoň hlídat a zakladatlka bude klidnější a mít alespoň papír v ruce.