Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dcera (13 let) začala asi před dvěma lety docházet s kamarádkami na koně, kde jezdily (pod jakýmsi dozorem dospělé osoby). Po nějaké době koupila matka kamarádek koně sama a dcera začala jezdit na koni tam.
Nyní k problému, respektive k tomu, co se mi jako matce nelíbí.
1. Děvčata jezdí s koněm sama
2. Jezdí v lese, což osobně nepovažuji za vhodný terén
3. Dcera jezdí bez helmy, ačkoli jsem na ni apelovala, že bez helmy na koni jezdit nesmí
4. V lese sundají koni sedlo a skáčou přes spadlé stromy, a to pouze s jakousi ohlávko, prý se kůň bez udidla hůř ovládá (já ale nevím, co to vůbec je)
Mám strach, že může dojít k vážnému úrazu, přišla jsem na to vlastně díky tomu, že si dcera dala na fb fotografii, kde bez helmy, bez sedla letí na koni přes dva spadlé kmeny.
Dnes jsem s ní o tom mluvila a zatím jsem jí tyto aktivity zakázala, což se samozřejmě neobešlo bez šílených scén.
Prosím o názory, ona mě považuje za naprosto nemožnou, prý o tom nic nevím a vždycky všechno zkazím, dělá mi dobře jé všechno zakazovat..
Kone mame doma. Je mi 26 let a tata by me bez helmy do lesa samotnou NIKDY nepustil. Natoz ve trinacti letech s kamaradkama. A sundavat koni sedlo nekde uprostred lesu. No to by me v zivote nenapadlo. A jezdit jen s ohlavkou
Asi jsem te moc neuklidnila, ale nestacim se divit, ze ma nekdo takovy kravsky napady.
A co rodice te holky co ji toho kone koupili? Ty o tom vi?
Tak já bych jí asi zabila, a tedy na koně nepustila, protože evidentně nemá ani špetku rozumu a soudnosti. Ona, ani její kamarádky, ani jediný dospělý okolo toho koně.
Asi tě jako matku nepotěším, ale věz, že já od svých 12 let jezdila na koni. Bylo to v 90. letech, jezdila jsem dostihový koně v tréninku, trénink probíhal v terénu, tj. v lesích, na loukách, skákaly se padlý kmeny a podomácku vyrobený skoky. Helmu tenkrát nenosil nikdo, maximálně tak v zimě jsme měli na hlavách kulichy. V nějakých 16 letech jsem běžně jezdila do terénu jako nejstarší ze skupiny, se mnou třeba tři čtyři holky o dva roky mladší. Co si pamatuju úraz, tak akorát zlomeniny ruky a mírný otřesy mozku.
Každopádně bych jako matka trvala na nošení helmy. Můžeš to zaonačit tak, že pokud nemá svou, tak bych jí nějakou dala k narozeninám nebo pod stromek, taky jí můžeš koupit bezpečnostní vestu.
A taky bych se domluvila s matkou holčiny, co jim kůň patří, jak vidí odpovědnost za případný úraz. My tenkrát do stáje donesli od rodičů podepsaný papír, že o naší docházce ví a že je to na naše/jejich riziko. Že jezdí holky samy? Vážný úraz se může stát, i kdyby vedle tvojí dcery na koni jel dospělý a klidně to může být sebezkušenější jezdec a cvičitel.
No tak za mě - jezdit na koni a přeskakovat kmeny bez helmy?! No tak na to mám svůj vlastní život až natolik ráda, že tohle bych si v životě nedovolila. Je pravda, že na koni jsem jezdila taky v těch 13 letech cca do 16, pak mi to škola a přestěhování nedovolovalo. Chápu, žes jí to zakázala a určitě to neznamená, že o tom nic nevíš. V dnešní nešikovný době, bych ani na skládačku bez helmy nevlezla
Bohužel chce být hrdinkou a frajerkou před ostatními a pokud ony helmy nenosí, tak ji to je nejspíš trapné… Ale to je problem rodičů těch ostatních a ty ses zachovala naprosto správně. Nepovolila bych dokud by helmu nezačala používat.
Přeju pevné nervy
Tak hlavně bych to prodiskutovala a mamkou holek, protože to se nemůže líbit žádné rozumné bytosti. Jako třináctiletá jsem měla tedy větší pud sebezáchovy, ale taky jsem chodila pást tam, kde jsem na koně mohla vylézt a svézt se. Tenkrát byl problém v tom, že jsme jen pracovali a téměř nejezdili. Bez helmy a venku bez sedla a uzdečky bych to svým dětem taky nedovolila. Držím palce, ať se dcera vzpamatuje. Spadla jsem z koně s helmou a odnesla to těžkým otřesem mozku, Vánoce v nemocnici, takže nedoporučuju. Jaké by asi byly následky bez ní.
@andulik8 Já jsem z toho taky značně zděšená, myslela jsem si, že má alespoň helmu, že mají na koně nějakou výbavu..
Já této problematice vůbec nerozumím, pošlu fotku, posuďte samy.
@Zenyatta Helmu jsem koupila a trvala na tom, že ji bude nosit.
Tady je zaděláno na pěkný průser. Ještě, že aspoň ty máš rozum, když už ho nemají rodiče-majitelé koně. Vůbec tady nechci vypisovat, co by se mohlo stát. U koní jsem 20 let, zažila jsem toho hodně, i ze stran potrhlých puberťaček. Jediným tě uklidním, toto dělají v takovém věku snad všechny pubošky. Nebyla jsem jiná. Ale jde o to, že by nad nima měl být někdo dospělý, koho musí poslouchat, z koho budou mít respekt. Tak to za dávných dob jízdáren bylo. Byl trenér a co řekl bylo svaté. Dnes má koně, s odpuštěním, každá káča a rodiče ho před tím viděli jen na obrázku…Už jen to, že kočka z koně spadne, on uteče a udělá někde škodu, nebo někoho zraní, to už je hodně drahý špás.
Prostě hazarduje. Já jako rodič bych to nedovolila. Trenér, by to nedovolil, jezdecký klub by si tohle nevzal na triko. Tady dětičky bez dozoru dostaly nádhernou, leč vzhledem k jejich lehkovážnosti nebezpečnou hračku.
Já jsem se jí snažila vysvětlit, že jako hokejista nemůže vyjet na led bez výstroje, tak ani ona nemůže na koně bez příslušného vybavení, navíc se mi i několikrát stalo, že byly mimo signál, ani jsem se jim nedovolala a nedovolaly by se ani ony, pokud by došlo k průseru..
@terinka4444 Taky to nedovolím, řekla jsem, že budu chodit s nimi, což sice není ideální, protože koním nerozumím, ale jsem schopná řešit zranění. Prý nebude za trapáka, tak jsem jí řekla, že tedy konec.
Taky jezdím od 13 a chápu ten adrenalin a krásu, ale nikdy bych na koně nesedla bez helmy - kamarádka spadla bez helmy jen jednou a má doživotní následky, nejlépe mít i jezdeckou vestu, která chrání páteř - je vyztužená (není to normální vesta jako bunda…). Já bych měla velkou radost dostat to k narozkám. PS:Pro uklidnění statisticky je mnohem větší pravděpodobnost, že se zraní na silnici v autě než na koni…
V době mého mládí jsme v tomto věku jezdily, kde jsme chtěly a kde to bylo dovolené a helmu fakt nikdo nenosil.
Na matku bych se dívala jako na trotla, kdyby jí to vadilo, protože bych nechápala, co chce, protože jsme se chovaly jako každý v našem okolí-podotýkám že v okolí průměrných rodin.
Ale už je to skoro 20 let, tenkrát asi bylo všechno jinak, kdo ví, jestli se používaly autosedačky.