Jezdectví, kdo rozumí koním?

14809
18.9.14 22:08

Jezdectví, kdo rozumí koním?

Dcera (13 let) začala asi před dvěma lety docházet s kamarádkami na koně, kde jezdily (pod jakýmsi dozorem dospělé osoby). Po nějaké době koupila matka kamarádek koně sama a dcera začala jezdit na koni tam.
Nyní k problému, respektive k tomu, co se mi jako matce nelíbí.
1. Děvčata jezdí s koněm sama
2. Jezdí v lese, což osobně nepovažuji za vhodný terén
3. Dcera jezdí bez helmy, ačkoli jsem na ni apelovala, že bez helmy na koni jezdit nesmí
4. V lese sundají koni sedlo a skáčou přes spadlé stromy, a to pouze s jakousi ohlávko, prý se kůň bez udidla hůř ovládá (já ale nevím, co to vůbec je)
Mám strach, že může dojít k vážnému úrazu, přišla jsem na to vlastně díky tomu, že si dcera dala na fb fotografii, kde bez helmy, bez sedla letí na koni přes dva spadlé kmeny.
Dnes jsem s ní o tom mluvila a zatím jsem jí tyto aktivity zakázala, což se samozřejmě neobešlo bez šílených scén.
Prosím o názory, ona mě považuje za naprosto nemožnou, prý o tom nic nevím a vždycky všechno zkazím, dělá mi dobře jé všechno zakazovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
413
18.9.14 22:20

Kone mame doma. Je mi 26 let a tata by me bez helmy do lesa samotnou NIKDY nepustil. Natoz ve trinacti letech s kamaradkama. A sundavat koni sedlo nekde uprostred lesu. No to by me v zivote nenapadlo. A jezdit jen s ohlavkou :zed: :zed: Asi jsem te moc neuklidnila, ale nestacim se divit, ze ma nekdo takovy kravsky napady.
A co rodice te holky co ji toho kone koupili? Ty o tom vi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.9.14 22:23

Tak já bych jí asi zabila, a tedy na koně nepustila, protože evidentně nemá ani špetku rozumu a soudnosti. Ona, ani její kamarádky, ani jediný dospělý okolo toho koně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
18.9.14 22:23

Asi tě jako matku nepotěším, ale věz, že já od svých 12 let jezdila na koni. Bylo to v 90. letech, jezdila jsem dostihový koně v tréninku, trénink probíhal v terénu, tj. v lesích, na loukách, skákaly se padlý kmeny a podomácku vyrobený skoky. Helmu tenkrát nenosil nikdo, maximálně tak v zimě jsme měli na hlavách kulichy. V nějakých 16 letech jsem běžně jezdila do terénu jako nejstarší ze skupiny, se mnou třeba tři čtyři holky o dva roky mladší. Co si pamatuju úraz, tak akorát zlomeniny ruky a mírný otřesy mozku.
Každopádně bych jako matka trvala na nošení helmy. Můžeš to zaonačit tak, že pokud nemá svou, tak bych jí nějakou dala k narozeninám nebo pod stromek, taky jí můžeš koupit bezpečnostní vestu.
A taky bych se domluvila s matkou holčiny, co jim kůň patří, jak vidí odpovědnost za případný úraz. My tenkrát do stáje donesli od rodičů podepsaný papír, že o naší docházce ví a že je to na naše/jejich riziko. Že jezdí holky samy? Vážný úraz se může stát, i kdyby vedle tvojí dcery na koni jel dospělý a klidně to může být sebezkušenější jezdec a cvičitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.9.14 22:26

No tak za mě - jezdit na koni a přeskakovat kmeny bez helmy?! No tak na to mám svůj vlastní život až natolik ráda, že tohle bych si v životě nedovolila. Je pravda, že na koni jsem jezdila taky v těch 13 letech cca do 16, pak mi to škola a přestěhování nedovolovalo. Chápu, žes jí to zakázala a určitě to neznamená, že o tom nic nevíš. V dnešní nešikovný době, bych ani na skládačku bez helmy nevlezla :zed: Bohužel chce být hrdinkou a frajerkou před ostatními a pokud ony helmy nenosí, tak ji to je nejspíš trapné… Ale to je problem rodičů těch ostatních a ty ses zachovala naprosto správně. Nepovolila bych dokud by helmu nezačala používat. :kytka: Přeju pevné nervy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19075
18.9.14 22:26

Tak hlavně bych to prodiskutovala a mamkou holek, protože to se nemůže líbit žádné rozumné bytosti. Jako třináctiletá jsem měla tedy větší pud sebezáchovy, ale taky jsem chodila pást tam, kde jsem na koně mohla vylézt a svézt se. Tenkrát byl problém v tom, že jsme jen pracovali a téměř nejezdili. Bez helmy a venku bez sedla a uzdečky bych to svým dětem taky nedovolila. Držím palce, ať se dcera vzpamatuje. Spadla jsem z koně s helmou a odnesla to těžkým otřesem mozku, Vánoce v nemocnici, takže nedoporučuju. Jaké by asi byly následky bez ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
18.9.14 22:27

@andulik8 Já jsem z toho taky značně zděšená, myslela jsem si, že má alespoň helmu, že mají na koně nějakou výbavu..
Já této problematice vůbec nerozumím, pošlu fotku, posuďte samy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.9.14 22:29

A vestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
18.9.14 22:30

@Zenyatta Helmu jsem koupila a trvala na tom, že ji bude nosit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154
18.9.14 22:30

Tady je zaděláno na pěkný průser. Ještě, že aspoň ty máš rozum, když už ho nemají rodiče-majitelé koně. Vůbec tady nechci vypisovat, co by se mohlo stát. U koní jsem 20 let, zažila jsem toho hodně, i ze stran potrhlých puberťaček. Jediným tě uklidním, toto dělají v takovém věku snad všechny pubošky. Nebyla jsem jiná. Ale jde o to, že by nad nima měl být někdo dospělý, koho musí poslouchat, z koho budou mít respekt. Tak to za dávných dob jízdáren bylo. Byl trenér a co řekl bylo svaté. Dnes má koně, s odpuštěním, každá káča a rodiče ho před tím viděli jen na obrázku…Už jen to, že kočka z koně spadne, on uteče a udělá někde škodu, nebo někoho zraní, to už je hodně drahý špás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
18.9.14 22:31

Prostě hazarduje. Já jako rodič bych to nedovolila. Trenér, by to nedovolil, jezdecký klub by si tohle nevzal na triko. Tady dětičky bez dozoru dostaly nádhernou, leč vzhledem k jejich lehkovážnosti nebezpečnou hračku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
18.9.14 22:33

Já jsem se jí snažila vysvětlit, že jako hokejista nemůže vyjet na led bez výstroje, tak ani ona nemůže na koně bez příslušného vybavení, navíc se mi i několikrát stalo, že byly mimo signál, ani jsem se jim nedovolala a nedovolaly by se ani ony, pokud by došlo k průseru..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
18.9.14 22:35

@terinka4444 Taky to nedovolím, řekla jsem, že budu chodit s nimi, což sice není ideální, protože koním nerozumím, ale jsem schopná řešit zranění. Prý nebude za trapáka, tak jsem jí řekla, že tedy konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57

Taky jezdím od 13 a chápu ten adrenalin a krásu, ale nikdy bych na koně nesedla bez helmy - kamarádka spadla bez helmy jen jednou a má doživotní následky, nejlépe mít i jezdeckou vestu, která chrání páteř - je vyztužená (není to normální vesta jako bunda…). Já bych měla velkou radost dostat to k narozkám. PS:Pro uklidnění statisticky je mnohem větší pravděpodobnost, že se zraní na silnici v autě než na koni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12927

V době mého mládí jsme v tomto věku jezdily, kde jsme chtěly a kde to bylo dovolené a helmu fakt nikdo nenosil.
Na matku bych se dívala jako na trotla, kdyby jí to vadilo, protože bych nechápala, co chce, protože jsme se chovaly jako každý v našem okolí-podotýkám že v okolí průměrných rodin.
Ale už je to skoro 20 let, tenkrát asi bylo všechno jinak, kdo ví, jestli se používaly autosedačky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný