Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@tutinka píše:
Mít vlastního koně není levná záležitost, nám počátky komplikovaly zdravotní potíže (i 5000 měsíčně jen za veterináře). Jsem opravdu hodně ráda, že už máme koníka doma.
Pro doplnění informace - holky prý jezdí i po silnici, není to vůbec zakázáno? V tomto věku jet na koni na silnici???Z toho jsem také docela v šoku.
@terinka4444 píše:
Jen 100.000, tak to jde, tak to jsme myslela, že jsou dražší. A o dost
Záleží, jakýho koníka chceš. Se podívej na bazoš. Najdeš tam i koníky za 20 000,–-. Ale je fakt, že pořizovací cena je to nejmenší. Když nastanou zdravotní komplikace, to pak není v peněžence vítr, ale pořádný tajfun.
@vulpes Já si také nemyslím, že se musí něco stát, ale podle mě je prostě nutné nebezpečí eliminovat. Horolezec také nepoleze na skály bez jištění, v autě se poutáme, děti jsou v sedačkách, což nezabrání nehodě, ale v mnoha případech to zabrání smrtelnému úrazu…
Někdo tu psal, že dřív sedačky nebyly, to nebyly, ale také byl na silnicích úplně jiný provoz, auta jezdila pomaleji, protože prostě rychlá auta nebyla.
@eva valoi píše:
Pro doplnění informace - holky prý jezdí i po silnici, není to vůbec zakázáno? V tomto věku jet na koni na silnici???Z toho jsem také docela v šoku.
tak z toho bych měla mnohem větší hrůzu, než z blbnutí v lese ![]()
@eva valoi netuším, třeba někdo ví přesněji, ale podle mě pod 15 let bez doprovodu samy jezdit nesmí.
Automatická pračka a televize a lednička taky nebyly a není to tak dávno
tohle jako argument neobstojí ![]()
@terinka4444 chodila k nám na mém koni jezdit paní s holčičkou cca ve stejném věku, co zakladatelčina dcera, jezdila jen v matčině doprovodu, maminka by jí nespustila z očí, jsou to prostě ještě nerozumné děti. Chodily i do přírody, ale spolu. Nehodě by maminka nezabránila, ale pomoc by zajistila. Nemá smysl riskovat, ať už zdraví dítěte nebo třeba „jen“ koně.
@tutinka To je právě problém, já jezdit neumím, nemám ke koním vztah, ne že bych se jich vyloženě bála, ale nic mi to neříká.
@eva valoi ona ale taky nejezdila. Chodily krokem a na vhodném místě pak slečna s koníkem pracovala ![]()
Ona tedy zkušenosti s jízdou na koni měla, ale jezdila jen jako doprovod.
Abych toho stresu neměla málo, tak syn zítra nastupuje jako profesionální řidič. Ještě že ty dvě mladší děti můžu mít furt pod dohledem, ale jak dlouho.
Já věřím, že se nikomu nic nestane, nehodlám si život kazit představou tragédie, která se jistě nikdy nestane, ale přesto od té doby, co se narodilo první dítě, jsem se už nikdy tak úplně dobře nevyspala.
No holka je sikovna!!! Dost se v ni vidim. V jejim veku jsem radila uplne stejne, mozna i hur. Prilby nebyly…a s mamou co mi kone zakazovala (a to nevedela lautr nic o mych bezva aktivitach) a „prudila“ byla tou dobou nejhorsi clovek na svete
Takze rada: mej o ty herky zajem, i kdyz te nezajimaji, stvou…pokud chces s holkou vyjit tak asi musis zacit se aktivne zapojovat do toho co holka dela. Tedy jit s ni - ne, ze kontrola-zajima te to. Ptat se dcery na vsechno, kone pohladit. Poprosit ji at ti ukaze jak jezdi na jizdarne…a asi ji zkusit vydirat citove - milacku prosim te nos tu prilbu, bojim se o tebe. Kup ji nejakou fakt peknou.
Ted je fakt nastvana. Zkusila bych si ji vzit k sobe a promuluvit si - proc jsi udelala scenu, ze sice tomu nerozumis jako ona, ale je preci jasne, co se stane s hlavou po dopadu na kladu, zem…
Bojim se, ze se holek a toho kone nebude chtit vzdat za zadnou cenu. Pratelstvi holek u koni je velmi pevne. Leda ji od nich odlakat tim, ze ji slibis vlastniho kone, ktereho ovsem bude mit v jine staji nez jsou zminene holky. A to ve staji s rozumnym trenerem, ktery by ji mel pod kontrolou pri jezdeni. Ovsem za predpokladu, ze ji chces vlastniho kone koupit. Cena porizovaci je jen zlomek investice, ktera te jako majitele ceka.
Zalezi kde kone budes mit, u jakeho trenera…absolutni minimum kdyz neni potreba vet je ve stredoceskem kraji min 5-6tis mesicne.
Taky je moznost pronajmout kone, nebo za to, ze holka by ho jezdila prispeje na ustajeni nekomu kdo treba nema na sveho kone cas - to je idealni myslim.
@eva valoi A nemá tvoje dcera třeba závodní ambice? Nejsem si jistá, jestli to správně chápu, ale s tím koněm kámošky jen tak courají po lese. Kdybys ji třeba zkusila navnadit, že kdyby chtěla závodit, tak ji budeš platit členství v nějaký stáji nebo jí zaplatíš trenéra. Nějak jí naznačuj, že by mohla být jednou hodně dobrá, ale to by se nesměla zahazovat blbnutím v lese. Třenér už by si ji srovnal, nějaký hurá ježdění by jí nedovolil. Tudy by cesta nevedla?
Myslím, že vám nezbyde nic jiného, než být za trapnou a hysterickou mámu. V tomhle věku vás nejspíš nepochopí, protože nechce, ale na helmě bych trvala, i kdybych jí měla zakázat něco na čem jí opravdu záleží.
Věřte, že časem jí to dojde.
Taky jsem ve 12 letech jezdila bez helmy a jezdila jsem s kamarádkou po lese. Bylo to na vesnici a nikdo to v té době neřešil. Jednou nás v lese zastihla bouřka, kamarádce kobyla uskočila, kamarádka v letu objala strom a zlomila si nos. Naštěstí jí nic jiného nebylo, tak se zvedla a šla směrem k domovu a já v bouřce naháněla tu splašenou kobylu. Doma jsme dostali vynadáno a myslím, že jsme se dostatečně poučily. Kdyby se ta kobyla v lese zranila, tak by nás otec kamarádky nejspíš vzal rozporkou.
Jezdila jsem i na dlouhodobé pobyty do soukromé stáje. Tam mě naučili hlavně disciplíně a bezpečnost dodržovali velmi striktně. Jezdili tam i malé děti. Pokud jsme udělali nějakou hloupost, kterou jsme ohrozili sebe a nebo koně, pani nám tak vynadala, že už jsme si sakra dali pozor.
Dnes jezdím jen velmi výjimečně, ale jen co bude syn starší, mám v plánu znovu začít. A bez helmy bych určitě na koně nesedla. Možná si i pořídím vestu.
Držím palce, at' se brzy shodnete a přestanete být na černé listině ![]()