Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak nevím, naša andulka, když odpočívá tak stojí také jen na jedné noze a tu druhou má tak zvláštně skrčenou. Ale ty tedy říkáš, že i skáče na bidle-po jedné? Jo. I po zemi v kleci, také skáče po jedné noze?
Ahoj. zlomenéto nnejspíšnebude to by musela spadnout nebo nohu nněkdezaseknout ale sama od sebe se nezlomi. a taky by si na ni nenechala sáhnout. ale je pravda ze tohle andulky dělají. a stářím to byt taky může užma hhodně roku. ![]()
Po zemi skače po jedné jinak vždy měla obě nohy na bidilku teď má tu jednou zdravou na bidilku a druhou před bidilkem takhle stočenou. A hodně si právě pomaha zobákem když stoupa po žebříku nebo po kletce se přidržuje zobákem a jednou nohou skače, druhou nepoužívá vůbec. Já četla na netu že v přírodě může nemocna noha zčernat a odpadnout a andulce to nevadí (sice se mi to zda divné, ale možné to možna je)..tak zda to řešít
o spadnutí nevím..bidilka má dané níž než ho měla, ale ani předtím nebylo nijak vysoko a kletku nemá obyčejné pletivo, ale svislé dráty ( nebo co to je něco hrubšího) s 2 cm mezerami. Mě napadlo jestli se nezlekla kočky, ale doposud se na ní kočka dívala a andulka byla v klidu i když ji kočka strčila hlavu do dvířek.
Náš andulák měl před rokem a půl nožku buď zlomenou nebo vykloubenou. Zjistila jsem, že nesedí na bidýlku, ale na zemi a když už se vyškrábal na bidlo, tak sedával u stěny klece a zapíral se, aby té zdravé nožce odlehčil. Trvalo to nějakou dobu, snad několik týdnů (?), co zraněnou nožku odlehčoval. Teď je to tak, že kulhá, občas tu zraněnou odlehčuje, ale funguje normálně.
Podle toho, co píšeš, tak chápu, že není nijak malátný, žere, pije, tak bych tomu nechala čas. My s tím naším k veterináři nešli, známý-chovatel říkal, že to nemá cenu, že to musí srůst samo a žádná dlaha na to není.
Zdravím snad se tady najde i nějaka maminka veterinářka, která by mi řekla zda je to zlomenina nebo co a zda se to vylečí samo. K veterináři se dostanu až ve čtvrtek takže chci radu popř. uklidnění. Je to zlomené nebo nějak špatně vytočené? Má chuť k jídlo, pije, píska jen sedí na jedne noze a skače po jedné noze. Zajímalo by mě zda to třeba nemůže být i stařím má už 12 let. Necha si na to šahnout, ale chytit ho a nějak mu ji zafixovat asi nepůjde..není naučení na lidí na prst..občas se nechá pohladit, ale to bych jsem řekla že tím jak je starý si už na mě zvykl a to jen na chvilku takže ho nechci znervoznovat a ještě víc mu třeba uškodít..