Jak naučit psa poslouchat?

16.9.14 10:55

Jak naučit psa poslouchat

Ahoj maminky pejsařky :) Potřebuju rady dneska si bereme od jednoho pána fenku starou 9 týdnu je to voříšek ale krásnej přikládám fotku ;) potřebuju poradit jak začít jak se kněmu chovat a jak naučit třeba aby mi nečůralo všude když ted je pejsek venku a je na to zviklej… :) Jo mám 18m dcerku ale tak chci aby sme si pejska vychovali pořádně :) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35791
16.9.14 10:59

Byt prisna, autoritativni a dusledna. Venku za vycurani hodne chvalit, chodit hodne casto ven (trikrat dwnne je se stenetem malo) nejlip po kazdym spani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 11:05

A třeba kam by bylo nejlepší umýstnit pelíšek? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
16.9.14 11:10

@MartinaVargová brala jsem si cca 10 m pejska z azylu.
Je potřeba za správně vykonaný povel chválit, odměňovat psími dobrůtkami (jsou i výukové mlsky pro štěňata).
Z počátku sedni, lehni, lehkým tlakem na zadeček či lopatky ukázat, co to znamená. Pokud něco nesmí - brát dceři hračky, důsledně zakazovat přísným NE, Nesmíš - ale nebít!

Čůrání - chodit ven často, pro případ nouze nebo nenadálé potřeby pejska bych mu dala na nějaké místo u dveří přebalovací podložku na čůrání (kdyby to nestihl) nebo do pelišku. Časem si tak řekne, že potřebuje ven (náš tak sedává u dveří)

Náš se teda nenaučil aportovat, ani zůstat na místě (jen při příchodu z venku hezky čeká na utření paciček) :D Ale sedni, lehni uměl relativně hned, dej pac uměl za půl hodinky, venku chodí hezky bez vodítka a poslechne (pokud nenarazíme na kachny na vodě, to najednou ohluchne :lol:)

Nicméně láskou a chválením, důsleným vyžadováním dodržování co nesmí, z něj určitě vychováte skvělého kamaráda a parťáka :)

Doporučuji, pokud máte nějaké známé s neagresivním pejskem/pejsky, společné procházky. Štěně se s ostatními psy socializuje, učí se od nich a získá nové dovednosti i z procházek. Dospělí pejskové často štěně „jako by učí“ co ano co ne ve vztahu k nim :)

Hodně štěstí, je krásný :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
16.9.14 11:11
@MartinaVargová píše:
A třeba kam by bylo nejlepší umýstnit pelíšek? :)

My ho máme hned u dveří, sám si na to místo začal lehat, když tam byla jen rohož na boty. Takže tam má pelíšek, ale spí u syna v posteli :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3973
16.9.14 11:12

Neporadím, máme doma rozmazlence, ale chválím výběr, je to ňuňánek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
16.9.14 11:13

@MartinaVargová za vše odměňovat. Jestli buideš krmit granulema, můžeš třeba celou dávku dávat za odměnu. Jestli nemáš čas, tak třeba jednu třetinu. Věř, že to uabírý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
16.9.14 11:14

@MartinaVargová :mavam: je krásnej ;), hlavě důslednost a veku za vykonání potřeby hodě chválit, my dávali i kousek piškotu pár týdnů :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
16.9.14 11:15

My máme fenku jorka, pelíšky má všude :-), brali jsme ji v 9.týdnech, doma jsme ji učili na podložku (neměla ještě všechna očkování), ale kolem 7.měs. už ji přestala využívat, tak jsme podložku odbourali. Fenky vydrží hodně dlouho. Za každé vyčůrní na podložku dostala pamlsek (malinký kousíček), vždy když se vyspala, tak jsme ji zanesli na podložku. Venku reaguje na slovo vyčůrej se :-) i doma, když řekneme, jdeme se vyčůrat, tak pádí ke dveřím. Venku je naučená, když je na volno, tak mám krabičku s dobrotama a když chci, aby přiběhla, tak jen zaštěrkám (je fakt, že nikde daleko neodbíhá, spíš si nás hlídá). Nedávám ji pokaždé dobrotu, jak přijde, ale chválím ji. V prosinci bude mít tři roky, zvládá povely-sedni, lehni, ke mě, chce to čas a trpělivost. Doma jsme ji naučili, aby bývala sama tak, že jsme přepažili předsíň deskou (bála jsem se, že ji přišlápnu), pak jsme zavírali obývák a ona byla v předsíni a postupně jsme odcházeli nejprve jen s košem a pak jsme to prodlužovali, prodlužovali a nyní bývá doma sama v pohodě. Zaleze si a spí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3900
16.9.14 11:19

Prebalovaci podložku ani nic podobného nikde nedavejte. Pes si zvykne ze tam curat může a pak zase budete muset odnaucovat toto. Po každém jídle, spaní nebo delší hře vzít na 5min ven, pochválit za vykonanou potřebu a dát pamlsek. Jinak za cokoliv zadouciho chválit a odmenovat. Pelech dejte do místnosti kde travite většinu času, na nejake místo kde vám nebude překážet a odkud pejsek bude moct sledovat dění v místnosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
16.9.14 11:20

U takto malého pejska bych se soustředila na čistotnost, zavedení omezení v domácnosti, pokud třeba nechcete psa na gauči, nedávejte ho tam ani teď, přeučovat je pak horší ;) A hrát si s pejskem, volat jménem, lákat k sobě a hodně se radovat, když přiběhne.
Důležité je mít u psa autoritu a ukázat, že přiběhnout k páníčkovi je příjemné. Pilovat příkazy jako takové bych začla až po zvládnutí čistotnosti.
A zvykat na obojek a vodítko, pejsek by měl mít normální vodítko, může ho i tahat za sebou, když pobíhá, na chvilku ho můžete zkusit vést, ale fakt jen chvilinku, pak pochválit, odměnit.
U psa je nejdůležitější přivolání, sedni, lehni, to jsou srandičky, které se naučí za chvilinku. Na přivolání se pak učí dobře s dlouhou prádelní šňůrou nebo popruhem, 5-10m dlouhým, nikdy neběhej za psem, který nepřišel na zavolání, přitáhni za dlouhé vodítko, jinak ho budeš nahánět v nějaké situaci celý život, protože pes se naučí, jaká je to prča utíkat před páníčkem. A nikdy ho potom, co přijde netrestej za to, že předtím nepřišel, pes si spojí příchod-trest a nebude k tobě chtít přijít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
16.9.14 11:29

Brát ven hodně často (po spaní, po krmení, před hraním, po hraní, vychází to asi tak co 20 minut :P ) a za kždé úspěšné vyvenčení pochválit a odměnit. Použij hodně mazlivý hlas, nestyď se to fakt přehnat, štěňata na to slyší :-) Nehodu doma nekomentovat.
Na ven si kup sušené plíce (ve zverimexu) nebo něco takového a při každém pohybu psa směrem k tobě (i když se jen otočí směrem k tobě) ho velmi chval a nabídni mu kousek. Nejlepší mít pořád nějaké mlsy v ruce a vždycky, když je pes poblíž, mu nabídnout. Ze začátku bez povelu, kdyby náhodou nepřiběhl. Stačí jen tak nezávazně „Betynko, hele“ a když se k tobě vydá, tak moc chválit a lákat a když bude metr od tebe, tak říct Ke mně! a hned na to ji bohatě odměnit pamlsky. Tím způsobem ji naučíš držet se poblíž (co kdyby z tebe zas upadl nějaký mls) a na zavolání hned přiběhnout. A to je základ, přeji hodně radosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
16.9.14 11:30

Poslušný, dobře vychovaný a socializovaný pes je vizikou svého majitele. Zvládnutí základní výchovy psa je otázkou správně nastavených pravidel, důslednosti, včasné socializace a jisté míry autority. Pes musí zjistit, že se vyplácí poslechnout majitele. Ale to už je na tobě zakladatelko, ze psa budeš mít co, co si z něj vychováš, držím palce.
PS : pes se vždy venčí venku, není to nic co by se nedalo naučit, jen se stěnětem budeš mít zprvu víc starosí a běhání, ale vynaložená energie se časem vrátí a s tím jsi do toho určitě šla. Mít počůraný a smradlavý byt od psa není žádná hitparáda, že ne. Ono totiž mít psa, je v první řadě starost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
16.9.14 11:44
@MartinaVargová píše:
Ahoj maminky pejsařky :) Potřebuju rady dneska si bereme od jednoho pána fenku starou 9 týdnu je to voříšek ale krásnej přikládám fotku ;) potřebuju poradit jak začít jak se kněmu chovat a jak naučit třeba aby mi nečůralo všude když ted je pejsek venku a je na to zviklej… :) Jo mám 18m dcerku ale tak chci aby sme si pejska vychovali pořádně :) :mavam:

Je to stejné jako s dítětem. Je třeba klidného a důsledného stanovení hranic a pravidel. Pokud štěně čůrá na podlahu, tak během říct fuj a odvést ho ven. Pokud objevím loužičku, bez komentáře a čehokoli dalšího ji setřu. Je třeba zjistit, kdy asi tak štěně čůrá (jako mimino, když učím na noční) a v tu dobu s ním být venku. Jakmile štěně začne hledat místo na čůrání (začne tak divně chodit dokola), dám povel čůrej, a jakmile se vyčůrá, pochválím (takové oblbování, ano, ale tím si povel čůrej spojí s čůráním.. ).
Stejné je to i s ostatním.. A pozor, pokud nechci třeba, aby loudilo, tak mě v životě ani nenapadne dát mu kousek ze svého jídla, když jím.. Má svoji misku, kam dávám jeho jíelo (třeba i nějaký zbytek z mého, ale v jeho určeném čase) přesně v čas, kdy jí.. Stačí jednou povolit a zvlášť u některých knkrétních plemen to můžu rovnou zabalit.. - to je ta důslednost, neudělat ani jednu výjimku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 11:48

Děkuju vám všem pro rady snad to zvládneme a nebudu mít doma hrůzu :D moc se na ní dneska těšíme bude pro nás členem rodiny a já říkám že to já nevybrala ale ona mě ;)zamilovala jsem se do ní hned :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný