Jak naučit psa poslouchat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20155
16.9.14 11:49

Z povelů mi přijde z hlediska zdraví a bezpečnosti zcela zásadní povel „k noze“ a „zůstaň“ - to je prostě životně nutné naučit každého pejska, aby např. se nestalo, že jednou někdy vletí pod auto, a tak podobně.
Další, dle mě důležitou otázkou je socializace - jak vůči ostatním psům, tak vůči lidem.. Stejně jako u dítěte jsem to já, kdo dbá na to, aby pejsek nikomu neublížil, a naopak, aby pejskovi nebylo nikým ubližováno.. Pokud se blíží rozzuřený pes, který chce mého napadnout, či „šílená“ paní, která ho chce hladit (už jsem v reálu zažila a můj pes měl tehdy šok), tak v obou případech musím JÁ rázně zakročit a zatarasit cestu k mému psu.. „Boj“ se vede se mnou, jakožto s vůdcem smečky (jen tak mi pes bude věřit a nebude „přemýšlet“ co a jak má dělat on..). A naopak - jestliže můj pes hodlá udělat něco nepatřičného, vstoupím mu do cesty a dám třeba povel sedni.. Nebo mu jinak přeorientuji myšlení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
16.9.14 11:51
@MartinaVargová píše:
Děkuju vám všem pro rady snad to zvládneme a nebudu mít doma hrůzu :D moc se na ní dneska těšíme bude pro nás členem rodiny a já říkám že to já nevybrala ale ona mě ;)zamilovala jsem se do ní hned :kytka:

Ano, to tak bývá.. Většinou oba víte, že patříte k sobě.. S mým prvním psem to bylo přesně takto, druhého si vybrala ona sama, ač jsme ho neplánovali :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
16.9.14 11:59

@Sluka doplnila bych tě, socializace není jen o lidech a psech., ale i o situacích- hluk, vlak, autobus- zvykat na provoz u rušných silnic. Když se pes nebere do města, může být z toho problém.
A k noze bych rozlišila od ke mně- to je ale věc názoru. K noze je posazení u nohy a následný vykročení a chůze u nohy, ke mně je přivolání. Tyhle dva povely bych nespojovala.

Zakladatelko, choď na cvičák, poradí se vším, když je dobrej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
16.9.14 12:00

Děkuji. Jenom, co se týče slovního vyjádření povelu - to je na každém, co mu vyhovuje. Mohou to být i jiná slova, důležité je, aby slovo bylo krátké a používané na jednu konkrétní akci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
16.9.14 12:03

@Sluka jo, já nechci poučovat, jen doporučuju ten cvičák. Ted tam chodím a fakt je to výborný. Poraděj i se socializací, pes se socializuje už tam. A nejsem začátečník a stejně bych tam příště šla. A je tam krásně vidět, kterej pes není zvyklej na město. I když je jim to doporučováno, nevozej do města a zaděkávaj si na problém, to je ale vedlejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 12:09

Jo a ted mi psal majitel že mi zapoměl zdělit že pejsek má rozervu ocásku prej to není žádná zdr. vada jen má pouze zakrslí ocásek a je to prej trošku i roztomilý… tak nevím. co to vlastně znamená nejsem češka :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3900
16.9.14 12:18

@MartinaVargová tak to teda vůbec nevím co znamená. Zapomněl sdělit - promin, ale to je opravdu vtipné… Spoléhá na to, že když vám to řekne na poslední chvíli, tak si to nerozmyslíte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 12:27

@Arumba No mě to zarazilo taky ale už jsem se ptala co to znamená a prej že nemá ocásek jakoby a je to prej roztomilý a on když jí vidí tak se musí pořád pousmát protože jak se těší tak točí zadečkem jak nemá ten ocásek :D tak nevím… ale je divný viděla jsem i matku i otce a maj dlouhý ocas :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3900
16.9.14 13:21

@MartinaVargová tak to nevím, neslyšela jsem o tom. Vím jen o australském ovčákovi, že se rodí bez ocasu (někteří jedinci). Taky je mohl nechat kupírovat a myslel si že to prodá jako nějaké plemeno a časem mu došlo, že to žádnému podobné není. Lidi jsou schopný si vymyslet všechno, nedávno někdo prodával vořechy a měl tam napsáno, že jsou to stafordi s genetickou vadou srsti a proto jsou dlouhosrstý :mrgreen: ale hlavně za ně chtěl asi 4tis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 13:30

@Arumba To nemyslím on právě pejska daruje a taky pán vypadá slušně je to záchranář a jeho máma kožní doktorka… :) je to divný no asi bude fakt trošku Jinej :D
No tak to je super ještě za ně chtěl 4tisíc :D co lidi nevymyslí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
16.9.14 17:09

@MartinaVargová Doporučuju si pořídit knížku Výchova a výcvik psa od Bruce Fogle. Je to o tom, jak správně se psem komunikovat, aby pochopil, co po něm chceš, nácvik povelů základní poslušnosti jsou tam v obrázcích s popisky. Určitě budou na trhu i jiné, možná i lepší knížky, tuhle jsme si koupili už před 20 lety, kdy mi rodiče pořídili prvního psa a s úspěchem jsme ho podle ní vychovali, poté i našeho současného psa. Knížka je stručná, přehledná, s hodně obrázky, je dobrá na ten základní výcvik poslušnosti.
Jinak ze začátku počítej s tím, že psovi se budeš muset hodně věnovat a že výsledky výchovy nebudou do týdne - prostě jako s dítětem.
A určitě - v žádném případě psa nebít a nekřičet na něj (tím nemyslím lehké plácnutí nebo zvýšení hlasu). Nevychovávat psa agresivitou, protože pak hrozí, že ten pes tu agresivitu buď přejme a stane se sám agresivní, nebo bude ustrašený a bude se vás bát. Být důsledný, za úspěch hodně chválit, za prohřešek důrazně slovně pokárat, být trpělivý.
Ohledně pelíšku - pes by měl mít místo, kam za ním nebude moct tvé dítě, aby si mohlo zalézt a v klidu odpočívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
16.9.14 18:03

@MartinaVargová a přemýšlela jsi o tom cvičáku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 18:36

@Hoa Mai Děkuju ale stím místem pro pelíšek bude problém :D Malá leze i pod postel :D @g.sandova No jsem si říkala že skusím sama a když nebudou výsledky tak půjdem na cvičák :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
16.9.14 18:37

@MartinaVargová tím, žýe budeš zkoušet sama, můžeš dělat zbytečné chyby. Nechci tě podceňovat, ale ten cvičák má výhody- budwe tě někdo korigovat, pes se bude socializovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 18:41

@g.sandova Ještě to taky chci nejdřív probrat večer s manželem a uvidíme jak se rozhodneme :) Ale jemu spíš to bude tak nějak jedno :mrgreen: podle něho psi nepatří do bytu ale na zahradu :roll: A prej bude sním chodit ven jenom ráno běhat a vyvenčit tak nevím :D ale myslím si že si ho oblíbý časem možná víc než já ;) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný