Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To je ale blbka, promiň zakladatelko ale ta holka nemá rozum…ještě vymyslet tak hloupou výmluvu. trvej si na svém a k babičce jí už nepusť. zkontaktovala bych určitě matku té její kamarádky, jestli si uvědomuje, že nalomená ruka tvé dcery je její zodpovědnost.
@eva valoi Tak to je hodně blbý… Řekla bych jí, že pokud se bude chtít pořádně naučit jezdit, má možnost v oddíle. Ale že tenhle hurá styl nikam nevede. To, že usedí skok bez sedla (a podle naražené ruky ještě ne pokaždé) neznamená, že je dobrá. Ten kůň si odskok i vše ostatní řeší nejspíš sám, zvládl by tu překážku i s pytlem brambor na zádech, to není jezdecké umění.
Nemám ráda ultimáta, nerada je i sama dávám, ale v tomhle případě buď oddíl nebo nic.
A na majitelku koně bych udělala bu bu bu, protože ta zraněná ruka je její zodpovědnost.
Ten kůň je šikovný a skáče sám, překážka je sice improvizovaná, ale bezpečná. Kdyby měla vestu a přilbu, tak by to bylo celkem OK. Co jí navrhnout 2 možnosti, buď domácí vězení a nebo ježdění na koni s kamarádkami přes bezpečné překážky, ale s přilbou a vestou s tím, že jakmile to jednou poruší, tak s ježděním končí?
Uf, husta fotka. Na jednu stranu odvaha teda, ale spis blbost. Mam sveho kone, je to bubik nejhodnejsi, mam ho nekolik let, presto bych si uplne na holem (rozumej min s ohlavkou) netroufla jet. Jezdil takhle kamarad na obhlidku ohrad, s konem take prirozeny vyborny vztah. Stokrat se nic nestalo a pak jednou si proste z radosti cestou z kopce vyhodil.
Radu na pubertacku bohuzel nemam. Je blby, ze ta majitelka to ignoruje/podporuje. Vi o tom tedy vubec? Je to jeji zvire a tudiz jeji zodpovednost totiz…
@4family obávám se, že dcera už ukázala, že si bude dělat, co ona chce. Taky jsem byla v tom věku, taky bych byla naštvaná, ale teď jako máma už bych jí tam nepustila. Měla šanci a zkazila si ji sama.
Holky, dík za reakce, přidám nějaké informace.
K oddílu: Dceři bylo řečeno, že má obrácený sed, že pokud chce do budoucna skákat, tak se musí naučit jezdit anglii. Dcera mi tvrdí, že ona dělala western (chodila s holkama ještě na nějakou jízdárnu dřív, než jim jejich matka pořídila koně).
Dále jí řekli, že na skákání to zatím není, že to chce prostě čas, aby se naučila techniku atd., ale že je dobré, že se na koni udrží..
Dceru to asi urazilo, furt mi tvrdila, že ona má jiné představy o ježdění a že vlastně skákat nechce (což je vidět z přiložené fotky) apod. Svou argumentaci postavila na tom, že já nerozumím ani koním, ani ji nejsem schopná pochopit.
Já jsem jí řekla, že toto je pro ni příležitost a pro mě finančně únosné, že nemám ani na to, abych ji platila individuální trénink, ani na to, abych koupila koně atd.
V tomto klubu by si časem mohla tréninkové hodiny připlatit, ale paní mi řekla, ať za to zatím neutrácím, že se má dost co učit toho, co ji může naučit ona, že mi potom řekne, až bude správný čas…
V klubu měly holky zázemí, dcera se tam skamarádila, ona celkem nemá problém se seznamovat, měly tam klubovnu, mohly si udělat čaj, ohřát jídlo…
Dokonce po cca třech týdnech byla v oddíle soutěž a dcera se mohla také účastnit, soutěžila ve dvou disciplínách. V té těžší disciplíně se jí rozklusala kobylka, vůbec ji nezastavila tam, kde měla, ukázalo se, že opravdu toho koně zas tak docela nezvládá, že se má hodně co učit…JENOMŽE MÉ DCEŘI CHYBÍ POKORA, TO JE CELÝ PROBLÉM!!!
@tutinka Ano, dcera mi neustále dává najevo, že ona je nejkrásnější a nejchytřejší a takovou nablblou matku přeci nebude vůbec respektovat.
@Zenyatta Hurá styl, tak to je přesně řečeno. Ten kůň na fotce má víc rozumu, než ty tři kráčmery dohromady.
@nelaa Ono z toho koně spadla podle všeho. Minulý týden byla po relativně dlouhé době u babičky, šla k holkám a v pondělí jsme byli na úrazovce. Tvrdila, že se uhodila o strom do ramene. Mně to bylo hned divné, teď jsem se dozvěděla, že mi to bylo divné zcela správně.
Mimochodem jak jsem psala, na soutěži se jí rozklusal po skoku kůň a měla co dělat, aby s ní nepřeskočil ohradu a neujel kamsi do polí. Zvládla to, ale s odřenejma ušima.
@hanzy @Zenyatta @lasicce Myslím, že maminka holek to ví, protože tyhle překážky (viz obrázek) si udělaly děvčata na dvoře, což je další kravina, protože tam je hodně málo místa.
Já jsem to dnes volala mé mámě, že tedy se tam toto opět dělo, ta to nevěděla, protože holky byly prý celou dobu u nich doma. Že by si udělaly překážky před okny domu ji nenapadlo.
@4family Já už jsem toho navrhovala, vždycky to dopadlo tak nějak podobně. Já z toho vyjdu jako ta, která jí ničí život a to nejen ohledně koní.
@nelaa @Mišmiš J8 bych v tom nějaké extra umění neviděla. Dcera má v tomto případě výhodu, ale zároveň nevýhodu v tom, že od raného dětství nemá příliš vyvinutý pud sebezáchovy, jestli vůbec nějaký má. Nebojí se naprosto ničeho, nebojí se výšek, vody, zvířat, skoků atd. Na jednu stranu by mohla něco dokázat, kdyby měla v sobě špetku pokory a byla schopná dodržovat jakous takous disciplínu. Myslím, že ona je přesně ten typ, pro který platí, že v životě nic nedokáže ne proto, že nemá shůry dáno, ale protože je to arogantní a nedisciplinovaný typ. Je mi to líto, ale takhle to vidím a takhle to není jen teď v pubertě, ona to má trochu od dětství.
Ještě chodí na tanec, s tím chtěla seknout, protože ona chtěla dělat to a učitelka ono, tam jsem ale nepolevila. Zatím.
@eva valoi Je mi tě docela líto zakladatelko, ale nevím jak bych to řešila. Za svůj 35 letý život u koní jsem zažila dva smrtelné úrazy 14 letých holek. Nic hezkého to nebylo, a věř, že všichni kdo u toho byli, už by vživotě neprošli koni za prdelí bez upozornění nebo nesedli na koně bez helmy. Je to smutné, co se musí stát, aby to takovým puberťákům otevřelo oči.
Pokud je ted dcera v období, kdy všechno co řekneš je špatně, tak věřím že to musí být strašně těžké. Umřela bych strachy. ![]()
A napadla mě možnost jít na to přes majitelku koně, to je předpokládám dospělá osoba, a normalně bych na ni vyhukala něco o bezpečnosti, o pojišťovně, no ted me rychle nic nenapadá, ale tímhle způsobem by to nešlo? Prostě aby holce nedovolila na tom koni jezdit.
@marmelada78 No, ona si dcera myslí, že se jí nemůže nic stát. Bohužel není jediná, komu dojde, že se něco stát může, až když se to stane.
V tom klubu to asi vědí, protože tam bez helmy na koně nikoho nepustí, majitel klubu mi tenkrát říkal, že se snaží úrazy eliminovat, ale ani tak se nedaří zabránit pádům a úrazům ve všech případech.
Dcera mi tudle například argumentovala tím, že je helma na hovno, když si třeba zlomí ruku. Na co prý helma, když spadne na ruku. Naprosto nechtěla pochopit, že samozřejmě helma nechrání před zlomením ruky, ale chrání před úrazy hlavy, které jsou mnohem závaznější a v mnoha případech fatální. Ona je podle mě blbá, já to nerada říkám, ale v určitých ohledech ji Pán Bůh asi nenadělil (viz foto, které vzniklo poté, co jsem s ní nejen já mluvila o zásadách bezpečnosti).
No jo. Takze u kamaradek maji hodneho konika automata, ze ktereho ma pocit vseumelkyne a skvele jezdkyne a kdyz pak v Jk po no chteli zacit opravdu jezdit a dali ji normalni kone byl problem. Najednou dostala pocit, ze neni tak super jak si myslela a protoze tomu rozumi nejlip tak si prece nenecha radit od nejakych treneru jak jezdit. Jenom ji buzerujou a zadna zabava.
Mas to fakt tezke. Vubec nevim co radit. Clovek nechce holku ranit, ale zaroven mas strach…to je situace. V tom jk pronajem nejakeho hodneho kluboveho kone pro ni by prichazel v uvahu? Financne? Organizacne? Ze by to byl „jeji“ kun, mela by k nemu vztah, byla by zaroven pod kontrolou…