Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já si ani neumím představit, jak těžká je teď tvá pozice, jak těžké musí být teď jednání s rozzlobeným uraženým puberťákem. Tady je kámen úrazu, že koně jim koupili rodiče, co je nechají dělat, co se jim chce a v podstatě bez vedení a kontroly. Nepovolila bych. Jestli takhle někdy uvidím svou dceru, tak mě trefí.
@eva valoi Ahoj, tak mi mame koni 16, zjednodušil to, pred 6 rokmi som mala vazny úraz, 4 zlomená rebrá, kľúčnu kosť a to zdrvený hrtan, rok som bola na vozíčku, lekári mysleli, ze uz nebudem chodiť, pol roka som strávila na JIPU sa sondou do žalúdka. Bez vesty a prilby, by som ju nepustila ani na jazdiareň, ci kamkoľvek inam. Vaznr by som ju to zavrhla, ak nechces, aby sa nedaj Bože niečo stalo… a jazdiť bez sedla a uzdičky v lese, skákať pred stromy, to si nemyslim, ze si moze dievča po 2 rokoch na koni dovoliť. Ja dekuji Panu bohu, ze som vtedy, aspon tú helmu mela, inak by som tu dnes uz nebola.
@eva valoi trochu se obávám, jestli o tomhle ví ta druhá matka. Prvně bych to probrala s ní a pokud by se holek zastávala a dál jim takové chování tolerovala, pak bych tam dceru nepouštěla. No vím, že bych reagovala nepřiměřeně být na jejím místě, ale tady jde opravdu o zdraví ne-li o život. A souhlasím s @Lajka09 Nad námi byl trenér, starší jezdci a my měli vítr, abychom si mohli sednout a respektovali jsme je. I tak jsme měli jalové nápady, ale většinou byly zhaceny v počátku a bez následků ![]()
@eva valoi Asi to bude drsný, ale zkus vygooglit nějaký zprávy o úrazech. I video na youtube by mohlo zafungovat.
Co my jsme dělaly ve 13 letech za blbiny… ![]()
Zrovna kamarádka mi nedávno vypravovala, co dělala s koňmi v deseti letech, že by umřela strachy dělat to její dítě, ale holt v tom věku jí ani nenapadlo, že je to nějak nebezpečný.
Upřímně, asi bych jí hodně domluvila. Rozhodně by měla mít helmu! a vědět, jaká jsou rizika. Copak může to být naprosto klidný kůň, skvěle přiježděný, ale pořád je to zvíře, může se čehokoliv leknout… Nastavila bych hranice, prostě bude mít helmu a když jezdit, tak takhle neblbnout. Klidně apelovat na matku, co toho koně vlastní, aby na holky dohlídla, měla by být za ně zodpovědná, když je to její kůň.
Na druhou stranu znám i takové stáje, kde jsou sice dospělí, ale ty holčiny tam dělají velice podobné věci, spousta koňáků je v tomhle docela laxních…
Ale jinak bych jí koně nezakazovala, koně jsou nádherný, taky mám svou kobylku, ovšem bezpečnost především.
Popravdě, já helmu nosila jen na závodech…do doby než se mi před očima zabil kamarád. Byl to hodně ošklivý úraz, ona je hlava proti kopytu docela křehká. Takže na helmě bych trvala.
Koně mám doma a tohle vidím jako hodně o hubu jak pro jezdce, tak pro koně. V 15-ti jsem viděla, jak si můj oblíbený kůň zlimil nohu při přeskoku klády a musel být utracen a tak nesnáším překážky, které neuhnou,, když kůň zakopne.
@Lajka09 píše: ...... Ale jde o to, že by nad nima měl být někdo dospělý, koho musí poslouchat, z koho budou mít respekt. Tak to za dávných dob jízdáren bylo. Byl trenér a co řekl bylo svaté. Dnes má koně, s odpuštěním, každá káča a rodiče ho před tím viděli jen na obrázku…
Tak, tak, já jezdila v 80tých letech a už tehdy jsme všichni MUSELI mít helmy (Cassidy), bez toho to nešlo. A do terénu bez trenéra už vůbec ne, to jsme si mohli zablbnout tak maximálně v ohradě…
A naprostý souhlas s tou tvou poslední větou v citaci…bohužel, je to tak.
Holky prostě hazardují se zdravím a se životem…
Ještě nedávno jsem jezdila, a bez helmy bych ve svých 38 letech na koně nesedla. Když jsem šla se synem (10 let), tzn, koně jsem vedla, syn měl helmu i vestu, a to se nepovažuji za „overprotective“ matku. „Udidlo“ je ten kov, co má kůň v hubě, bez něj je opravdu hůř ovladatelný. Ohlávka je jen ten „provázek“, co má kolem hlavy a huby na pastvě.
Myslím, že tvá dcera má pocit (možno oprávněný), že už koni rozumí, a že ochranu nepotřebuje, já bych minimálně na helmě a vestě trvala. Z koně spadne i zkušený jezdec, který toho koně vychoval od hříbátka.
Ještě bych dodala, že dcera je pohybově velmi nadaná, v podstatě ohledně sportu na co sáhne, to jí jde. Dělala krasobruslení, teď tancuje, chytli ji ale hlavně ty koně. Nepíšu to, abych se chlubila, spíš pro doplnění informací. Zároveň ale má od útlého dětství snížený pud sebezáchovy, vyloženě hazarduje a já trnu.
@eva valoi Bolo mi rovnako ako ju… vtedy a to som u koni už 16ctym rokom. Nechcem te strašiť, ale az sa nam narodí drobec, tak proste prilba, vesta a nazdar. Oproti životu je to nejaka investícia, helmu zoženie vcelku dobrou za 2 tisíc a vestu za 3-4 tisícky, beriem priemerne sumy. Ak chce vysvetlím ju to, ja a úkazu ju fotky z tech necelých 2 rokov…
Já měla také ve 12 svého koně a jezdila jsem bez helmy a úplně sama. A občas jsem dělala kraviny
Svou dceru bych takhle nikdy nepustila. V té ohlávce bych ani tak problém neviděla, ale v helmě a v tom, že to jsou dvě mladé holky. Trvala bych určitě na tom, aby jedna z nich měla mobil. A taky bych asi dceři platila jezdecký kurz kde by se pod dozorem učila skákat a třeba by jí i vštípili do hlavy bezpečnost…
@Vartová Téda, to čo píšeš, to je sila! Ja som mala jeden pád z koňa, keď som na chvíľu stratila vedomie, a teraz vidím, že to vlastne nič nebolo! Vrátila si sa ku koňom po páde?
@J_Doe To je to, co se jí snažím vysvětlit, že i ten nejlepší jezdec spadne z koně. Mně to nehrozí, protože já tam ani nevylezu.