Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit zda máte někdo zkušenosti ze skrkavkami u štěněte? Jak dlouho vám trvalo se jich zbavit? Jak velká šance je že to chytí ostatní zvířátka v domácnosti když jsou odčervený? Je velká šance že to chyti děti když neustále vytiram a nenechám je pejska tahat a ruce si myji hned po pohlazení štěňátka? Nějaké rady nebo něco co by my pomohlo se ho jich zbavit? Máme ho doma 5 dní dala jsem mu pastu na odčervení a ve čtvrtek z něj vylezla skrkavka mrtvá v pátek to samé v sobotu nic a dnes opět jedna mrtvá. Na veterine my paní po telefonu řekla že akorát ho mám příští týden znovu odčervit a že to přestane že nemáme chodit na veterinu že by mu stejně dali pouze na odčervení. Používaly jste něco co vám pomohlo se toho rychleji zbavit? Děkuji mockrát za vaše rady ![]()
Vzhledem k cyklu škrkavky bych odčervila po 2 týdnech a pro jistotu ještě jednou po 2 týdnech, popř. místo toho nechala vyšetřit trus. Jestli budeš odčervovat znovu, tak štěně zvaž, rostou rychle.
Při normální hygieně je pravděpodobnost nákazy pro člověka nízká. Po odčervení vysát, umýt podlahy, všechno, na čem pes leží, vyprat na 60'C, popř. ještě do sušičky. Hračky, misky pořádně vyčistit, nejlépe horkou vodou.
Trus samozřejmě sbírat, jestli máte zahradu, to místo, kde se vykadil, přelít horkou vodou.
Pes se může nakazit, kočka jen v případě určitého druhu škrkavky. Že jsou odčervení, nemá váhu, můžou se kdykoli nakazit znovu. Takže jestli máte dalšího psa nebo kočku, odčervila bych všechny zároveň nebo nechala vyšetřit trus.
Nebo vrátit původním „chovatelům“. Muselo být z dost tristních podmínek, když z něj takhle lezou škrkavky.
Nemá smysl odčervovat dříve než po 14 dnech, antiparazitika zachytí jen škrkavky ve střevech a ten cyklus trvá těch cca 14 dní, než se vylíhne další várka. Pravděpodobnost nákazy lidí je velice nízká, pokud dodržujete hygienu, jakože očividně jo. A příště si vzít zvíře z lepších podmínek, s očkovacím průkazem a potvrzeným odčervením od veta.
@Mosie hygienické návyky máme vše hned po něm uklízím, ruce si po hlazeni hned umyjeme, vylezli z něj 3 a od ty doby nic. Tak snad to bude dobré zkusím pak zase odcervit. Zbytek zvířátek jsem též odcervila ten den
@Kačuláá21 píše:
@Mosie hygienické návyky máme vše hned po něm uklízím, ruce si po hlazeni hned umyjeme, vylezli z něj 3 a od ty doby nic. Tak snad to bude dobré zkusím pak zase odcervit. Zbytek zvířátek jsem též odcervila ten den
Odčervi je všechny v cca dvoutýdenních intervalech třikrát a máš to z krku ![]()
Potom už pravidelně 4× ročně. Dospělá zvířata jsou na škrkavky vcelku rezistentní, problémem je to hlavně u mláďat. A od toho „chovatele“ už nikdy žádné zvíře nekupuj.
Řeším teď to samé, ale u kočky. Přivezli jsme si kotě z CHS. Od prvního dne průjem s krví. Dle laborky pozitivní na parazity giardie, e-coli atd., které jsme léčili 3,5 měsíce, vet. nám dával stále samé léky dokola, vždycky pár dní ok a pak průjem odznova. Až když jsem po 3 měsících změnila potřetí veta a nasadil jinou léčbu, vylezla z něj mrtvá škrkavka. Mám doma dvě děti, což mi pěkně štve, že tak dlouho to měl v sobě… Dostali jsme širokospektrální odčervená, které bral 6 dní a teď má ještě odčervení po dvou týdnech. Ještě musím nasadit tu samou léčbu druhé kočce, takže nejsme vyléčeni. Neustále všechno dezinfikuji, vytírám, ale kočky zkrátka lezou všude a pořád dokola.
![]()
@alik132
Jestli to bylo kotě, tak je docela dobře možné, že ten vývoj škrkavek, který jde přes plíce a žaludek, tak dlouho trval. Za to žádný vet nemůže. Prostě odčervení vyřešilo až dospělou škrkavku, která byla ve střevech. Jestli chceš jistotu, kup si Stronghold - to je spot on, který se dává na kůži a působí 3 měsíce. Takže působí dlouho a zachytí právě ty škrkavky ve střevech, které odčervovací tablety „nechytí“.
@Mosie Veterinář, který nám stále dokola psal stejné léky a nic neřešil nebyl ten pravý. Nebýt nové veterinařky, tak doteď nemáme řešení. Jelikož kocour neroste, nemohutní je mu 9 měsíců a vypadá na 4 měsíce si myslím, že tam ten problem zkrátka už měl.