Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
mám doma 24denní holčičku. Ze začátku ji trapily prdiky, to nám pomohlo cvičení a doktorka nám řekla ať dáváme espumisan. Od té doby prdí sama a řekla bych, že jí už tohle tak netrápí.
Poslední týden a půl ale u některých kojení začne jakoby hltat, kroutit se, odtrahávat se, zase přisávat a takhle dokola. Když ji dam odříhnout, tak si někdy odříhne fakt hodně (což je jasný, když u toho kroucení a hltanu musí nahltat hrozne vzduchu), někdy si neodrihne a začne brecet, ze chce k prsu. Nekdy se u toho prsa teda furt poušti, začne brecet a znova se prisaje a znova začne brecet. Další problém je, že ji pak nemůžu uspat. Hlavně v noci, když tohle kojení absolvujeme, tak ji pak musím třeba hodinu a půl nosit, aby zabrala a usla. Když teda usne, tak tak první hodinu spi v klidu a pak se začne kroutit a vydávat hrozny zvuky. Někdy se v noci ale nakoji v klidu, usne u prsu a dá se přesunout do postýlky.
Po kojení má taky skoro vždy škytavku, taky furt vyplazuje jazyk. Když jsem koukala na internet, tak to podle příznaků vypadá proste na skryty reflux. Ona se někdy i po kojeni pozvrací, někdy i hned při kojení, ale není to pravidelně. Dneska to třeba tak bylo i odpoledne. Ve 3 odpoledne jsem ji nakojila, to se pozvracela, pak se pozvracela znovu po chvilce, pak chtěla znovu kojit za cca 45 minut, to se zas furt kroutila a odtrhavala, ale bylo vidět ze chce zároveň usnout a nejde ji to. Pak usla až po dalším hodinovém nošení.
Jsem fakt zoufalá. Je mi ji hrozne líto, jestli ji to při každém kojeni takhle bolí a já nevím, jak ji pomoc. Pak ty noci (i dny, ale to se dá přežít), kdy ji teda prebalim, pak se snažím uspat kojením, kde se takhle kroutí, musím dat odříhnout a stejně neusne a musím ji hodinu a půl nosit. Takhle akce dohromady trvá i 2 a půl hodiny a mohla bych jít kojit znovu.
@Pampeliska479 dle popisu normální dítě
naše mladá se kroutí, heka, tlačí.. a v noci je to víc výrazné, to je jasné. Tyhle mrnata jeste nemají režim, proto bývají vzhůru i v nocí. Jinak na reflux pomáhá kojit ve zvýšené poloze, stejně tak podložit matraci v postýlce.. že mrne blindi taky neznamená, že má reflux. Spousta deticek je na začátku blindici
hlavně klid. Zmin se u Dr, může vás poslat na vyšetření. Ale osobně v tom vidím fakt normální dítě. Naše slečna je to samé, má měsíc a noční spánek, uspávání atd.. všechno sedí
Reflux to být klidně může, ale i kdyby ano, tak se s tím stejně nedá nic moc dělat, jen počkat, až z toho dítě vyroste. Syn reflux měl, bylo to hodně náročný, pořád jen brečel, jak ho bolelo nebo mu prostě bylo nepříjemný, jak se mu to mlíko vrací nahoru. Nějakou chvíli po jídle začal kňourat, brečet a to trvalo třeba hodinu, dokud se nepoblinkal. Pak to bylo chvilku dobrý až zas do dalšího jídla a takhle pořád celý den i noc. Na zádech nemohl ležet vůbec, buď jsem ho nosila nebo byl na břiše, to mu bylo líp. Doktorka mu na to napsala Gastrotuss, ale to bylo ještě horší, ječel ještě víc, protože po něm sice přestal blinkat, ale asi se mu stejně to jídlo pořád vracelo nahoru a bylo mu to ještě víc nepříjemný, že to nedostal ze sebe ven. Pak jsme dávali nějaký zahuštěný mlíka, ale to ho zas po nich bolelo bříško. Takže jsme prostě museli vydržet a postupně se to zlepšovalo a v roce to v podstatě přestalo.
@martina.se Fakt? Já jsem fakt jako prvorodička ze všeho vyjukana. Joo to s tím spánkem bych pochopila, ale ona chudak nemuze pak spát moc ani přes den a už je na ni vidět, že je fakt hotová, ale nejde jí to.
S tím kojením, ona se fakt kroutí a pal hlavně po tom, co už by se i pustila, tak furt polyká a vyplazuje jazyk a někdy se ji v pusince objeví zas mliko a někdy se proste pozvraci no. Jenom že na internetu jsem pak našla, že by mohlo jít o ten skryty reflux, tak mě zajímalo, jestli s tím někdo nemá zkušenosti a jestli to taky měli tak.
Samozřejmě kdyby to bylo jenom moje vsugerování, že ji něco je, tak by to bylo super ![]()
Ale zas dneska se vzbudila na kojení v 5, u toho se silene kroutila, tak jsem ji dala odříhnout (to si odřízli fakt dost) pak se u prsu pozvracela a pak polykala a furt vyplazovala jazyk a neusla a zvládla usnout po dalším kojení a unošení až před 9 a to už byla fakt úplně vyčerpána.
@mihla No právě u ní je to tak, že většinou se ani nepozvrací, ale je na ní vidět, že jí to tam trápí. Já si jenom moc nedokážu představit, že takhle chudák nebude furt moc kvůli tomu spát a já fakt nevím, jak jí mám pomoct.
@Pampeliska479 píše:
@mihla No právě u ní je to tak, že většinou se ani nepozvrací, ale je na ní vidět, že jí to tam trápí. Já si jenom moc nedokážu představit, že takhle chudák nebude furt moc kvůli tomu spát a já fakt nevím, jak jí mám pomoct.
Jo, to znám, ten pocit, že dítě trpí a ty mu nemůžeš nijak pomoct
Spoustu nocí jsem ho jen nosila nebo s ním seděla, aby aspoň trochu spal na mně. Ale fakt pomohl jen ten čas a hodně nosit, aby bylo dítě co nejvíc vzpřímeně, co nejmíň ležet na zádech, na bříšku to bylo lepší. Pak ještě nošení v poloze na tygříka, to mu taky dělalo dobře.
@Pampeliska479 zkus nosit na stojáka, polohovat, kojit ve zvýšené poloze atd.. ale jinak vydržet ![]()
Naše malá na to taky trpí. Doktorce jsme se zmiňovali a doporučila Nutriton, dáváme menší dávky, prý to může ucpat. Výsledek je, že blije ještě víc a nemůže se vykadit. Tak asi fakt pomůže jen čas.
Moja tiez grca dost, kojenie zo zaciatku kludne aj 2h. Mne pomohlo vymenit prso ked sa hnevala na jednom. Nechcela som zahystovat nakolko priberanie bolo dobre aj napriek nekonecnemu grckaniu. Cvicit, kojit vyvysene, ja som teda dala hlavy vyssie a nohy nizsie a potom drzala v naruci v klubu ku a chytala grcky. Neodgrgavala som, to vsetko letelo von 🙈
Ono sa to spravi, stale mas 6N ☺️