Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dcerka 7mesicu, objevili se jí přes noc dva pupínky, mysleli jsme že ji postipal komár, ale další noc jich měla o dost více. Má to jen na obličeji, nikde jinde jsem zatím nepostřehla. Myslíte že by to mohl být začátek neštovic? Horečky měla cca před 14 dny, a to jsme i litali po doktorech, že by bylo možné je tam někde chytit.
Teoreticky by to mohly být. Syn je měl v podobném věku a cca 3 dny jsem si pořád nebyla jistá, co to je. No a u doktora jste je klidně chytit mohli. Jen pozor, pokud má dítě takto brzo neštovice, nemusí se mu vytvořit dostatek protilátek a může je chytit znova. Případně pak je dobré nechat před pubertou nabrat krev na protilátky a dítě na neštovice naočkovat. To teď na podzim plánuji u syna.
Takové pupínky měla dcera při 7. nemoci, ale předcházely tomu horečky a ty pupínky jsou i na rukou, nohou a v puse. Zkus zavolat vaší doktorce, jestli jí bude chtít vidět pro případ, že by to mohly být ty neštovice.
@Thomassss zatím to malá má jen na obliceji a všimla jsem si před chvílí že i vzadu ve vlaskach, uvidím zítra 🙂 když by to byli neštovice, to se nechodi Dr aby jsme někoho nenakazili, ne? Jinak děkuji 🙂 nedávno jsme právě měli šestou nemoc
@AleNka1997 píše:
@Thomassss zatím to malá má jen na obliceji a všimla jsem si před chvílí že i vzadu ve vlaskach, uvidím zítra 🙂 když by to byli neštovice, to se nechodi Dr aby jsme někoho nenakazili, ne? Jinak děkuji 🙂 nedávno jsme právě měli šestou nemoc
Doktorce bych zavolala. Za mého dětství měla lékařka vyhrazené hodiny i čekárnu pro infekční případy, ale nevím, jak to mají pediatři teď. ![]()
@AleNka1997 píše:
S neštovicemi u dětí ještě zkušenosti nemám, ale řekla bych, že se k doktorce chodí, protože která nezkušená maminka to dokáže sama doma diagnostikovat podle pupínku a fotek z googlu ![]()
@Thomassss to jsem si taky říkala, ale zas na druhou stranu si říkám že nakazit další děti a kór takhle v létě kdy se jezdí na dovču taky naprd 😏 uvidíme zitra
@AleNka1997 píše:
@Thomassss to jsem si taky říkala, ale zas na druhou stranu si říkám že nakazit další děti a kór takhle v létě kdy se jezdí na dovču taky naprd 😏 uvidíme zitra
U nás od doby covidu doktorka objednává tak, že se pacienti vůbec nepotkávají, a to ani na chodbě. A v ordinaci, předpokládám, dodržuje hygienická opatření tak, aby k nákaze ostatních pacientů nedošlo ![]()
@Thomassss píše:
S neštovicemi u dětí ještě zkušenosti nemám, ale řekla bych, že se k doktorce chodí, protože která nezkušená maminka to dokáže sama doma diagnostikovat podle pupínku a fotek z googlu
Mne doktor veril
Jen si deti pozval na kontrolu po nestovicich. Veril mi i patou, sestou a sedmou nemoc, s temi jsme teda k doktorovi nesli.
@Janča6 píše:
Mne doktor verilJen si deti pozval na kontrolu po nestovicich. Veril mi i patou, sestou a sedmou nemoc, s temi jsme teda k doktorovi nesli.
No to chápu, že věřil
já to myslela tak, že když si maminka není jistá, co je to za pupínek a zda jsou to či nejsou neštovice, tak je na místě, aby to viděl doktor ![]()
@AleNka1997 pokud se to objevuje i ve vlasech, tak to bude poměrně jasné. Zavolala bych si zítra na konzultaci k doktorce. Hlavně ať máš doma vše potřebné před víkendem. U dětí jsem neštovice jen hlásila, k doktorce jsem je netahala. Ale pravda je, že u mladšího mi na to koukala okem profika ředitelka že školky, když jsme vyzvedávali starší. Měl nestandardní náběh a hlavně jsem do té doby netušila, že může chytit neštovice dítě mladší jednoho roku. Ani netuším, kde je tehdy nabral…
@Thomassss píše:
No to chápu, že věřiljá to myslela tak, že když si maminka není jistá, co je to za pupínek a zda jsou to či nejsou neštovice, tak je na místě, aby to viděl doktor
Souhlasim.