Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte maminky, prosim vas, jak poznam jestli mam slabe mleko? Mala ma sest tydnu a posledni dobou ma zelene hovinka, ale ze by brecela hlady to ne. Nekdy se naji a spi pres den dve az tri hodiny naji se a pokracuje ve spani. Z toho se nemuze dojist pred prvnim vecernim spanim vypije treba obe prsa ale pak usne. Doufam ze je to napsano nejak srozumitelne a diky za kazdou radu.
@zuzzana0 podle me je to rustovy sprut nebo jak se to pise, muj malej to mel presne 3. a 6. tyden a pak 3. a 6. mesic… urcote to zvladnete ![]()
Poznáš to jednoduše: slabé mléko nemáš, neb to neexistuje.
Nic divného se s ní neděje, zelená stolice může být klidně (například) od prvních ještě neprořezaných zoubků. Klid, neplaš ![]()
@SlečnaDahlia píše:
Poznáš to jednoduše: slabé mléko nemáš, neb to neexistuje.Nic divného se s ní neděje, zelená stolice může být klidně (například) od prvních ještě neprořezaných zoubků. Klid, neplaš
Přesně tak. Slabé mléko neexistuje. Zelená stolice není nic špatného. Buď v klidu a koj a odpočívej a pečuj o miminko.
Budu se opakovat…slab. mléko neexistuje..buď máš nebo nemáš ![]()
Vidím to na spurt..víc roste, tudíž víc chce papat.. ![]()
Zelená stolice, může být i třeba z toho, že byla dýl v plince (dyl pokakaná, ze sis toho nevšimla )
Tak hodně zdaru ![]()
Me bavi jak furt vsichni tvrdite ze slaby mliko neexistuje, tak proc mi malej i po kojeni furt rval hlady, kdyz jste tak chytre? Nikdy nemel dost kojila sem i co 30minut. Po porade s lak. poradkyni (byla u nas nekolikrat) jsem zkusila sunar a ejhle urvany miminko, byl andilek. Asi zazrak ne?
@Anonymní píše:
Me bavi jak furt vsichni tvrdite ze slaby mliko neexistuje, tak proc mi malej i po kojeni furt rval hlady, kdyz jste tak chytre? Nikdy nemel dost kojila sem i co 30minut. Po porade s lak. poradkyni (byla u nas nekolikrat) jsem zkusila sunar a ejhle urvany miminko, byl andilek. Asi zazrak ne?
Ne, zázrak ne. Stačí špatná technika kojení k tomu, aby mimčo nesálo tak, jak má, a nenasytilo se. Cucat přes dudlík lahvičky je snazší, v podstatě miminko nemusí vyvíjet tak „namáhavou“ práci patra a jazyka, aby se dostalo k mléku. Laktační poradkyně by ti na dotaz na slabé mléko řekla to stejné, co tady tvrdíme my: neexistuje. Mýtus „slabé mléko“ se rozšířil až s příchodem masově vyráběného sunaru.
Mimochodem, mně na kojení malého mimča po třiceti minutách nepřijde nic zvlášť divného. První týdny života jsem malého přikládala k prsu (pokud nespal) i po patnácti minutách, a stejně to vyřešila krátká konzultace s lakt. poradkyní a úprava techniky kojení. Bez ohledu na to, že je i milion různých jiných důvodů, proč ti po kojení může malý řvát, než z hladu (typicky - nesedne něco, cos snědla ty a přešlo do mléka).
Slabé Mleko opravdu neexistuje. Mne kdyz syn po kojeni plakal tak to bylo špatnou technikou. Mel kratší uzdicku pod jazykem. Jak se to strihlo tak byl klid
proste ta příčina je vždy nekde jinde.
Ahoj, moje mala se vecer pred spanim taky nemuze dojist, pak spi pekne. Zalezi zda se pak tobe nebudi hned hlady…zelene hovinka pry nejsou hladova jak je to znamo, muzou byt zpusobeny napr strevni infekci nebo alergii, nemely by byt vic nez 3za den, jinak jsem nekde cetla, ze hladove mleko neni, mas ho bud malo nebo hodne ale hladove nejsou, pry i zeny v africe co trpi hlady nemaji hladove mleko
zrejme je v obdobi rustoveho spurtu a proto papa vice
Maminky mooockrat dekuji, potesili jste me tak zkusime zapracovat na technice kojeni. Tak zelena stolice nevadi? Jak tady psala jedna maminka nemuze byt nemocna? A jeste se zeptam mate neco osvedceneho na podporu mleka? Caje piju. Dekuji
@SlečnaDahlia zvlastni sama lak. poradkyne mi rekla ze po kojeni mam proste dat sunar. Techniku jsme resily mockrat. Byla u nas pecena varena. Svagrova ma stejny problem. Lak. poradkyne k nim tez dochazi. Technika spravna, ale mimco furt hladove. Takze kde ta chyba asi je. Ale to nektere damy proste nepochopi a dal si pomelou tu svou. Hezky den
@Anonymní píše:
@SlečnaDahlia zvlastni sama lak. poradkyne mi rekla ze po kojeni mam proste dat sunar. Techniku jsme resily mockrat. Byla u nas pecena varena. Svagrova ma stejny problem. Lak. poradkyne k nim tez dochazi. Technika spravna, ale mimco furt hladove. Takze kde ta chyba asi je. Ale to nektere damy proste nepochopi a dal si pomelou tu svou. Hezky den
Asi tak nějak. Nikdo mi zatím nevysvětlil co melo znamenat husté smetanové mléko od kamarádky, po kterém děti přibrali víc než po uměle výživě a co moje " šedá voda", ze které se dalo sotva přežít a dítě mi i přes intenzivní "kojení " hublo.
![]()
@Anonymní píše:
No, já si to „stejně to nepochopí a dále pomele tu svou“ říkala už od chvíle, kdy jsem odpovídala na tvůj příspěvek ![]()
A jen tak zboku si střelím, že chyba byla v laktační poradkyni. Když se bude vycházet z toho, že má matka nějaké „slabé mléko“, tak se v životě nepřijde na pravý důvod, proč miminko nepřibírá, proč špatně jí apod. Jestli kojit nebo dávat UM je čistě tvoje věc a tvoje rozhodnutí, ale „slabé mléko“ za to vážně nemůže.
@truelly píše:
Asi tak nějak. Nikdo mi zatím nevysvětlil co melo znamenat husté smetanové mléko od kamarádky, po kterém děti přibrali víc než po uměle výživě a co moje " šedá voda", ze které se dalo sotva přežít a dítě mi i přes intenzivní "kojení " hublo.![]()
A koho ses ptala? To je přece normální, že nemáme každá mléko stejné barvy a hustoty, protože nemáme každá stejné dítě (mléko se tvoří dítěti na míru). Stejně, jako je úplně normální, že ze začátku kojení teče „šedá voda“. Taky existuje něco jako „přední“ a „zadní“ mléko. To přední slouží k utišení žízně a vypadá, jak říkáš, spíše jako voda, k tomu zadnímu, které je hutné a sytější, se miminko musí prosát, a pokud se přisaje špatně nebo je špatně přiloženo k prsu, nemá šanci. Já nejsem zastáncem snažení se kojit až po úplné psychické vyčerpání matky, ale mýty o kojení, o mateřském mléku, jenom zabraňují zjištění pravé příčiny toho, proč miminko nejí.