Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky!
18.5. jsem dostala poslední menstruaci, 31.5. proběhl první nechráněný styk (kolem tohoto data proběhla ovulace) a 21.6. už jsem měla velmi silnou čárku na testu☺️
První ultrazvuk jsem měla 3.6. - lékařce se moc nezdálo uložení plodu (bylo hodně v rohu), každopádně byla potvrzena srdeční akce - raději mi odebrala krev na hCG a a pozvala mě znovu na kontrolu 7.7. vč. odběru.
První odběr (čtvrtek) ukázal hCG 9800, druhy odběr (pondělí) “jen” 13500. Každopádně druhý ultrazvuk potvrdil srdeční akci i to, že miminko porostlo správným směrem, takže s umístěním byla lékařka už spokojena. Jen mi říkala, že podle ultrazvuku je těhotenství asi o týden mladší…
Další kontrola mě čeká příští pátek - doktorka mě chtěla vidět ještě než odjedu na dovolenou. Jsem ale docela znepokojena tím nízkým nárůstem hCG, jsem asi trochu hysterka.
Máte někdo zkušenost, a proběhlo u vás přesto vše v pořádku?
@Anonym8991 pokud máš miminko v děloze a je tam potvrzena srdeční akce..vůbec bych se už hladinou HCG netrápila…ta je důležitá v začátcích, kdy ještě v děloze není nic vidět a jde tedy o to, aby se rozpoznal například mimodelozni tehotenstvi nebo prosperující tehotenstvi…v tvém případě je vše tak, jak má být. Docela se divím, že ti doktorka nabrala hcg, když už bylo potvrzené pěkne tehotenstvi
@Anetkawing píše: Více
Děkuji za odpověď a uklidnění!
Myslím, že to brala hlavně kvůli tomu “nešťastnému” umístění při prvním ultrazvuku (bylo to opravdu dost v horním rohu).
Druhý ultrazvuk už vypadal takto… ![]()
@Anonym8991 srdíčko bije tak co je víc
Hodně štěstíčka přeju maminko ![]()
@vuma329 píše: Více
Já vím a taky si to pořád říkám. Ale četla jsem i diskuze, kde psaly holky, že srdíčko bilo, ale nárůst hcg byl taky malý a pak o to přišly. Ale jak mi řekla i doktorka - já moc čtu ![]()
Děkuju! ![]()
Já si HCG nikdy nezjištovala a měla jsem klid
Je kde má být, srdce tluče, víc se nestresuj a raduj se.
Moje první těhotenství bylo pozadu snad o dva týdny a dohnala to, druhé taky o týden a dohnala to ještě v prvním trimestu. to měření je zezačátku tak nepřesné, jde o setinky milimetru, že neodpovídá většina plodů. Bud v klidu, stravuj se zdravě, raduj se a věř, že vše dopadne dobře. Psychika dělá hodně ![]()
@chs.jasmin píše: Více
Děkuji moc za pozitivní komentář!
Myslím, že dr. ho brala hlavně kvůli tomu, že se ji nezdálo umístění v děloze při prvním ultrazvuku a nechtěla to podcenit (bylo to dost v horním rohu). Papíry v laborce jsem si vyzvedávala sama a pak je nesla k doktorce na druhou kontrolu - takže jsem se v tom stihla povrtat sama a pěkně se vystresovat
protože všude samozřejmě píšou, že by se měla hodnota minimálně každé dva dny zdvojnásobit. Doktorka by mě tím nejspíš nestresovala - říkala mi sama už při první kontrole, že hlavní je to, že je vidět už srdíčko. ![]()
Narust hcg v teto fazi je v poradku. A teste se na chlapecka
tem to roste takto pomaleji. Gratuluji.
@Sova_spalena píše: Více
Vážně? To jsem teda nikdy nikde neslyšela ![]()
@ivašot. Ano, u chlapecku je narust vetsinou pomalejsi. Proto ani zenam nebyva tolik blbe, kdyz cekaji chlapce. Samozrejme, neni to pravidlo, je to jen obvyklejsi ![]()
Hm zajímavé, ani umělá inteligence k tomu nedohledala žádné relevantní zdroje:
HCG a pohlaví:
Vědecké studie a lékařské zdroje shodně uvádějí, že pohlaví dítěte nemá vliv na hladinu hCG v krvi.
Růst hCG:
Hladina hCG se zvyšuje v prvním trimestru, obvykle se zdvojnásobuje každé 2-3 dny, a to až do 10. týdne těhotenství.
@ivašot. píše: Více
Já jsem to teda taky četla v nějaké diskuzi, že u kluků to roste pomaleji.
No, tak uvidíme ![]()
Příspěvek upraven 10.07.25 v 14:30
Moc děkuji! ![]()
Já jsem to teda taky četla v nějaké diskuzi, že u kluků to roste pomaleji. A je teda pravda, že špatně mi vůbec není, zatím.
tak uvidíme ![]()
Měla jsem vysoký nárůst, až jsem si myslela, že dvojčata. Byl to kluk a byl na 1.screeningu o týden větší/starší než měl být. Ani doktorka nechapala, furt to počítala.