Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Začínám koukat po vánočním dárku. Máte někdo zkušenosti se šlapacím traktorem, který po rovném trávníku ušlape tříleté dítě, nebo je to marné?
Všude jsou plastová kola (pokud se nebavíme o cenovce 6k a výše), takže mám představu, že to bude dost podkluzovat, navíc to vypadá, že by bylo potřeba vážně zabrat, aby to někam dojelo.
Tak abych nekupovala zbytečně nějakou kravinu, na kterou si dítě max tak sedne.
Díky.
Neuslape to ani 5 leté, na trávě ho s tím pořád musím tlačit
@tevl Je to marné. Je to problém ušlapat i na běžné kamenité / hrbolaté cestě. A v případě odrážedel máme zkušenost, že jakmile jsou širší kola, tak i to je fakt fuška v takovém terénu. No a elektrické za normální cenu se na tom mnohem rychleji vybije.
Výhoda - dítě ti nezačne ujíždět. Nevýhoda - budeš to každou chvilku tahat v ruce. ![]()
My ho měli a kluci na něm normálně jezdili po zahradě.
Jen tedy už nevím věk. Ale bylo to dříve než uměli jezdit na kole, protože se na něm naučili šlapat.
Ono asi taky záleží na proporcích dítěte. Naše byly spíš větší k veku vždy.
My to tedy měli jen na zahradě. Tak jsme to nikam jinam netahali.
A přes zimu asi doma v herně si myslím.
@Snopy123 a nevíš značku? Dítě je celkem dlouhé, tak si pořád držím naději, že by to dala.
V dobe, kdy to konecne uslape, uz je dite moc velke a skoro se tam neslozi. Take s nim nemame dobrou zkusenost.
Šlapací traktor je dítě schopné samo ušlápnout až ve chvíli, kdy mu je v podstatě malý (cca v 6-7 letech). Vyzkoušeno na 3 různých traktorech 4 dětech v rodině. U tříleťáka člověk musí počítat s tím, že ho po zahradě tahá/tlačí.
@tevl Vůbec netuším. Byl to tehdy ještě z MMB a klukům je 20 let už. Zkusím najít fotky, jestli je někde nemám na traktoru a kouknu.
Jinak nemáte ještě jiný povrch? Protože třeba v Mirakulu na tom dětském dopravním hřišti na asfaltu ten traktor ušlapou klidně 3 letáci - vyzkoušeno. Ale je to asfalt, není to tráva.
@Snopy123 bohužel. Dvorek je tak malý, že by se tam s tím asi ani nešlo otočit. Leda by to měla výhradně u babičky a jezdila po vesnici no
![]()
Neušlape, my budem kupovat čtyřkolku s motorem pro šestiletou a asi i dvouletou
Žádný nevlastníme, ale jednou jsme se ocitli na hřisti kde bylo snad 6 modelů. Tříletý byl z toho na větvi a i když je velký a má páru, bylo z toho nakonec cvičení pro mně, protože jsem musela furt tlačit
A to ani nebyla pořádná tráva, jen hlína a tu a tam trs.
Z kopce mu to na některých šlo tak ňák, ale jak jsem si myslela že bych to pořídila, tak na to kašlu.
Jako děti jsme měli u babičky něco jako na obrázku a to jelo velmi slušně, co si tak pamatuju ![]()
Osobně si myslím, že to je to šířkou kol, ale opravdu jen hádám.
Syn měl šlapací a vlečku. Už nevím, kolik měl, když se kupoval. Traktor byl teda větší. Ale to byla nejlepší investice. On se s ním tak vyblbnul. Listí převážel, trávu, pak dlaždice, když se dělala dlažba. Dlouho mu vydržel. Nohy dávno za krkem a on se ho nechtěl vzdát.
Pouštěli jsme ho teda jezdit i na chodník před barák. Tam měl dlouhé rozpětí.
Jedině co nás mrzí, že se k traktoru nevzala ta přední radlice.