Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My na Halloween nikdy nebyli. Teď to malá vidí v obchodech a pohádkách a chce kostým a koledu taky. Zajímalo by mě, jestli Halloween nějak s dětmi slavíte?
Vydlabeme si dýni a trochu vyzdobime byt ( umělý pavouk, sošku dýně..) ale to je tak celý..
Ne neslavime a ani jsem si letos nevšimla nějakých mega ozdob v obchodech. Dlabeme dyni, to máme rádi, uděláme podzimní výzdobu a to je vše. Doufám, že ve školce nikoho nenapadne chtít kostýmy.
Dlabeme dýni, holky jako čarodějnice, já se třeba taky namaluju a obleču se do černého, aby se neřeklo, chlap je zarostlej konstatně, tam kostým netřeba. Víc to neřešíme, jen letos jsem koupila takový sešit s halloweenskými nápady (vyrábění, recepty), tak možná něco z toho zkusíme.
Dlabeme dýně, párkrát jsme byli na nějaké akci, letos to vypadá na strašidelnou bojovku. Líbí se mi to a dětem taky. Takže s tím nemám problém.
My máme ve školce halloween
když je hezky, neprší chodíme na stezku, tam se i dlabe dýně
Halloween neslavíme. Pro mě to není svátek. Uděláme podzimní výzdobu: vydlabeme dýni, když je maškarní, tak na něj jdeme, ale jinak na to dlabu.
Pro mě je důležité dětem předat, že tady máme dušičky a kdy mají jít na hřbitov, zapálit svíčku.
Neslavíme a slavit nebudeme, oslavy v MŠ a ZŠ neovlivním. Dceři sem vysvětlila, že žijeme v ČR a že tu se zapalují svíčky pro zesnulé. Takže buď to slavit budeš, nebo jí to prostě vysvětlíš. Neřiď se veřejností na eMiminu ![]()
Tchyně slaví a já to respektuji, má barák famózně vyzdobený tématicky na Halloween, Vánoce ![]()
@janickaIII U nás je to napadá i ve škole, ale děti to tak nějak ignorují sami od sebe, zejména starší tyhle akce nemusí a je jedno, zda je to helloween, čarodějnice nebo třeba teď měli den společenských oděvů.
Doma jsme ho neslavili nikdy, nemáme ani žádné dýně (dýňovou polívku nepočítám) nebo podobné dekorace. Pro mě Halloween nemá žádný význam ani kouzlo, takže v tomhle ohledu nemám dítěti co předat. V jeslích ho ale slavili a tam jsem jim to samozřejmě bojkotovat nechtěla. Ono taky co mají učitelky pro prťata pořád vymýšlet za program - chápu, že se chytají všeho, čeho můžou. Ve výsledku jen dlabali dýně, malovali netopýry a měli nějaký program v maskách, takže nic přehnaného.
Ja bych nerekla, ze slavime, ale co je dcera vetsi, tak na nejakou tu akci zajdem, dlabali jsme dyni, i ve skolce, nejake ty souteze, lampionovy pruvod…ale vetsinou koncime u potravin z lidlu ve tvaru strasidel, dceri se to libi…nejake koledovani v kostymech a dalsi se tu asi neuchyti..to bych rekla, ze usa zvyky konci tou dyni a bojovkou
Neslavime, není to český zvyk.
Mame prece dusicky. udelame si cernou hodinu a povidame si o nasem detstvi a nasich prarodičich…
Dětem koupím nějaké mlsání tématické. Většinou v Lidlu něco mají. Drobná výzdoba bývá. Dlabání dýní bylo dávno. Vlastní děti jsem pozvala na strašidelnou prohlídku. Loni nám to překazila karanténa dcery.
Ale v práci to rozjezdu vždycky víc (tvoření různé, můžou být kostýmy, párty). Už něco tvoříme a zdobí se nástěnky. Půjdu s družinou i na hřbitov. Přečteme si spolu o dušičkách i Halloweenu.