Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mám za sebou čerstvě laparoskopii, endometrioza se nenašla, ale zjistili mi slepený levý vejcovod. Pravý se nakonec podařilo profuknout. Jsem z toho smutná. Ne natu jsem si našla, že slepení nastane po prodělaných zánětech vaječníků. Nikdy mě na ně ale žádný doktor neléčil. Nemáte někdo zkušenost - podařilo se někomu i přesto přirozeně otěhotnět? Bojím se, že když sice vejcovod profukli, hrozí mi mimoděložní těhotenství.
Ahoj. Já mám obdobnou zkušenost. 3 roky jsme se marně snažili o druhé dítě a až po laparoskopii mi zjistili neprůchodné vejcovody díky srůstům. Vzpomínám si na to, jak jsem se cítila, když za mnou přišel doktor a pár hodin po laparo mi to oznámil. U mne s tím rozdílem, že se jim srůsty nepodařilo odstranit. Na rovinu mi řekl, že jediná šance na otěhotnění je v mém případě IVF (což jsem samozřejmě obrečela). Nicméně jako důvod srůstů uvedl právě možný zánět nebo chlamydie (což jsem se vyděsila, ale dr. říkal, že jsou přenosné i kapénkovou infekcí stejně jako chřipka). Říkal, že ten zánět mohl proběhnout klidně bez větších bolestí, takže bych si toho ani nevšimla.. A co ti k tomu řekli doktoři? Řekli, že se můžete snažit o přirozené otěhotnění? Jinak s neprůchodnými vejcovody opravdu hrozí mimoděložní těhotenství.