Slepičky a kurník

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3780
19.9.12 14:07

Slepičky a kurník

Ahojky!
Prosím vás o radu, čím levně zateplit dřevěný kurník. Polystyren, nebo koberec? Popřípadě, nenajde se někdo, kdy by takový materiál měl k vyřazení?

Jsme zatím nezkušení chovatelé. Máme tři mladé slepičky, které začaly snášet asi před měsícem. Rozjely se krásně a každá nesla jedno vejce denně, ale jak se trošku ochladilo, produkce klesla ;)
Snáší slepičky celou zimu?
Vím, že asi míň, ale snesou aspoň něco, nebo mám uvařit polévku?? :mrgreen:

Všem moc děkuji za rady i za reakce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12947
19.9.12 14:11

Tak slepičky první rok maj vajíčkam nohem menší, líp ti začnou snášet příští rok, vzimě nevím zda ze tří slepic bude nejaké vejce možnájedno obden .nebo 1no týdně, jinak slepicesevzáří přepeřují a vždy je mín vajec, ale setřemi slípkami..no…tvoje sou mladí…zateplit polystyrenem…bych mladé slepice produktivní nezabíjela..ty totiž příští rok teprve kvalitně ponesou…ale zase krmit tři bezv ajec..težké no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
19.9.12 14:25

My máme kurník zateplený polystyrénem, mám deset slepic, z toho 8 ročních, ty mi nosily poměrně dost i loni v zimě a dvě dvouleté jsem adoptovala, ty snášejí tak ob den/dva, ale zato velká vejce. Cyklus slepice je tak na tři roky max, mladší bych nezabíjela, vždyť na sebe ještě nevydělaly ani cenu za nákup kuřic. Co se týče krmení -my máme velkou zahradu, tak se pasou a na krmivu ušetříme, v zimě sypu pšenici, máčím suché pečivo, měla jsem i krmou řepu. Měli jsme dost přebytků a ty prodávali, v době vaječné krize to byl fajn přivýdělek, minimálně na to zrní na zimu nám to vydělalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
19.9.12 14:29

Já bych volila spíše ten polystyrén. My máme taky mladé slepičky, ale zatím čekáme až ponesou, tak zatím těch pět hladových krků jen krmíme. V zimě prý vždycky nesou méně, ale kolik to nevím :think: Dokud je možnost, tak pouštět co nejvíce na trávu, ale to jistě víš :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
19.9.12 14:29

Slepice snese cca 150 vajec za rok. Má období, kdy snáší třeba 5 x do týdně, potom skoro nic. Nejvíc se osvědčilo jako krmivo směs pro slepice ze ZZN.Po tom snáší nejvíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.9.12 17:47

Určitě zateplete polystyrenem a přes něj je potřeba ještě něco dát, třeba sololitové desky, jinak vám slepičky polystyren vyzobou. Jinak ohledně snášení, několikrát do roka mají slepičky období, kdy přepeřují a nesou méně ale je to individuální. Určitě je nezabíjejte, jsou mladé a ten první rok vždycky nesou méně. My kupovali kuřice loni v červnu, snášet začaly koncem srpna, měli jsme v té době 10 mladých kuřic a 5 starších slepic a většinou bylo tak 6-8 vajec denně. Od ledna začaly snášet i kolem 11 vajec denně. Teď máme 13 slepic a míváme 9-11 vajec denně. Jako krmení klasika - namočené staré pečivo, určitě nějaké zrní (nejlépe pšenici - namočenou), měly by mít možnost zobat zelené a v zimě kdy není možnost je dobré pořídit nějaké vitamíny do stravy, ale mohou se dávat po celý rok. A jinak dáváme zbytky z kuchyně a samozřejmě jim „vracíme“ nadrobené suché skořápky. My plánujeme chov ještě rozšířit, alespoň na 30 slepiček, o domácí vajíčka má zájem každý a máme je za slušnou cenu, takže slepičky si na sebe pomalu vydělávají (kurník nás stál 7000 Kč a za chvíli bude splacený) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
21.9.12 10:24

Moc díky za rady, jdu někam shánět polystyren ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
8.2.18 14:04

Dobrý den, diskuze je sice stará, alesnad mi někdo poradí máme velkou zahradu tak zvažujeme si pořídit tak 4-5 slepiček koukam po kurníkach a nevím jaký vybrat poradíte mi? líbí se mi tyhle tři

https://www.vidaxl.cz/…57x97x110-cm

https://www.vidaxl.cz/…e-s-1-kukani?…

https://www.vidaxl.cz/…23442/kurnik?…

Nevím který vybrat. ty vyběhy neberu až tak v potaz ty si zvětším příjde mi to malo, ale aby měl dost místa v domečku. Poradite mi prosím? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27584
8.2.18 14:16

@pajaip ani jeden je ti dřevěný to se rozpadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12429
8.2.18 14:22

@pajaip dřevěný podle mě nevadí. Ale nikde jsem nenašla jestli je nějak zateplený na zimu. Nebo to budete mít někde ve stodole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
8.2.18 14:24

Děkuji @Kaspinka Bud je dáme na zimu do stodoly a nebo zateplíme z venku.
@ka2ka pročetla jsem diskuze a dřevěný ma prý také své vyhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27584
8.2.18 14:32

@pajaip nevím bála bych se že ho slepičince zničí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10242
8.2.18 14:43

Já mít doma slepice, tak je dám do dřevěného zatepleného a dám jim tam zdroj tepla (myslím, že se dávala žárovka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115674
8.2.18 15:04

Já nechci nikoho urazit, ale uznejte, kde jinde se zeptat na kurník než na emiminu. :pankac: :pankac: :pankac: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115674
8.2.18 15:07
@Premek_Orac píše:
Já mít doma slepice, tak je dám do dřevěného zatepleného a dám jim tam zdroj tepla (myslím, že se dávala žárovka).

když jsem byla dítě, tak jsme taky měli slepice a táta jim postavil luxusní zděný kurník včetně zateplení a oken z luxfer :lol: a taky jsme jim tam dávali na zimu takovou tu červenou tepelnou žárovku.

a vůbec nejlepší je mít stodolu… v dřevěným kurníku jim bude v létě vedro, v zimě zima, nehledě, že do dřevěného bych se teda bála tu tepelnou žárovku dát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný